Në moshën 102-vjeçare Vdiq sot në Prishtinë, albanologu, gjuhëtari e intelektuali, pedagogu dhe veprimtari i palodhshëm në zhvillimet shoqërore, anëtar i Akademisë së Shkencave dhe të Arteve të Kosovës dhe kryetar i saj në dy mandate, anëtar nderi i Akademisë së Shkencave të Shqipërisë, akademik Idriz Ajeti, njofton agjencia e lajmeve “Presheva Jonë”

Ajeti u lind në Tupallë të Jabllanicës së Epërme, me 27 janar 1917. Akademiku Idriz Ajeti është dhe mbetet ndër emrat më të njohur në fushën e linguistikës dhe ambasador i kulturës shqiptare.

Lajmi per vdekjen e akadmikut nga Medvegja eshte pritur me pikellim te madh jo veteme ne vendilndjen  e tij por ne mbare ne Krahinen e Presheves, siq e quante ai, por edhe ne Kosove e Shqiperi dhe mabte tokat shqiptare ku flitet gjuha shqipe. Akademiku Idriz Ajeti asnjëherë nuk u nda nga rruga e drejtësisë, asaj intelektuale dhe kombëtare ka shkruar agejncia e lajmeve “Presheva Jonë”

Akademiku Idriz Ajeti ishte ambasadore i letrave shqipe! Ai shkoi me liber në dorë e me sytë kah Presheva.  Kontributi i tij, në edukimin dhe ngritjen e brezave të shumtë mbetet në kujtesën e mirë të të gjithëve. Ishte prijëtar në zhvillimin e saj, posaçërisht në shkencën e albanologjisë.

Nese shikojme rolin dhe kontributin e akademik Idriz Ajetitit, duhet qe Presheva per ta nderuar vepen dhe fmiakljen tij te shpalle dite zie për humbjen e akademikut tonë. Kurse ne Medvegjë, vendin e lindjes te ndertohet nje përmendore, eshte kjo kerksa e agjencise s elajemeve “presheva Jonë”  i cili medium i vetëm ne Lugine e Prehsves kihste kontakte dhe keshillohej vazhdimisht nga akademiku Ajeti.

 

Akademiku Idriz Ajeti: Lugina e Preshevës ka qenë dhe do të jetë Kosovë Lindore

Autor, personalitet shkencor, dijetar euridit, pa kontributet e të cilit studimet albanologjike në Kosovë e më gjerë nuk do të ishin këto që i kemi msot, akademik Ajeti ishte dhe mbetet njëra nga figurat më të ndritshme të historisë se kombit tone.

Akademik Ajeti shkoi me sy qele qe punoi dhe enderroi per bashkimin e trojeve shqiptare, por s’ja priti ymri me e pa kurre Luginen e Presheves ne Kosovë per cka edhe ishte angazhuar te cilin mund politika e brisht, ja huqi.

Akademiku Idriz Ajeti është dhe mbetet ndër emrat më të njohur në fushën e linguistikës dhe ambasador i kulturës shqiptare.

“Gjuha, në këtë rast shqipja si mjet i të shprehurit është  dicka më shumë se mjet komunikimi, është një element indetifikues i popujve autokton ku shtrihen ata gjeografikisht dhe aty ku i thonë bukës – bukë e ujit –ujë, ato janë toka shqiptare, pra aty është Shqipëri..” ka thëne ne intervisten e fundit akademku yne Idriz Ajeti dhene agjenicse se lajmeve “Presheva Jonë”

 

SHPËRNDAJE