Komandanti i Korpusit Aldo C. Schellenberg, Operacionet Kryesore të Komandimit, vizitoi kontigjentin SWISSCOY 39 (“Korpskommandant Aldo C. Schellenberg, Chef Kommando Operationen, besuchte das SWISSCOY Kontingent 39)
Prizren, 23 dhjetor -Zëvendës shefi i Armates zvicerane  Aldo C. Schellenberg  ne fund te javes qe shkoi ka qendruar ne Kosovë ne mesin e trupave zvicerane, vizitë kjo tradicionale me rastin e festave te fundvitit. Me kete rast shefi i korpusit Schellenberg ka takuar komandantin e forcave nderkombëtare në Kosovë (KFOR), gjeneralmajor Lorenzo D’Addario (ITA) në Prishtinë. kane njoftuar ministria e mbrojtes për agjencine e lajmeve “Presheva Jonë” në Zvicër.

 

Nga i derguari yne special ne Swisscoy – Nefail MALIQI

Në përputhje me traditën, komandanti i Korpusit Aldo C. Schellenberg, Zëvendës Shef i Ushtrisë në emër të Shefit ka kaluar disa ore ne mesin e Ushtareve te  kontrigjentit te 39-të të SWISSCOY në Kosovë, e më pas edhe me trupat zvicerane ne Bonsnje dhe Hrecegovine.
Komandanti i Korpusit Schellenberg ne rajon shoqërohej nga Valais Jean-René Fournier, Kryetar i Këshillit të Shteteve dhe nga Këshilltari Shtetëror Luzern Marcel Schwerzmann. Qëllimi i kesaj vizite e njeriut numer dy te ammates helevetike ishte festimi i perbashket i Krishtlindjeve me ushtaret e SWISSCOY në Novo Sellë.
Gazetari i “Presheva Jonë” nga Gjeneva ne mesin e ushtarëve zviceranë ne Kosovë-Swisscoy deri në fund të vitit 2020
KFOR-i ka zvogëluar fuqinë punëtore të saj: Aktualishjt ne Kosovë gjenden 4650 trupa nga tridhjetë vende qe ne vitin 1999 ishin më shumë se 50.000.
Situata është ende shumë e paqëndrueshme në Kosovë, veçanërisht në veri, do të ishte e parakohshme për t’i dhënë fund angazhimin e Swisscoy brenda KFOR-it shumëkombëshe promovimin fuqi paqes përdorur nga NATO.  Zvicra do të reduktojë kontigjentin e saj të tanishëm prej 235 ushtarëve në 190 në prill 2018 dhe 165 në tetor 2019. Në vitin 2015, Swisscoy kushtoi 44.2 milionë franga. Me 190 ushtarë, ligji duhet të rritet në 37.5 milion franga në vit, pastaj në 33.2 milionë me 165 ushtarë.
“Jem krenar dhe eshte kënaqesi që të shërbesh në një mjedis ku qytetareve ju ka munguar liria dhe paqja. Prandaj, edhe misioni yne ketu në Kosovë eshte i qartë per te ndihmuar keta njerez, qe  te krijojme ketu ne Kosovë nje mjedis te sigurt qe gjithe qytetarët e saj te ndihet te barbart dhe të jetojne ne harmoni..” ka thëne për agjencine e lajmeve “Presheva Jonë”  ushtarakja znj. Rudin T. e cila sherben ne Swisscoy ne Prizren. Ngjajshem mendon dhe kolegu i saj Mauchle B. sipas te cilit jane te merëpritur nga qytetaret, nga mbare kosovaret ne këte vend te ri ku situata eshte ende frazhile sidomos në veri te vendit..
Komandanti i Korpusit Aldo C. Schellenberg ushtarëve zviceran ne Kosovë: Joyeux Noël – Urime Krishtlindjet
L’image contient peut-être : 4 personnes, personnes deboutSchellenberg pastaj mori pjesë në party (feste) me rastin Krishtlindjeve  ne mesin e te rejave dhe te rinjve te ushtrise zvicerane i cili ju drejtua me disa fjale me një dhuratë të vogël. Ai cmoi lart rolin dhe kontributin e Swisscoy-it ne Kosove ne ruajtjen e paqes dhe stabilietin ne rajon, njofton agjencia e lajmeve “Presheva Jonë”
“Deri në prill të vitit 2018, 235 ushtarë shkoi në SWISSCOY. Kuota është reduktuar në 190 ushtarë. Dhe që nga viti 1999 rreth 8,300 njerëz ishin në SWISSCOY. Në kuotën 39 83% meshkuj, 17% janë femra..” tha për “Presheva Jonë” z. Daniel Seckler i komunikimit Swissint
Se kane njohur për themelimin e ushtrise se Kosovës, autoritetet zvicerane kane pohuar se jane ne dijeni djhe po percjellin sitautne me mjaft inetrsim ne rajon.
“Zvicra ka njohuri për paketën legjislative të miratuar nga Parlamenti i Kosovës në lidhje me transformimin e forcave të sigurisë të Kosovës. (“La Suisse a pris connaissance du paquet législatif adopté par le Parlement kosovar en lien avec la transformation des forces de sécurité du Kosovo.”) kane deklaruar sot zyratre nga qeveria zvcerane për agjencine e lajmeve “Presheva Jonë” në Zvicër
Pierre-Alain Eltschinger, zëdhënës i Departamentit Federal të Punëve të Jashtme sot ka thene per agjencine e lajmeve “Presheva Jonë” se “Zvicra është e vendosur të vazhdojë të marrë pjesë në përpjekjet e bashkësisë ndërkombëtare për t’im kontribuar paqes dhe stabilitetit në rajon…”L’image contient peut-être : 3 personnes, personnes souriantes, personnes debout
SHPËRNDAJE