Résultat de recherche d'images pour "siptari presheva jone"Press Agency “Presheva Jonë” from Presevo and The International Association of Albanian Journalists in Switzerland and Europe (AJASE) has on several occasions addressed this situation with the Reporters Without Borders, International Federation of Journalists end OSCE in Wiena -Belgrade encouraged them to use their authority to stop the use of hate speech and racism by Serbian media against Albaniansin the Presevo Valley region with language from the Milosevic era ( “siptari”, “fasist”, “Kosovo i Metohija”, “kosmet”, “terroristi”, “vehabisti”, “islamisti” ) which in the long-term will not advance Serbia’s EU integration process.  In Kosovo, Albanian media were sentenced to pay fines up to 20 and 30 thousand Euros after offending Serbs with hate speech language (“Shkije”), whereas in Serbia, Serbian media continues to offend Albanians in front of OSCE’s nose.  

Preshevë, 20 tetor  -E shqetesuar rreth fyerjeve dhe gjuhes se urrejtjes qe perdorin koleget serbe agjencia e lajmeve “Presheva Jonë” ne bashkepunim me  Organizata Ndërkombëtare e Gazetarëve Shqiptarë në Zvicër dhe Evropë-AGSHZE (Association Internationale des Journalistes Albanais en Suisse et en Europe-AJASE) ne fund t ekesja jave ju eshte drejtuar me nje leter proteste OSBE-së ne Beograd dhe Wiene si dhe dy organizatave botërore që përkujdesen për gazetarët dhe lirinë e shtypit në botë, Federata Ndërkombëtare e Gazetarëve (The International Federation of Journalists) (IFJ) në Bruksel dhe “Reporterët pa kufij” (RSF).

 

Mediat serbe vazhdojne te fyejne me gjuhen e Milosheviqit kunder shiptareve, para humdeve te OSBE-së (Serbian media continues using Milosevic’s rhetoric against “Šiptari” (Albanians) in front of OSCE’s nose)

Agjencia  e lajmeve “Presheva Jone” si nje medium i vetëm ne Luginen e Preshevës deri tash kishte pritur se mos po regon ndokush nga Presheva nga lideret e partiteve apo ndonje shoqate gazetaresh nese ka, por askush nuk e kishte bere kete fatkeqesisht, që në njefare menyre pranojne fyerjet dhe racizmit serb mbi ta.

Gazetaret nga Presheva dhe AJASE permes kesaj letre derguar OSBE , IFJ dhe “Reporters sans Fronitires” kane kerkuar nga qe  “Serbia nese vertete ka ndermend te jete nje dite anetare e BE-së ajo duhet të heq dorë nga gjuha e urrejtjes e cila ushqen dhunë.”

Urrejtja e serbeve ndaj shqiptareve vazhdon fatkeqesisht edhe ne  mediat serbe edhe ate para hundeve te OSBE-së ne Beograd.?! Serbia si mud te korrigjoj kufriin me Kosoven, kur ajo s’eshte ne gjendje te korrgjoj gjuhen poshteruese ndaj shqiptareve?! pyesin koleget nga  agjencia e lajmeve “Presheva Jonë” dhe AJASE.

Gazetaret nga Presheva dhe AJASE duke dënuar ashpër gjuhën e urrejtjes në mediet e Serbise kane kërkuar urgjent nga OSBE dhe organaizat nderkombetare qe te m,eren masa dhe te reflektojne mbi autoritete serbe qe Beogradi te ndal mediet serbe me fyerjet e tyre  ndaj shqiptarëve me termin “siptari”, “Fasist” apo fjale tjera fyese..” njofton agjencia e lajmeve “Presheva jonë”.

Ne vazhdim te kësaj letre eshte thene se “sot asnje medium shqiptare qofte ne Shqiperi; amqedolni apo Kosove, me ket te fundit edhe pse kishin pèerjetuar krime e masakra nga serbet nuk hasim ne fjalë fyese apo te urrejetese kunder serbeve, ndersa ne ato serbe nuk ndalen me fjalë fyese e te urrejtjes kunder shqiptareve, zhargon ky qe ishte perdorur ne kohen e regjimit serbe para vitit 1999 të udhehequr nga diktatori i fundit ne Evropë Slobodan Mloshevici..” citon agjencia e lajmeve “Presheva Jonë”

Pas rënies së regjimit diktatorial të Milosheviçit, i cili ishte armiku numër një i mediave në Kosovë e Serbi shumë analistë menduan se me të ikën edhe ditët e zeza për mediet. Por, sipas gazwatreve nga Presheva dhe AJASE-së, elementët e këtij regjimi të gjuhës se urrejtjes, racizmit dhe fyerjeve ende kanë mbetur sidomos në mediet serbe.

 

Përkundër pranisë së OSBE-së në Beograd, shtypi serb vazhdon të fyejë e etiketoj shqiptarët ne Luginën e Preshevës dhe shqiptarët në përgjithësi duke përdorur ende gjuhën e Millosheviçit si “siptari”, “fasist”, “Kosovo i Metohija”, “kosmet”, “terroristi”, “vehabisti”, “islamisti” etj..”

Urrejtja e serbeve ndaj shqiptareve vazhdon fatkeqesisht edhe ne  mediat serbe edhe ate para hundeve te OSBE-së ne Beograd.?! Serbia si mud te korrigjoj kufriin me Kosoven, kur ajo s’eshte ne gjendje te korrgjoj gjuhen poshteruese ndaj shqiptareve?! pyesin kjoleget n ga  agjencia e lajmeve “Presheva Jonë” dhe AJASE.

Sipas AJASE dhe gazetareve shqiptare nga Presheva “fjalori i urrejtjes dhe i fyerjeve i takon së kaluarës. Gjuha fyese nga koha e diktatorit serb Millosheviç si “Siptari” duhet të hiqet nga mediat serbe, ndryshe nuk i bën mirë vetë Serbisë, e cila po bëhet gati t’i bashkëngjitet familjes së madhe Evropiane, BE-së”.

SHPËRNDAJE