Në pjesën veriore të Kosovës sot me rastin e 11-vjetorit te pavaresise se Kosovës dhe 20 vjetorit të clirimit nga okupimi serbe, jane pare parulla dhe posterë ku serbet kane provokuar shqiptaret ne kete pervjetor historik, ku eshte shkruar “11 vjet okupim – 17 shkurt 2008 – 17 shkurt 2019” (“11 godina okupacije – 17. 2. 2008. – 17. 2. 2019. godine”)

 

Historianet nderkombëtar Shqipëria ishte deri ne Nish 

Edhe shqiptarët e Maqedonisë do të kërkojnë pronat e tyre deri në NishSot me rastin e 11-vjetorit te pavaresise se Kosovës dhe 20 vjetorit të clirimit nga okupimi serbe, ne Veri jane parë posterë ku eshte shkruar “11 vjet okupim – 17 shkurt 2008 – 17 shkurt 2019” (“11 godina okupacije – 17. 2. 2008. – 17. 2. 2019. godine”)Por Presheva anlaiste përmes agjencise s elajmeve “Presheva Jonë” nga Lugina e ju jane  pergjigjur serbeve te Kosoves me fjalët “Ju vetem 11 vjet? Ne qe 111 vjet jemi te okupuar nga Serbia dhe diskriminim sot e kesaj dite vazhdon..E opkupuar qe një shekull po mbahet jo vetem Lugina e Presheves, por deri ne Nish, qe dikur ishte shqiptare”

Shqiptarët muhaxhir të Sanxhakut të Nishit e që janë në Turqi, Shqipëri, Maqedoni, Malin e Zi, Serbi, Kosovë e shtete të tjera duan që të shkojnë në vizitë në 765 vendbanimet e tyre që tashmë kanë mbetur nën Serbi.

Për 140 vite çështja e shqiptarëve të përndjekur e të debuar nga trojet e tyre të lashta të Sanxhakut të Nishit, e që këtë përndjekje e bënë forcat ushtarake dhe xhandarmëria e Serbisë në vitet 1877/78 ndaj popullatës së pambrojtur shqiptare, transmeton aghejcia e lajmeve “Presheva Jonë”

Forcat serbe bënë gjenocid, spastrim, përndjekje të dhunshme vrasje të fëmijëve, grave e pleqëve në një sipërfaqe prej 11 mijë e 765 kilometra në katror dhe më mëse 765 fshatra dhe qytetin e Nishit që ishin të banuar me popullësi shqiptare më shumë se 78 për qind.

Qytetare dhe analiste nga Presheva po ashut kane dekalruar se “serbet sot nuk po i besojne se Luigina e Preshves do t’i bashkohet Kosovës, sikur dikur, para viitti 1999, nuk besonin se Kosova nje dite do te jete e pavarur, shtet me i ri ne Evropë..” 

SHPËRNDAJE