Përveq vënies së ligjit të ri në Zvicër kundër kësaj loje kriminale, bilanci i policisë së Gjenevës gjatë  këtij muaji  nga aksioni i funditpolicor “AB”  dhe “figaro” kundër “chiritashëve” nga Maaedonia është: Rreth 40  të arrestuar, mbahen në burgje ku pasjat dënohen me nga 1000 euro e me shumë dhe  dëbohe duke ju dorëzuar policisë në aeroportin e Shkupit apo vendet tjera të origjinës, ka njoftuar sot policia ekantonit të gjenevës agjenenicinë informative “Presheva Jonë”
 
Gjenevë, 5 gusht/ AIOK-Presheva Jonë

Policia zvicerane  në luftë  me “cibritashët” (që njihet ketu si lojë e « bonneteau ») e Maqedonisë në Gjenevë, kanë shkruar mediat zviceranë që si duket kësaj lufte po i epet fundi kur autoritet e ke¨tij vendi kanë vënë një ligj të ri enkas kundër ktyre “cibritashëve” të cilët sikur vitin e kaluar edhe sivje kanë fitlluar të bëjnë kerrdi rrugëve të cilët në emër të një loje mashtruese duke plackitur turistët, sidomos gjatë sezionit veror kur qyteti pushtohet nga ta.

Lidhur me këtë lojë të rrezikshme ne kemi biseduar edhe me shefen e polcisë së kanotnit të Gjenvës znj.Monica Bonfanti. Ajo i ka deklaruar agjencisë sonë informative “Presheva Jonë”  se « cështja e cibritashëve, të cilët vijnë kryesisht nga Maqedonia, na preokupon neve dhe se lojrat e fatit dhe mashtrimeve në rrugët e Gjenevës, sidmos në sheshet dhe buzë liqenit të cilat loja të shumtën e rasteve kalojnë në plackitje, kriminalitet dhune…Por Policia e jonë është duke vëzhguar me mjaft vëmenjde dhe situatën e kemi nën kotroll dhe polcia jonë është e njoftuar për cdo lëvizje, aktivitet të ketyre banditëve, ku shpesh është ballfaqur me ta duke arrestuar dhe burgosur për abuzime, plackitje dhe agresivitetit ndaj turistëve. »

Për t’u marrur me këte « biznes » të mashtirmve mjaft të kesh një tapi (50 me 70 cm) tri kutiija shkrepse të zbrazëta dhe një kokër pasuli). Shtypi zvicerane, duke keruar ngab turistët të jenë syqle ndaj ketyre “cibritashëve” spjego se aktulasiht në Gjenenë sillen rretzh 4-5 banda të tilla të cilët kanë nga pesë a gjashtë  perosna një bandë. Ata leshojnë tepinë në asfaltë ku ka më shumë pari të turistëve, ku kolegët e ytre fillimisht luajnë mes veti, ku shpesh fusin disa femra sllovake apo rumune gjoja turiste për të luajtur, sa për të provokuar tjerët. Gjitha ata janë ter fotogrfauar dhe regjistruar me kamera njofton sdhytpi i ketushëm zvcieran, fytyrat e të cilëve njihen pë rpolcinë vednore.

Mu për këtë qëllim ne para do ditësh policia e Gjenevës ka shpërnadërë në qytet dhe gjitha rrugët ku gravitojnë më shumti turistët afishe me mbishkrime dhe sygjerime që të kenë kujdes nga keta huligan, mashtrues të rrugëve, të kenë kujdes t’mos jenë viktimë e radhës e ketye banditëve të cilë të cilët në emër të « lojës » të njour si loja « bonneteau » kriminalizojnë turistët dhe kalimtarët e rastit. « Por, besoj se qytetarët e kanë kuptuar djallëzit e tyre, qëllimin e tyre se ata nuk kanë dalur në rrugë për të humbur, por për të “fituar” . Ata, s’janë gjë pos mashtrues të cilët po kompromitojone dhe humbin imazhin jo vetëm të qytetit tonë por edhe të vendit të tyre të origjinës. Për ta ndoshta nuk eshte dert i msdh pë rimazhin e Maqeddonisë, prandaj edhe ne i kthejmë mbrapa ata prej nga kanë ardhur me denime të ashpra qoftë me të holla apo prishje të apspaortës, duke snakinuar ata me vite për t’h hyrë këmba e tyre në Zvicër.. » » thotë znj.Bofanti.

Se është këtshtu është rasti më i ri kur policia e Gjenevës dje ka arestuar një burrë (45) nga Maqedonia të cilit i ka ndaluar hyrjen deri në vitin 2015, shkrua n agjencia zvcierane ATS. Në fakt ky person nga maqedonia është me rezuidncë nga Annemasse (F), por sidoqoftë ai është hypër ne aerpolna dhe eshte dëbuar në Maqedoni, ku po meret me të tash policia e atjeshme.. »

Në një komunikatë shytpi thuhet se polcia e gjenvës bvrenda një muaji ka dënuar 35 persona qoftë me të hola , me burg apo alrgim nga territori i Zvicrës. Denimi minimum është 1000 CHF. Patrick Puhl zëdhënës i polcisë së Gjenevës thotë se, për dallim nga qendrat tjera Gjenva ehste me e goditur nga keta qibritash nga maqedonia. Përveq qibritashme nga Maqedonia z.Puhl thotë se në mesine tyre janë edhe badnitë tjerë, si: rumun, serbë, moldavë..

SHPËRNDAJE