Kjo nuk është hera e parë që pikuturat prej milion frangave vidhen në Zvicër dhe gjenden në Serbi dhe për cudi mu në Beograd?! lidhur me ektë edhe Ministri i brendshëm i Serbisë, Ivica Daçiq kishte pranuar duke njoftuar se  vitzin e kaluar janë gjetur në Serbi dy piktura të Pikasos-pronë e një muzeu gjerman e të cilat ishin vjedhur nga një ekspozitë zvicerane.

 

Gjenevë, 16 prill

Një pikturë e piktorit të njohur botëror Paul Cezanne ishte vjedhur katër vite  më parë në Cyrih është gjetur në Serbi, tha të mërkurën Gazeta “Blick”, raporton agjencia informative “Presheva Jonë”
Piktura e titulluar “Djaloshi në jelek të kuq”, e cila daton nga 1888 në 1890  me masat 80 X 64 cm , nuk ka qenë ende formalisht identifikuar.  Prokuroria, mebgjithatë  ka pohuar se një pikturë ishte gjetur ku një oficer  policii dhe  prokurori nga Cyrihu ishin të pranishëm në vend. Ndërsa Ministria serbe e Punëve të Brendshme lidhur me ektë kishte për të mbajtur një konferencë për shtypi.

Sipas mediave lokale, operacioni për arresrtimin e të dyshuarit  u zhvillua në Beograd dhe Çaçak, një qytet 140 km në jugperëndim të kryeqytetit serb. Ajo u përgatitur për disa muaj me bashkëpunimin e policisë të vendeve të ndryshme. Në një deklaratë, prokuror në Cyrih tha se hetimi nga policia e qytetit dhe të kantonit të Cyrihut dhe Zyrës së Prokurorit në bashkëpunim me autoritetet serbe kryer një udhëtim  në drejtim të Beogradit lidhur me aferën në fjalë.
Piktura e Paul Cezanne simbolit 1839-1906) ishte vjedhur gjatë një pushimi në Koleksion spektakolare EG Bührle Dhjetor 10, 2008. Tre burra të maskuar hynë në muze dhe Zurich kishin dalë dhjetë minuta më vonë me katër piktura të vlefshme.

Dy veprat e vjedhura u gjetën më herët në një makinë të parkuar në parkingun e klinikës universitare psikiatrike në Cyrih. Në përgjithësi, “Bima pranë Vetheuil” (1879) nga Claude Monet dhe “Degëve gështenjës në Bloom” (1890) Vincent van Gogh, me vlerë 70 milionë franga. Nëse vërtetësia e tabelës gjendet në Serbi është e kontrolluar, vetëm një nga veprat e vjedhura mbeten ende të zhdukur. Kjo është “Ludovic Lepic dhe bijat e tij” (1871) nga Edgar Degas. Vlera e tij është vlerësuar në dhjetë milion franga.

 

Kjo nuk është hera e parë që pikuturat prej milion frangave vidhen në Zvicër dhe gjenden në Serbi dhe për cudi mu në Beograd?! lidhur me ektë edhe Ministri i brendshëm i Serbisë, Ivica Daçiq kishte pranuar duke njoftuar se  vitzin e kaluar janë gjetur në Serbi dy piktura të Pikasos-pronë e një muzeu gjerman e të cilat ishin vjedhur nga një ekspozitë zvicerane. Daçiq, nuk dha informata rreth lokacionit ku janë gjetur pikturat apo dyshimeve eventuale për personat përgjegjës të vjedhjes. Mediet lokale njoftuan se nuk është bërë ndonjë arrestim lidhur me këtë çështje. Pikturat “Tete de Cheval” (Koka e kalit) nga viti 1962 dhe “Verre et Pichet” (Qelqi dhe shtamba) e vitit 1944 ishin vjedhur në vitin 2008 në një ekspozitë në Zvicër. Policia serbe tha se punimet në fjalë kanë një vlerë prej “disa miliona” dollarësh.

SHPËRNDAJE