TEMA: “Studimi i mundesive te perafrimit, deri ne njesim, te plan-programeve dhe teksteve mesimore, ne te gjitha trojet shqiptare dhe ne Diaspore”. Mbahet në në Tiranë diten e shtunë më: 17 shtator 2011 duke filluar nga ora 09.00

 

Preshvë, 14 shtator / AIK-Presheva Jonë

Konferenca i zhvillon punimet ne sallen kryesore te Muzeut Historik Kombetar, ne kryeqytetin Tirane. Ato do te jene sipas nje programi te parapergatitur, ku do te mbahen kumtesa nga veprimtare e studiues te seksioneve te ketij Instituti, ne: Shqiperi, Kosove, Maqedoni, Mali i Zi, Lugine e Presheves dhe Çameri etj në të cilën konferencë me karakter ndërkombëtarë janë ftuar të marrin pjesë edhe ghjashtë përfaqësues nga Lugina e Preshevës historian dhe ekspetrë , njohës të mirë nga fusha e arsimit në këto treva, njkftopn agjencia informative “Presheva Jonë”

Pjesëmarrës nga Lugina e Preshevës janë :

1.Dr.Bade Bajrami, Tekstet e gjuhëve të huaja te Shqiptarët e Luginës së Preshevës, Profesor i gjuhë frenge në Universitetin e Prishtinës.

2..Alixhemal Salihu, Gjuha shqipe dhe letërsia në shkollat e mesme të Luginës së Preshevës(e shkuara-e tashmja-e ardhmja), Profesor i gjuhës shqipe dhe letërsisë në Preshevë

3..Xhemaledin Salihu, Arsimi shqip dhe aspekte studimi të plan-programeve dhe teksteve mësimore në shkollat shqipe të Luginës së Preshevës, profesor i pedagogjisë, kryetar i Shoqatës për Trashëgimi dhe Krijimtari Kulturore e Luginës së Preshevës në Preshevë.

4..Sali Salihu, Çështja e Shqiptarëve të Kosovës Lindore-parakushtet e nevojshme për realizimin e plan-programeve të historisë dhe pengesat në realizimet të tyre- udhëkryqet e kohës, profesor i historisë në Bujanoc.

5.Abdulla Bilalli, Disa aspekte rreth koncepcioneve bashkëkohore për hartimin e kurikulave dhe teksteve mësimore si dhe krahasimi i teksteve “gjuha shqipe” për shkollat fillore, Arsimtar i gjuhës shqipe dhe letërsisë në Preshevë

6.Shkodran Ismaili, Krahasimi i programeve dhe teksteve mësimore të Shqipërisë dhe të Luginës së Preshevës-Serbi, lënda e sociologjisë, hartuesi është jurist, Preshevë.

 

< p> 

SHPËRNDAJE