“Një luginë  separatiste” (“Une vallée de séparatistes“) është ky titulli i shkrimit të gazetës zvicerane « Le Temps » nga  Valérie de Graffenried  e cila kësaj radhe merret me kryesisht me situatën dhe zhvillimet e fundit në Preshevë, Bujanoc dhe Medvegjë, raporton agjencia informative “Presheva Jonë”

Gjenevë,14 shtator /AIK-Presheva Jone

Në fillim të shkrimit të gazetës së njohur zvicerane  “Le temps”  e cila merret kryesisht me situatën dhe zhvillimet e fundit në Luginën e Preshevës ka shkruar se “në Luginën e Preshevës, konfliktet midis forcave serbe dhe separatistëve shqiptarë janë të përsëritur. Në vitin 1992, shqiptarët në rajon, kishte një referendum i cili bën thirrje për bashkim të Preshevës, Bujanocit dhe Medvegjës me  Kosovën…”

Sipas njoftimeve të kësaj gazete “Lugina e Preshvës ndodhet në kufi me  Kosovë. Presheva sot  ka rreth 14.000 banorë e populluar me  90% shqiptarë etnikë. “Tensionet mes shqiptarëve të Luginës së Preshevës dhe autoritetet e Beogradit janë të përsëritura. Ndërsa në mes viterve 1999 dhe 2001, vendi ishte i përfshirë në skena të luftimeve të ashpra dhe intensive midis forcave serbe dhe luftëtarëve shqiptarë separatiste të tubuar në UCPMB  (Ushtria Çlirimtare e Preshevës, Bujanocit dhe Medveda.) “, ka sjhkruar “Le Temps”

Në janar 2009, një ngjarje e rëndësishme ka ndodhur në Preshevë duke kërkuar lirimin e dhjetë ish-luftëtarëve të dyshuar për krime lufte dhe arrestoi në fund të dhjetorit 2008 nga policia serbe. njofton gazeta zvicerane, duke përmnduir ketu të arrestuarin (S.N)  e fundit në Zvicër .“Sipas prokurorisë së Serbisë, ata ishin ish-anëtarë të grupit të  “Gjilanit” të UÇK-së, të dyshuar për rrëmbimin e civilëve 159 serbë dhe vranë të paktën 51 persona në mes të qershorit dhe tetorit 1999…”

SHPËRNDAJE