Vatikani u shtua në një listë të Shteteve të Bashkuara si një vend që ka gjasa për t’u prekur nga pastrimi i parave. Vendi është klasifikuar si “situatë të rëndë”, shkruajnë sot “20  minutes” sikur edhe  mediat tjera zvicerane, njofton agjencia informaitve “Presheva Jonë” nga Gjeneva. Madje sipas tyre, Vatikani është klasifikuar si “shqetësim të veçantë” të tilla si Shqipëria dhe Egjipti.
Gjenevë, 8 mars
Shtetet e Bashkuara shtuar për herë të parë të Vatikanin e vejnë në një listë të shteteve ku ka gjasa për t’u prekur nga pastrim parash. Ai i bashkohet një listë të 68 vendet e klasifikuara si “shqetësim të veçantë” në tëc ilën listë gjendet  Shqipëria, Egjipti, Portugalia dhe Jemeni, shkruanë sot “20  minutes” sikur edhe  mediat zvicerane, njofton agjencia informaitve “Presheva Jonë” nga Gjeneva.
Madje sipas tyre,  Vatikani është klasifikuar si “shqetësim të veçantë” të tilla si Shqipëria dhe Egjipti. Kjo kategori është një hap më poshtë listën amerikane të 66 vendet ku pastrimi i parave është një  “shqetësim kryesor”, që përfshin Afganistanin, Shtetet e Bashkuara, Brazilin, Kinën, Rusnë, Irakun, Francën,,.Ky konstatim del pas publikimit të  një raporti vjetor nga Departamenti i shtetit amerikan në luftën kundër trafikut të drogës në botë, të lëshuar të mërkurën në Uashington.
Një zyrtar amerikan tha me kusht anonimiteti se Vatikani ka themeluar një pastrimit të parave anti-për herë të parë, por që efektiviteti i saj ishte ende duke u vlerësuar. Vatikani është “potencialisht  i  papreksëhme” për pastrimin e parave për shkak të fondeve të mëdha që rrjedhin në mes të Selisë së Shenjtë dhe në botë, thuhe tnë vazhdim të ektij raporti. Papa Benedikti XVI ka krijuar 30 Dhjetor 2010 Autoriteti i Raportimit Financiar (IFA). Ky organ duhet të lejojë më në fund Vatikani për të ardhur në përputhje me standardet ndërkombëtare për luftën kundër pastrimit të parave dhe financimit të terrorizmit.
SHPËRNDAJE