Pas shkrimit te Telegrafit me titull “Skadnal ne Preshevë, web sajit i komunes vetem ne shqip” (“Skandal u srpskom Preševu: Sajt opštine izrađen samo na albanskom jeziku”) komuna e Presheves ka hequr pa nje pa dy gjuhen shipe nga faqja e saj me arsyetimin se “se shpejti faqja do te keni edhe ne serbisht edhe ate ne cirilic”, njofton agjencia e lajmeve “Presheva jonë”.

 

Komuna e Presheves e heq tekstin ne gjuhen shqipe nga web sajti i saj.  Shef i Kabinetit të Kryetarit të Komunës së Preshevës, ka thënë se procesi i krijimit të faqes është ende në zhvillim dhe së shpejti do të kemi ne serbisht edhe ate ne cirilik, njofton agjencia e lajmeve “Presheva jonë”

 

Telegrafi: Skandal në Preshevë: Faqja e komunës vetëm në shqip. Komuna: kerkojme falje se shpejti e keni ne serbisht, ne cirilice

“Website Preshevës, nje qytet serb në jug të Serbise, është bërë vetëm në një gjuhë e pakicës – gjuhën shqipe, e cila është të paktën simptomatike duke pasur parasysh rrethanat aktuale në Kosovë dhe historine në lidhje me shkëmbimin e territorit me shqiptarët.” ka shtrkuar gazeta serbe Telegrafi duek shtuar se “ne lloj i tille e skandalit mund të meerr shembuj si atë komunë Suboticë web faqja e saj te vente vetëm në Hungarisht ose komuna Dimitrovgrad te bveje vetëm në bullgarisht.”

Sipas informatave jozyrtare nga Trupit koordinues për Serbinë jugore, kjo anomali është vëzhguar për më shumë se dy muaj, kur ata menjëherë të informojë Ministrinë kompetente të administratës publike dhe të pushtetit vendor, dhe Kabinetit të kryetarit të komunës së Preshevës.

Ministria e Administratës Shtetërore dhe Vetëqeverisja Lokale konfirmuan se gjithashtu reaguan urgjentisht dhe morën një përgjigje identike nga Presheva – se çështja do të zgjidhej.

Ivan Bosnjak, Sekretari i Shtetit i ministrisë përgjegjëse, tha Telegraf.rs se Ligji mbi përdorimin zyrtar të gjuhës duhet të respektohen kudo, pa përjashtim.

– Është një dështim që duhet korrigjuar. Është e nevojshme për të respektuar Kushtetutën dhe ligjet e Republikës së Serbisë, për të gjithë qytetarët pa dallim, si dhe për menaxhimin e Preshevës, kaoo dhe për njëri-tjetrin, – tha Bosnjak, transmeton agjencia e lajmeve “Presheva jonë”

Kryetari i Kabinetit të Kryetarit të Komunës së Preshevës i tha Telegraf.rs se procesi i zhvillimit të siteve është ende në zhvillim e siper dhe se se shpejti do te keni edhe ne serbisht bile edhe ne cirlic.

SHPËRNDAJE