Preshevë, 8 shkurt  -Shqiptarët nga Lugina e Preshevës në zgjedhjet presidenciale nuk kane dalur  që nga viti 1997 dhe duket se ajo do të jetë ndryshe këtë vit për nga ana e përfaqësuesve politikë të pakicës kombëtare e cila ende nukm eshte e sigurt, ndërsa të tjerët janë të vendosur të vazhdojnë të bojkotojnë ato.

Nuk ka gjasa që Partia shqiptare për Veprim Demokratik (PVD) që të mbështesë ndonjë kandidat presidencial, tha per Tanjug kryetari Shaip Kamberi, trasbnmeton agejncia e lajemeve “Presheva Jonë”

Kamberi në një deklaratë telefonike për Tanjug tha se PVD, lideri i se ciles eshte Riza Halimi, nuk e konsiderojnë mundësinë për të mbështetur ndonje kandidat, për shkak se zgjedhjet ende nuk janë shpallur.

“Ne nuk kemi pasur kontakt me ndonjë kandidatët e mundshëm për president. Deri tani, ne nuk kanë marrë pjesë në këto zgjedhje, dhe nuk ka gjasa që do të marrin pjesë”, ka thënë Kamberi.

Ish-kryetari i komunës së Preshevës dhe kryetar i PDSH-së Ragmi Mustafa thotë se ai nuk e di në lidhje me partitë e tjera shqiptare nga jugu i Serbisë qendrore, apo se PDSH-ja i tij me siguri nuk do të mbështesë ose të kandidatëve, sepse, siç thotë ai, pakënaqësia me politikat e qeverisë ndaj kërkesave legjitime të shqiptarëve.

“Ne nga PDSH besojmë se ende nuk ka kushte për votim një nga kandidatët për president të Serbisë”, ka thënë Mustafa Ragmi për Tanjug. Shqiptarët nga jugu i Serbisë qendrore në zgjedhjet presidenciale nuk do të dalë që nga viti 1997, dhe nëse ajo do të jetë ndryshe këtë vit për nga ana e përfaqësuesve politikë të pakicës kombëtare është ende e pasigurt, ndërsa të tjerët janë të vendosur të vazhdojnë të bojkotojnë ato.
Nuk ka gjasa që Partia shqiptare për Veprim Demokratik (PVD) që të mbështesë ndonjë kandidat presidencial, tha Tanjug zyrtare që partia dhe kryetari i Bujanocit Shaip Kamberi.

Lideri i Partisë Demokratike opozitare të shqiptarëve në tri komunat në jug të Serbisë qendrore Ragmi Mustafa tha për Tanjug se partia do të shkojnë në votime.

Do tkesuar se nje dit epaa ketyre qndrimeve kyryetzari i KKSH-së Jonuz Muslou doli i apri me qëndrim te pre permes agjncise se lajemeve “Presheva Jonë” se eshte kunder daljes ne zgjedhjene presidenit serb.  Deri tahs nuk este eprcvaktuar ende kyretari i Presheves Shqiperim Arifi i cili duket se eshte ne dilema dhe ne pritje te sygjerimeve.

Kamberi në një deklaratë telefonike për Tanjug tha se PVD, lideri Riza Halimi cilit, nuk e konsiderojnë mundësinë për të mbështetur çdo kandidat, për shkak se zgjedhjet ende nuk janë shpallur, por ajo do të gjitha, thotë ai, do të varet nga fakti nëse ajo ndonjëherë do të merren në presidenciale dhe zgjedhjet parlamentare.

“Ne nuk kemi pasur kontakt me ndonjë kandidatët e mundshëm për president. Deri tani, ne nuk kanë marrë pjesë në këto zgjedhje, dhe nuk ka gjasa që do të marrin pjesë”, ka thënë Kamberi.

Ish-kryetari i komunës së Preshevës dhe kryetar i PDSH-së Ragmi Mustafa thotë se ai nuk e di në lidhje me partitë e tjera shqiptare nga jugu i Serbisë qendrore, apo se PDSH-ja i tij me siguri nuk do të mbështesë ose të kandidatëve, sepse, siç thotë ai, pakënaqësia me politikat e qeverisë ndaj kërkesave legjitime të shqiptarëve.

“Ne besojmë se PDSH ende nuk ka kushte për votim një nga kandidatët për president të Serbisë”, ka thënë Mustafa Ragmi për Tanjug.

Përndryshe, shqiptarët nga jugu i Serbisë qendrore, në territorin që ata të quajtur Lugina e Preshevës, herën e fundit që shkoi në zgjedhjet presidenciale në vitin 1997, kur ai ishte një kandidat për president dhe Sulejman Ugljanin, udhëheqës i Partisë së Veprimit Demokratik të Sanxhakut.

Këto zgjedhje kanë dështuar për shkak se në raundin e dytë nuk ka dalë një numër i mjaftueshëm i qytetarëve kërkuar 50 për qind të votuesve të regjistruar, siç parashihet me ligj në atë kohë, në mënyrë që ata të përsëritura në të njëjtin vit. Nga keto zgjedhje atebote kishte fituan kandidati SPS Milan Milutinoviç, qe sipas kesaj mud te nënkuptohet se sivjet mund te dalin fitues Ivica Dacic si president i ri Serbisë, shkruan ne fund agjencia e lajmeve “Presheva Jonë”

SHPËRNDAJE