DEKLARATE BOMBE NE BALLKAN, Ambasadori britanik Roberts:  Pa bashkimin e Preshevës me Kosovën s’ka paqe as stabilitet në ballkan!

Preshevë, 8 shkurt  -Rriten zërat e nderkombëtarëve për bashkimin e  Preshevës me Kosovën.  Pas kongresmenit britanik Dana Rohrabacher, kryesues i Komitetit për Politikë të Jashtme në Evropë sot ka oflur edhe ish-mbasadori britanik ne Beograd Ivor Roberts per shkëmbejnë territoreve mes Kosoves dhe Serbisë si rrugë e vetme e paqes dhe stabiliteit në këte pjese te Evropës, njofton agjencia e lajmeve “Presheva Jonë”.

 

Amabsadorei Roberts ka përkujtuar se “krizës në Kosovë datojne para epokes se Milloshevici, sidmos nga Konferencën e Londrës e vitit 1913 e cila krijoi kufijtë në Ballkan pas luftërave ballkanike të 1912-13. Sipas tij  me mënyrë te dhunshme  gjysma e popullsisë shqiptare mbeti jashtë Shqipërisë…”

 

Ish-ambasadori britanik ne Boegrda Ivor Roberts i cili ishte ambasador britanik në Jugosllavi nga viti 1994 deri 1997 keto proncime amabsadori britanik i ka dhënë sot në Shkollën Ekonomike të Londrës prezantoi librin e tij “Bisedat me Millosheviqin”. Siapas tij  “Serbia dhe Kosova duhet të shkëmbejnë territorin. Kjo është, sipas tij, mënyra e vetme për të arritur paqen dhe stabilitetin e marrëdhënieve të qëndrueshme.

Roberts tha me rastin se shteti multietnik ideal, por në këmbim praktika Luginën e Preshevës në Serbi për territorin e Kosovës në veri të lumit Ibër mund të ketë qenë e vetmja mënyrë për të stabilizuar marrëdhëniet dhe për të siguruar që Serbia të njohë shtetin e pavarur të Kosovës.

 

Ambasadori Britanik Roberts cka tha ne hage për kriminelis erb Miloshevic deh shfin e UDB-së Stasnishic?

Ai shprehu shpresën se kufijtë në Ballkan, si kudo, në fund të bëhet më shumë “simbol i dallimit” nuk është një ndarje – por vuri në dukje se kjo do të ndodhë vetëm nëse komunitetet e ndryshme kombëtare të ndihen më të sigurt dhe të qëndrueshme në kuadër të subjektit të tyre.

 

Roberts ne fund megjithatë, vuri në dukje se shkaqet e krizës në Kosovë datojne para epokes se Milloshevici, sidmos nga Konferencën e Londrës e vitit 1913 e cila krijoi kufijtë në Ballkan pas luftërave ballkanike të 1912-13. Sipas tij  me mënyrë te dhunshme  gjysma e popullsisë shqiptare mbeti jashtë Shqipërisë.

 

Gazeariu i aejncise se “Presheva jonë” i cili ne ndiqte procesin gjykqesosr ne Tribunalit nderkombëtar (ICTY) ne Hage (26.03.2012.) ka pare si dehsmitar per krimet serbe ne Kosove dhe Bosnjë edhe ambasadorin britanik Ivor Roberts.

 

Ivor Roberts, tha ne Hagë se “udhëheqja serbe e Bosnjes u ‘monster e Frankenstein-së “të cilët nuk iu bindën krijuesi i tij Millosheviqit,” zjarrvënësin’ pas luftërave ballkanike. Sir Roberts menduar Ratko Mlladiç ishte ‘çmendur mendore “. Sa për Jovica Stanishiq, mbrojtja e të cilit e thirri për të dëshmuar, Ivor Roberts e përshkroi atë si “engjull të Millosheviqit ‘

Mbrojtja Jovica Stanishiq sias  ish-ambasador britanik në Beograd Ivor Roberts ka për qëllim të paraqesë shefin akuzuar të Shërbimit të Sigurimit Shtetëror të Serbisë, si një pjesëmarrëse aktive në përpjekjet e paqes e autoriteteve serbe të udhëhequr nga Sllobodan Millosheviq, në një përpjekje për të kundërshtuar akuzat në aktakuzë që Stanishiq, bashkë me tij bashkakuzuarve Franko Simatoviq dhe zyrtarë të tjerë të lartë në Serbi, Republika Srpska dhe RSK, mori pjesë në një ndërmarrje të përbashkët kriminale që synonte pjesë etnikisht spastrimit të mëdha ne Kosovë, Kraci dhe Bosnje ndja jo serbëve

SHPËRNDAJE