Presheve, 19 prill -Kryetari i Asamblesë Parlamentare të NATO-s Paolo Ali tha se Serbia dhe Aleanca e lidhin me vendosmëri një interes të përbashkët në ruajtjen e paqes dhe stabilitetit të Ballkanit Perëndimor. Kryeministri Ana Brnabiç tha se Serbia, edhe pse neutrale ushtarake, është e gatshme të bashkëpunojë me NATO-n, njofton Zyra e Qeverisë për bashkëpunim me mediat, transmeton agjencia e lajmeve “Presheva Jonë”

 

Brnabic  ka specifikuar se Serbia nuk ka aspirata për anëtarësim në NATO apo ndonjë aleance tjetër ushtarake në botë, por ai konfirmoi angazhimin e saj për të zhvilluar më tej bashkëpunimin me NATO-n dhe vendet që përbëjnë këtë organizatë.

Ajo vuri në dukje se Serbia ka treguar se është një partner përgjegjës, i gatshëm për të bashkëpunuar me NATO-n dhe faktorë të tjerë ndërkombëtarë, kryesisht nëpërmjet pjesëmarrjes në programin “Partneriteti për Paqe”.

Brnabic theksoi se prania e KFOR-it në Kosovë dhe Metohi është e një rëndësie të madhe për Serbinë, sidomos pas incidentit të fundit dhe arrestimin e drejtorit të Zyrës për Kosovën e Metohinë Marko Gjuriq nga njësitë speciale të policisë së Kosovës.

Përfaqësuesit e delegacionit të NATO-s përcolli Kryeministrit për të kuptuar se çështja e Kosovës dhe Metohisë të ndjeshme për Serbinë dhe theksoi se është e rëndësishme që të vazhdojë gjetjen e qëndrueshme dhe të qëndrueshme zgjidhje.

Brnabic vlerësuar se pavarësisht marrëdhënieve të zhvilluara politike dhe një numër fushash të bashkëpunimit me NATO-n, qëndrimi publik serb ndaj Aleancës mbetet i ngarkuar me një trashëgimi të rëndë të së kaluarës, thuhet në deklaratë.

Ajo theksoi rëndësinë e forcimit të mëtejshëm të bashkëpunimit të ndërsjellë, veçanërisht në fushën e luftës kundër terrorizmit, trafikimit të qenieve njerëzore, si dhe krimit të organizuar dhe kibernetik.

Gjithashtu, u pajtua edhe vazhdimi i aktiviteteve të përbashkëta për të rritur nivelin e sigurisë dhe shkëmbimin e njohurive dhe përvojës

SHPËRNDAJE