Në ditën kur në Pallatin e OKB-së në Gjenevë do të flas ministri i Punëve të Jashtme të Serbisë Vuk Jeremiq zyrtarët e lartë të OKB-së kanë pranuar një raport nga Bujanoci, ku bënë fjalë mbi diskriminimin e të drejtave të njeriut, në kë rast ndja shqiptarëve entik në Bujanoc, Medvejgë dhe Preshevë, ka njoftuar agjencinë informative “Presheva Jonë” z.Alexandro Marro, zyrtarë i OKB-së. Raporti në fjalë i cili përshkruan politikën antishiptare të Serbisë ndaj qytetarëve në Bujanoc, Medvegjë dhe Preshevë është i nënshrkuar nga kryetari i kësaj komune z.Shaip Kamberi (ish-kryetar i KMDNJ) dhe militant i të drejtva të njeriuit në këto vise.

Kushtrim MALIQI

(NGA I DËRGUARI YNË SPECIAL NË OKB)

Gjenevë,/ OKB 1 mars ( AIK-Prsheva Jonë)

“Pas miratimit të Rezolutës të përbashkët në mes të BE-së dhe Serbisë në Asamblenë e Përgjithshme të OKB-së, fillimi i bisedimeve midis Prishtinës dhe Beogradit kanë qenë të njoftuar, ku një kontribut të rëndësishëm pritet nga Bashkimi Evropian…Që nga zhvillimet e këtyre bisedimeve pritet të ketë reflektim rajonale, qytetarët e Preshevës, Bujanocit dhe Medvegjës me të drejtë presin ndikim pozitiv në zgjidhjen e çështjes së tyre…”.. thuhet në fillim të këtij  raporti nga Lugina e Preshevës nënshkruar nga z:Shaip Kamberi, militant i të drejtave të njeriut (ish-kryetar i KMDNJ në Bujanoc, Preshevë dhe Medvegjë)  njëherit kryetar i Komunës së Bujanocit. ndërsa sot po ashtu në orët e pasidtes në orën 16 para pjsëmarrësve të Sesionit të 16-të të Këshili të OKB-së për të Drejtat e Njeriut që ka filluar punimet e veta dje n¨èe Gjenevë do ta marrin fjalën shefi i diplomacisë serbe Vuk Jeremic, qe si zakonisht edhe kësaj radhe do ta anashkalojë cështjen shqipatre në Preshvë, Bujanoc dhe Medvegjë.

Më vazhdim të raprotit thuhet se  doshta, marrëdhëniet e fundit në mes Kosovës dhe Serbisë kanë përkeqësuar edhe më shumë krizën politike dhe sociale në Luginën e Preshevës. “Militarizimi i mëtejshëm i rajonit me forcat serbe të veçantë në Luginën e Preshevës, sidomos në buzë të kufirit të Kosovës dhe pezullimin e heshtur e dhjetra të shqiptarëve nga strukturat vendore të policisë së Bujanocit në periudhën 2003 – 2010, e ndjekur nga mungesa e mekanizmave për zëvendësimin e tyre me kuadrot e rinj shqiptarë, janë tregues i sfidave në lidhje me sigurinë e Luginës së Preshevës.  Lëvizja e lirë e njerëzve dhe mallrave nga Kosova në Serbi, dhe në këtë mënyrë edhe në Luginën e Preshevës, ballafaqohet me probleme të shumta dhe pengesa nga autoritetet serbe që nuk e njohin dokumentet e Kosovës. Si rezultat, kjo jo vetëm që pengon zhvillimin ekonomik të Luginës së Preshevës, por edhe promovon zhvillimin e kontrabandës dhe lokale dhe rajonale të krimit.

“Mosnjohja e diplomave të Kosovës nga Serbia është një tjetër tregues se si marrëdhëniet ndërmjet Prishtinës dhe Beogradit kanë ndikim të drejtpërdrejtë në jetën e përditshme të shqiptarëve në Luginën e Preshevës, pasi si pasojë e kësaj politike të Beogradit, qindra shqiptarë, qytetarët e Serbisë ishin të mohohet e drejta për punësim. Kjo ndikon seriozisht në migrimin e tyre në vendet europiane. Gjithashtu, studentët shqiptarë të Preshevës, Bujanocit dhe Medvegjës përballen me një mungesë të teksteve të përshtatshme dhe disharmonize e planprogrameve shkollore, sidomos kur konsideron se autoritetet serbe nuk lejojnë përdorimin e teksteve shkollore nga Shqipëria apo Kosova, dhe nuk ofrojnë alternativa që janë të funksionale dhe në përputhje me nevojat e studentëve shqiptarë… thuhet në këtë raport nga Bujanoci

“Pastaj, mungesa e investimeve adekuate dhe mungesa e një strategjie për të mbajtur zhvillim ekonomik komunat Preshevë, Bujanoc dhe Medvegjë në një gjendje të varfërimit sistematike. Edhe pse ky rajon është konsideruar si më të pazhvilluara në Serbi në bazë të numrit të banorëve, qeveria e Serbisë ka investuar së fundmi në ndërtimin e një bazë ushtarake “Jug” në Bujanoc, që është gati të njëjtën sasi të investimeve si investuar për dhjetë vjet të tjera në të gjitha projektet e civil. Qeveria serbe investon dhjetra herë më pak për shqiptarët e Serbisë sesa për serbët e Kosovës.” Kan nënvizuar rapoprtuesit nga Lugina e Preshevës

Sipas ketij raporti “ndryshe nga serbët e Kosovës që të bojkotojnë Kosovën sistem, shumica e shqiptarëve të Preshevës, Bujanocit dhe Medvegjës kanë marrë pjesë në zgjedhjet parlamentare dhe lokale në Serbi. Ata kanë krijuar tashmë Këshilli Kombëtar Shqiptaro kuadër të kornizës aktuale ligjore të Republikës së Serbisë, edhe pse ajo, si Kushtetuta e Republikës së Serbisë, ende nuk ofron mundësi të mjaftueshme dhe nuk ka dispozitë të veçantë që do të mundësonte realizimin e të drejtave kolektive të komuniteteve pakicë sipas standardeve evropiane. Megjithë vullnetin e mirë politik dhe sjellje konstruktive të shqiptarëve në Serbi, pjesëmarrjen tonë dhe gatishmërinë për t’u përfaqësuar në institucionet e Serbisë nuk po jep rezultatet e dëshiruara, sidomos për shkak të mungesës së vullnetit të qeverisë serbe për të respektuar dhe promovuar të drejtat individuale dhe kolektive të lokale shqiptar. “

Në fund të rapprti nga Bujanoci të kyretarit Shaip kamberi (ish-kyetar I KMDNJ) duke shpjeguar arsyet e domosdoshmërisë së përfjshirjes së cështjes shqiptare nga Bujanoci, Presheva e Medvegja në rpocesin e ardhshëm të dialogut mes Prishrtinës dhe Beogrdait do t’im kontribuonte paqes dhe satbiliteti në rajon.  “Duke pasur parasysh se zhvillimet rajonale politike reflektuar dhe do të vazhdojë të reflektojë në Luginën e Preshevës, në veçanti ato në Kosovë dhe Serbi, përfshirjen e çështjes së Luginës së Preshevës në bisedimet e mundshme mes Prishtinës dhe Beogradit mund të kontribuojë pozitivisht në stabilitetin, zhvillimin dhe integrimin rajonal të të dy vendeve. .” përfund raporti nga Bujanoci drejtuar Këshillit të OKB-së njofton AIK “Presheva Jonë”, të cilës agjenci informative i ka deklaruar zyrtarja e lartë të Këshillit të  OKB-së znj. Karol Rai, se raporti në fjlaë ju është dorëzuar Komesares së Lartë të OKB-së znj. Navi Pillai

SHPËRNDAJE