New York, 18 shtator -Asambleja e  Përgjithshme të Kombeve të Bashkuara në Nju Jork neser (19 shtator) hap zyrtarisht pumimet e Sesionit të  72 te radhës. Debati i përgjithshëm nis nga 19-25 shtator, ku një e katërta e 193 anetareve, pritet te marrin fjalën, menjëherë pas Donald Trump dhe para Emmanuel Macron. Punimet e AP po i ndjek edhe nej deleagcion nga Shqiperia., mesohet se ne New York gjendet edhe nje delegacion nga Kosova i prire nga Hashim Thaci, njofton agjencia e lajmeve “Presheva jonë”

Kjo gjithashtu do të jetë mundësi për presidentin amerikan Donald Trump, presidenti francez Emmanuel Macron dhe kryeministri britanik Tereza maj për të aplikuar për herë të parë në Asamblenë e Përgjithshme.

 

Guterres: Burokracia po minon Kombet e Bashkuara

Debati i Përgjithshëm vjetor i Asamblesë së Përgjithshme të Kombeve të Bashkuara është një mundësi që Kryetarët e Shteteve dhe Qeverive të takohen në Shtabin për të diskutuar çështjet globale.

Qeveria amerikane do të vijë në një treshe, që Presidenti do të jetë i shoqëruar nga zëvendës presidenti i tij Mike Pence dhe ministrin e tij të jashtme Rex Tillerson. Ambasadori zviceran në OKB, Jürg Lauber, e konsiderojnë këtë një shenjë e administratës së re të njohjes së vlerave të Kombeve të Bashkuara.

“Pas këtij diskutimi të përgjithshëm”, ne e dimë ndoshta pak më shumë pikërisht atë që janë synimet e Shteteve të Bashkuara në Kombet e Bashkuara “, tha Jürg Lauber në një konferencë shtypi të enjten në Nju Jork.

Burokracia po minon Organizatën e Kombeve të Bashkuara, deklaroi sot sekretari i përgjithshëm i saj, Antonio Guterres, në një takim për reformimin e organizmit mbarëbotëror, organizuar nga presidenti amerikan, Donald Trump.

“Pak kohë më parë, dikush me pyeti se çfarë më mbante zgjuar gjatë natës. Përgjigjja ime ishte e thjeshtë: burokracia. Strukturat e fragmentuara. Procedurat bizantine. Burokracia e pafund”, tha Guterres.

“Dikush që kërkon të shkatërrojë OKB nuk mund ta bëjë më mirë këtë gjë sesa duke vendosur rregulla që ne vetë i kemi krijuar”, theksoi ai.

Edhe presidenti amerikan, Donald Trump dënoi sot burokracinë që po pengon, sipas tij, OKB-në.

“Gjatë viteve të fundit, Kombet e Bashkuara nuk kanë realizuar planin e tyre potencial për shkak të burokracisë dhe menaxhimit të gabuar”, deklaroi Trump gjatë miratimit të një deklarate politike me 10 pika që e nxit organizatën të reformohet.

Organizuar nga SHBA-ja, miratimi i kësaj deklarate ka marrë mbështetjen

SHPËRNDAJE