isdaaaIsa Mustafa ne New York pra selise se  OKB-së

 

Nev York, 19 shtator UN  – Udhëheqësit botërorë mblidhen sot në Nju Jork për Asamblenë e Përgjithshme të Kombeve të Bashkuara, takimi i 71-të vjetor. Njëqindetridhjetepesë udhëheqës të shteteve dhe qeverive dhe dhjetëra ministra do të zhvillojnë takime deri më 26 shtator, perfshnifre ektu edhe ato nga vendet e ballkanit, Shqiperia, Serbia, Kroacia, Sllovenia, Maqedonia, Greqia etj.. njofton agjencia e lajmeve “Presheva jonë” nga OKB.

Në agjendë janë krizat globale, si: konflikti në Siri, sulmet e ekstremistëve islamikë dhe zhvendosja e miliona njerëzve nga luftimet dhe varfëria. Sekretari i përgjithshëm i Kombeve të Bashkuara, Ban Ki-moon, dhe presidenti i Shteteve të Bashkuara, Barack Obama, do t’i adresohen Asamblesë sot, për herë të fundit.

 

Nje delegacion nga Tirana  ne krye me presidentin Bujar Nishani ne sesonin e AP se OKB-së po perfaqeson shqiptarët

okbbbShumë udhëheqës janë mbledhur një ditë më herët, për të ndjekur një samit të OKB-së për refugjatët dhe migrantët.   Nje delegacion nga Tirana  perfaqeson shqiptarët. Me ftesë të Sekretarit të Përgjithshëm të Organizatës së Kombeve të Bashkuara (OKB), Ban Ki-moon dhe Presidentit të Asamblesë së Përgjithshme, Peter Thompson, Presidenti i Republikës, Bujar Nishani, sëbashku me Zonjën e Parë, Odeta Nishani, në krye të delegacionit zyrtar shqiptar, u nis drejt Shteteve të Bashkuara të Amerikës për të marrë pjesë në Sesionin e 71-të të Asamblesë së Përgjithshme të OKB-së, që do të zhvillohet në Nju-Jork.

 

Nje delagcion edhe nga Prishtina ne New Yrok

Kryeministri i Republikës së Kosovës, Isa Mustafa, ka udhëtuar për në Nju Jork, ku do të zhvillojë takime me liderë të shteteve të cilët janë pjesë e aktiviteteve në kuadër të zhvillimit të punimeve të Asamblesë së Përgjithshme të Kombeve të Bashkuara, kane raportuar portalet proqeveritare ne Prisjhtinë.  Por sipas zyrtareve  te OKB-së ne ne York nuk eshte ftuar deleagcioni nga Prishtina meqer kosdva end enui eshte anetare e Kombëve, njfton agjencia  e lajmeve “Presheva Jonë”.

 

Ne pallatin e OB-së ne New York ka nisur punimet Sesionit  i 71-in me radhë i Asambleja e Përgjithshme e OKB-së ka nisur punimet e veta me presidentin e ri Peter Thomson , përfaqësues nga Fixhi.

 

Mathias Gillman, zëdhënës i OKB-së për agjencinë informative kombëtare « Presheva jonë » është përgjigjur se «delegacioni, përfaqesuesit nga Prishtina në Asamblesë së Përgjithshme të OKB-së në Nju Jork nuk jane ftuar zyrtarisht, dihen aresyerat, meqe Kosova ende s’eshte anetare  OKB-së.”

AP  e OKB-së ka tubuar delgacione te 193 vendeve anëtare per të marru pjese ne debatin e përgjithshëm, ku do të ketë fjalime nga presidentë dhe kryeministra shtetesh të ndryshme, përshirë ketu edhe nje delegacion shqiptar nga Tirana  përafaqësues nga kreu shtetëror nga Republika e Shqipërisë, njofton  agjencia e lajemeve   «Presheva Jonë ».

Punimet do të vazhdojnë deri më 30 shtator gjatë së silës kohë Asamblesë i drejtohen liderët e pothuaj të gjitha vendeve. Ata do të paraqesin qëndrimet e tyre për agjendën e sivjeme, por edhe të çështjeve që vendet e tyre i konsiderojnë të rëndësishme.
Delegacionin amerikan do ta udhëheqin presidenti Barack Obama dhe Sekretari e Shtetit John Kerry  Hillary.  Por Kosova edhe ket vit mungon për shkak se ajo nuk eshte anetare e Asamblese se pergjithshme e as e OKB-së, kane njoftuar zyrtaret e kesaj organizate nderkombëtare sot për agjencine e lajmeve “Presheva Jonë”

I pyetur rreth prezencës së delagcionin nga Kosova në punimet e sijeme të sesionit të AP-së të kombeve të Bashkuara z. Mathias Gillman, zëdhënës i OKB-së për agjencinë informative kombëtare « Presheva jonë » është përgjigjur se «delegacioni, përfaqesuesit nga Prishtina në Asamblesë së Përgjithshme të OKB-së në Nju Jork nuk jane ftuar zyrtarisht, dihen aresyerat. nese ata jene ne New York mund te jen privatisht dhe jo ne punimet e sesionit te AP te OKB-së.”

SHPËRNDAJE