“Kosova zyrtarisht anëtare e Frankofonisë” ishte ky tritulli  i disa poretaleve kosovare ku i bejne fjale rreth raportve te reja te Kosoves me oprganiazten e Frankofonisë.  Keto media te ngazèellyerera kishin shkruar se “Kosova zyrtarisht është pranuar në organizatën ndërkombëtare të Frankofonisë.”, por ne fakt zyrtaret e kesaj organizate sot permes agjencise se lajmeve “Presheva Jonë” kane dematnuart dhe kane deklaruar se “Kosova nuk eshte pranuar anetare e Oragnaiztes Nderkomberatre te Frankofonise, por thjeshte eshte pranuar si anetare (aktviste) ne asociaconi qe vepron ne margjinat, ne kuder te  organizates sonë, ne OIF.”

 

Kur Amerika e Gjermania sjane anetare frankofonise, atehere cfare kerkon Kosova aty me vendet afrikane?! A mund te quhet sukses?!

Ky anetaresim i Kosoves ne këte asociacion qe vepron ne kuader te Oraganiaztes se frankofonise, mund te konsiderohet nje sukese per lideret kosovar sidomos per keto dy vitet e fundit kur vperhet je regres i lobimit dhe integrimeve te Kosoves ne instancat evropiane dhe nderkombetare, ka shkruar agjencia e lajmeve “Presheva jonë”

Sidofote edhe ky lajm nga Armnnia mund te konsidfeorhet i gezueshëm, s tjhone ma mire s epa hiq qe Kosova u bë anëtare e asociuar e Frankofonisë. Nes ekemi parasysh nje fakt se ne Amerrike mbi 10 milion apo ne Gjermani mbi 4 milion eflasin  frengjishten atehre cfayre kerkon kosva qe kete gjuhe eflasin vetem 400 ose ok edhe 4000 mije veta ?!  Athere kur Amerika e Gjermania s’jane anetare frankofonise, atehere cfare kerkon Kosova aty me vendet afrikane?! Mund te pyes gjithsecili, apo a mund te quhet sukses?! veq taksirati me pagzu nje anetaresim, pse jo “Kosova eshte vendi me i pasur ne Evropë.”

Anetare te frankofonise jane mbi 80 shtete, prej te cilave vetem 1/3 jane anetare e OKB-së. Mesohet se sot mbi 900 milion njerez jane frankfone, ata jane kryesisht ne ato vedne ku flitet zyrtarsiht er jozyrtarisht frengjishtjtja madje edhe ato afrikane qe jan as anetare te OKB-se e as te BE-së thjeshte pse flasin dhe kane simpati ne frengjishten.

Sipas gezetarit te agjencise se lajamve “Presheva Jonë” per maredhenie nderkombëtare “Kosova edhe pse nuk flitet frengishtja eshte bere pa probleme, pa kurrefar e konetstimi anetare e ketij asociacioni Frankofonise qe nje dite mund teje te edhe e Lugina e Preshevës, pse jo meqe nuk ka kushedin cfare kritere strikte..”

Madje ne një deklaratë leshuar nga organiazat e frankfonise nder tjera thuhet se Kosova edhe pse eshte pjese e saj, nuk do të thotë se ajo e njeh Kosovën si shtet dhe se pozicioni i tyre në Kosovë mbetet i pandryshueshëm. Madje ne listen ku gjendet edhe Kosova shkuan: 7 shtete dhe qeveri anetare e asicicionmit te frankofonise.

Ne vitin 2014 Kosova ishte pranuar si anëtare vëzhgues në OIF, në Samitin e Frankofonisë në Dakar.

Organizata Ndërkombëtare e Frankofonisë është themeluar në vitin 1970, ndërsa ajo përbëhet prej 84 shteteve dhe Qeverive, nga të cilat 58 shtete anëtare dhe 26 me status vëzhgues, të cilat bashkë paraqesin një të tretën e shteteve anëtare të Kombeve të Bashkuara, me një popullsi prej 274 milionë frankofonesh.

SHPËRNDAJE