polgennnGjenevë 2 maj – Nje ish-ushtar i UCK-së eshte arrestuar nga policia  zvicerane  në Gjenevë në kufirin me Francën ka konfrimuar për agjencine e lajmeve “Presheva jonë” z.Della Casa Henri nga Minsitria publike e Kantonit te Gjenevës.

 

Ministria Publike e Zvicrës konfirmon: Një tjetër ish-pjesëtar i UÇK-së arrestohet ne Gjenevë

Eshte fjala per ish-ughsatrin e UCK-së G.Z. i cili edhe me pare ishte arrestuar nga autoritetet franceze në vitin  2014.  “Preshvea jone” ka mesuar nga zyrtaret  se i arrestuari   aktualisht gjendet në burgun e Gjenevës ne “Champ-Dollon”. Ekstradimi i të cilit pritet në gjatë javës. Por autortiet e helvetike ende nuk kane marrur qendrim te prere se ku ne Serbi apo Kosovë ?

“Presheva Jonë” ka mesuar se G.Z eshte arrestuar dhe liruar kater here me pare. Ish-ushtari UCK-së nga Prishtinë ka qenë i akuzuar për 2 vrasje, 6 kidnapime dhe terrorizëm në Kosovë, por nga nje gjykatë e UNMIK-ut është liruar si i pafajshëm.

 

 

Zyra Federale e Drejtësi (OFJ/BFJ) nga Berna për “Presheva jonë” flet per dy arrestimet e fundit (Cyrih dhe Gjenevë) te ish-uahstarve te UCK-së

mpcksosaLidhur me arrestimin e fundit ne Gjenevë Ministria Publike ne Bernë ka njoftuar agjencine e lajmeve “Presheva Jonë” ne Zvicër se “qyteatri kosovare i kërkuar nga Serbia ishte arrestuar në Gjenevë prill 28, 2016 gjatë një kontrolli. Më 29 gusht 2013, Serbia kishte lëshuar një kërkesë e kërkimit kundër të dyshuarit. Autoritetet serbe dyshoj se ata, si anëtar i Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës, vranë një civil në vitin 1999.”

“Me urdhër të Zyrës Federale të Drejtësisë (OFJ), i dyshuari është ndaluar për ekstradimin e tij, dhe prokurori publik Gjenevës ka dëgjuar për kërkesën për ekstradim. I dyshuari i cili ka deklaruar gjatë seancës së tij për të kundërshtuar ekstradimin e tij në Serbi, FOJ urdhëruar Serbinë të paraqesë një kërkesë zyrtare për ekstradim. Kjo pastaj do të shqyrtojë çështjen tërësisht para se të marrë një vendim…” ka deklaruar z. Raphael Frei zejde si OFJ ne Bernë për “Preshva Jonë” i pyetur se i keruari nga Beogradi do te ekstradohet ne Serbi apo Kosovë ? 

 

Sipas OFJ ne Bern e”I dyshuari mund të ankohet në Gjykatën Penale Federale kundër urdhër arresti për ekstradim dhe kundër vendimit për ekstradim të FOJ. Vendimi i Gjykatës Penale Federale mund të kundërshtohet me anë të ankesës në Gjykatën Federale në raste të veçanta, veçanërisht kur mund të supozohet se procedura jashtë vendit ka defekte serioze…”

 

Rreth ekstardimit eventual ne  Serbi apo Kosovë  të ish-anëtar i Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës (UÇK) arrestua në Cyrih, MPC nga Berna shpjegon se “Zyra Federale e Drejtësisë nuk ka përfunduar ende vendimin e vet në ekstradimi. Ai do të marrë në bazë të kërkesës zyrtare të Serbisë dhe deklaratës me shkrim të dyshuarit. Ne konfirmojmë se ne kemi marrë, me 04.29.2016, një letër nga Ministri i drejtësisë së Kosovës. Ministri drejtësia do të marrë një përgjigje zvicerane në kërkesën e tyre..”

SHPËRNDAJE