Bernë, 20 shkurt -Marrëveshja e re e sigurimeve shoqërore që Berni planifikon të përfundojë me Prishtinën korrespondon me marrëveshjet e tjera të sigurimeve shoqërore të lidhura nga Zvicra. Marrëveshja e re do të sigurojë një nivel të lartë të barazisë së trajtimit për personat e siguruar dhe do të bëjë të mundur përsëri të paguajë pensionet për qytetarët e Kosovës jashtë vendit, njofton agjencia e lajmeve “Presheva Jonë” nga Zvicra duke ju referuar burimeve nga qeveria zvicerane.

Kosovarët që kthehen në vend duhet përsëri të marrin pensionin e tyre AVS ose AI (AHV/IV). Komiteti i Sigurimeve Shoqërore i Këshillit të Shteteve mbështet njëzëri një marrëveshje të re të nënshkruar me Prishtinën. Ndryshe nga Këshilli Federal, megjithatë, ai dëshiron të paraqesë tekstin në referendumin opsional.

Vendimi u mor me 8 vota për 1 dhe 3 abstenime, tha të mërkurën shërbimet e Parlamentit. Në thelb, marrëveshja e re korrespondon me marrëveshjet e tjera të sigurimeve shoqërore të lidhura nga Zvicra. Ajo plotëson standardet ndërkombëtare të koordinimit të sistemeve të sigurimeve shoqërore.

Më shumë pagesa për pensioni

Kosova është i vetmi shtet i ish-Jugosllavisë me të cilin nuk ka marrëveshje që nga 1 prilli 2010. Në dhjetor të vitit 2009, qeveria kishte vendosur të mos e ripërtërijë atë pasi hetuesit në vend të shpërthejnë abuzimi kishte marrë kërcënime me vdekje.

Në këtë proces, Zyra Federale e Sigurimeve Shoqërore kishte refuzuar pagesën e pensioneve të reja AVS dhe AI.

Pas disa kthesave, Gjykata Federale më në fund e provoi atë të drejtë. Kosovarët që kthehen në vendin e tyre nuk mund të kërkojnë anuitete. Ata kanë të drejtë vetëm për një rimbursim të kontributeve të tyre. Anuitetet e vjetra, të paguara para prillit 2010, megjithatë nuk janë të shqetësuara.

Ndërkohë, Kosova ka zgjeruar në mënyrë të konsiderueshme legjislacionin e saj të sigurimeve shoqërore dhe ka vënë një strukturë të përshtatshme, thotë qeveria. Marrëveshja e re do të sigurojë një nivel të lartë të barazisë së trajtimit për personat e siguruar dhe do të bëjë të mundur përsëri të paguajë pensionet për qytetarët e Kosovës jashtë vendit. Ai përfshin një klauzolë të ndihmës së ndërsjellë për të luftuar abuzimin.

SHPËRNDAJE