Résultat de recherche d'images pour "Slavko Curuvija"Bruksel, 5 prill  -Ish-anëtarë të inteligjencës (UDB) janë burgosur me 20 deri dhe 30 vjet për vrasjen e gazetarit Slavko Curuvija hjate bpm barimeve te NATO-s në vitin 1999. Keto denime te vrasjeve te gazaterit jane pershëndetur nga organiazat nderkombëtare te mediave, ne redhe te pare nga Reportres sans Frontieres, njofton agjencia e lajmeve “Presheva Jonë”

storybildDrejtësia serbe fillimisht dënua të premten katër ish-udhëheqësit dhe anëtarët e shërbimeve të inteligjencës për dënime të gjata me burg për vrasjen në vitin 1999 të një gazetari kritike e ish njeriut të fortë të Serbisë Sllobodan Millosheviqit. Reporterët pa Kufij (RSF) menjëherë vlerësuan vendimin historik në një deklaratë dhe kërkuan hetime të mëtejshme në mënyrë që sponsorët të mund të identifikohen dhe të gjykohen.

 

Radomir Markoviç, shefi i inteligjencës serbe në kohën e regjimit të Millosheviçit, u dënua me 30 vjet burg

Résultat de recherche d'images pour "Radomir Markovic Curuvija"Markovic tashmë po vuan një dënim prej 40 vjet burg për tentim vrasje të një liderit të opozitës në 1999. Millan Radonjiq, ish-shefi inteligjencës në Beograd, u dënua me 30 vjet burg, Ratko Romiq ka dënuar atë me 20 vjet burg. I pandehuri i katërt, Miroslav Kurak, një ish agjent i zbulimit i cili është në arrati dhe i nënshtrohet një urdhër arresti ndërkombëtar, u dënua në mungesë me 20 vjet burg.

Gjyqtari Snezana Jovanovic, duke lexuar vendimin, tha se katër burra u gjetën fajtorë për të pasur “, me urdhër të një gazetari person i panjohur vranë Slavko Curuvija në”. Vendimi në rastin e Curuvija është dënimi i parë i dhënë për vrasjen e një gazetari në Serbi. Slavko Curuvija – i cili në atë kohë po menaxhonte dy botime të pavarura, Dnevni Telegraf dhe Evropianin – u vra në prill 1999 në qendër të Beogradit.

Vrasja ndodhi kur NATO udhëhoqi një fushatë të bombardimeve kundër Serbisë në pranverën e vitit 1999 për të ndaluar represionin nga regjimi i Millosheviqit kundër luftëtarëve separatiste të Kosovës dhe popullatës civile të Kosovës, e cila shpalli territorin e saj pavarësinë në vitin 2008, me mbështetjen e Shteteve të Bashkuara. Millosheviç ishte i njohur për presionin e tij ndaj gazetarëve të pavarur. Familja e Curuvija e akuzoi atë për urdhërimin e vetë vrasjes.

Reporters sans frontières përshëndet denimet për varsesit e gazetarit

“RSF mirëpret këtë vendim simbolik i cili reflekton angazhimin e fuqishëm të autoriteteve serbe për të respektuar sundimin e ligjit dhe luftën kundër mosndëshkimit,” tha Pauline Adës-Mevel, kreu i zonës së BE-së -Balkanët e RSF. “Drejtësia megjithatë duhet të vazhdojë përpjekjet e saj dhe të dënojë të gjithë ata që përfshihen, përfshirë edhe sponsorimin e vrasjes së Slavko Curujiva”, shtoi ajo.

Slobodan Milosevic vdiq në vitin 2006 në burgun e Tribunalit Penal Ndërkombëtar për ish-Jugosllavinë (ICTY) në Hagë, ku ai ishte në gjyq për gjenocid dhe krime lufte për rolin e tij në konfliktet që shoqëruan shpërbërjen e ish Jugosllavisë në vitet 1990.

SHPËRNDAJE