Në shkollat e mesme dhe  fillore në Preshevë jnaë mbi 6000 nxënës, ku pjesa dërmuse gravitojnë  mësimet në Gjimanzin “Skenderebu” (me 1001 nxënës) dhe në shkollën  fillore “15 nëntori “  në Preshevë. Ndërsa në Bujanoc po ashtu sot kanë  rihapur dyert e gjitha shkollave të mesme dhe fillore për 7.240 nxënës  (1428 në shkollat e mesme “Sezai Surroi”) dhe mbi 1100 në shkollën filore  “Milaim Kadriu”. Gjendja është më shqetësuese madje edhe tejet alarmante në shkollat shqipe në Medvegjë, ku siq kemi theksuar nga 700 nxënës sa kishte dikur kjo komunë shqiptare, sot aty janë vetem rreth 200 sish ?!

 

Preshevë, Bujanoc, Medvegjë 16 janar / AIK – Presheva Jonë

 

Për të gjithë flloristët dhe gjimnaizistët e shkollave në Luginën e Preshevës ka përfunduar sot pushimi dimërorë dhe nesër fillon gjysmëvjetori i dytë. Drjertrorët e qbedrave shkollore në Luignën, agjencisë informative « Presheva jonë » i kanë dekalruar se sipas kalendarit shkollor procesi edukativo arsimor i gjysmëvjetorit të dytë për nxënësit filloristë  mësimi përfundon më 8 qershor, kurse për semimaturantët. Edri më 25 maj,  ndësa për gjimanzistët tjerë me 15 qershor, për maturantët 18 maj.

pra, nesër në gjitha shkollat e mesme dhe fillore në Kosovën Lindore  (Medvegjë, Bujanoc dhe Preshevë) fillon mësimi shkollor, pra  gjysëmvjetori pas 18 ditësh pushime dimërore. Përkundër premtimeve nga  Ministria e Arsimit të Serbisë për disa “reformat në arsim, të cilat do  të sjellin risi për sa i përket mënyrës së zhvillimit të procesit  edukativo arsimorë” megjthatë, për mësimdhënësit dhe nxënësit shqiptarë  mbetet preokupimteksteve dhe plaprogramet të cilat janë shqetësuese  për shkak jo vetëm mungesës por edhe diskiminimit të tyre, kështu sot i i kanë deklaruar  Agjencisë Informative Kombëtare “Presheva Jonë”
drejtorë dhe inspektorë komunalë të arsimit në Luginëne Preshevës.

Pamvrësisht nga hallet dhe problemet e nxënësve tanë në shkollat  tona, megjithatëv vullneti dhe interesimi i tyre nuk ka të ndalur për  shkollim, për të fituar dituri të reja. Në bazë të dhënave të cilat sot i ka siguruar agjencia jonë nga tri komunat shqipatre në Medvegjë,
Bujanoc dhe Preshvë del se nesër  në bankat e gjitha shkollave të mesme dhe fillore do të ulen rreth 15 mijë nxënës, “armatë” kjo shkollarësh të cilët rifilluan luftën për dituri të reja.

Sa për ilustrim do përmendur se sot vetëm në shkollat e mesme dhe  fillore në Preshevë jnaë mbi 6000 nxënës, ku pjesa dërmuse gravitojnë  mësimet në Gjimanzin “Skenderebu” (me 1001 nxënës) dhe në shkollën  fillore “15 nëntori “  në Preshevë. Sipas drejtorëve të këtyre shkollave në Preshevë “sot në shkollat tona nuk brengos, por gëzon fakti se numri i fermrave shqiptare është më i madhe se sa i meshkujve..” . Keshtu vetem ne Qendrën e mesme shkollore “Skenderbeu” nga një mije nxënës, mbi 600 nxënës janë femra, thote për AIK “Presheva Jonë” prof. Abdurrahman  Zylfiun, drejtor i QA “Skenderbeu”. Ndërsa në Bujanoc po ashtu sot kanë  rihapur dyert e gjitha shkollave të mesme dhe fillore për 7.240 nxënës
(1428 në shkollat e mesme “Sezai Surroi”) dhe mbi 1100 në shkollën filore  “Milaim Kadriu”. Gjendja është më shqetësuese madje edhe tejet alarmante në shkollat shqipe në Medvegjë, ku siq kemi theksuar nga 700 nxënës sa kishte dikur kjo komunë shqiptare, sot aty janë vetem rreth 200 sish ?!

SHPËRNDAJE