“Numri i serbëve në Zvicër nuk është zvogëluar, por numri i shtetasve kosovarë me pasaporta te rinje ka shënuar rritje ne krahasim me vitin  e kaluar. . vetëm  për 17`864 kanë deklaruar për agjnecine infromative “Presheva Jonë” burimet nga Zyra Federale e Statistikave (OFS) në Neuchatel. Dhe, nëse vazhdon me këte tempo furnizimi i kosovarëve me pasaporta të shtetit, për të justifikur shifrën 200 mijë sish në Zvicër, neviten së paku edhe dhjetë vjetë, na tha nJë Zyrtarë nga Berna ?!
 
Bernë, 12  tetor / AIK-Presheva Jonë
 
Në fund të muajit gushtit të këtij viti, numri i të huajve nga zona e vendev etë BE-së dhe të EFTA-s ishin 1.129.638 persona  apo 3.9 për qind më i madh se në gushtin i vitit të kaluar, ose 43.800 persona më tepër., thuhet ne nje raport lëshura sot nga  Depratmenti  Federale për Migracion .
 
z.Marius Widmer  përfgjejgës për media pranë Zyrfës Federal te”Statististkave (OFS) në Neushatel sot i ka deklaruar agjencisë “Presheva Jonë” se “numri i kosovarë në Zvicër nuk po rritet, por poseduesit me pasaporta të shtetit të Kosovës po rritet..Por ende ka shumë punë për të furnizuar gjithë kosovarët me pasaportë të verndit të tyre nëse kemi numrin e tyre në vendin tonë, për të cilët flitet se është komuniteti më i madh në zvcër, menjëherë pas italianëve..Por, për momentin zyrtarisht numri i kosovarëve sot në Zvicër nuk kap shifrën më shumë se 20 mijë..”
 
Përkundër numri të madh në Zvicër që flitet edhe nga perosnalitet dhe emdiat viceraane rreth 200.000 mije ksovare, numri  numri i shtetasve të Kosovës është rritur vetëm  për 17`864. Kjo shpjegohet, edhe sipas sqarimit të Zyrës për Migracion se  që nga shpallja e pavarësisë së Kosovës dhnënja e pasaprotave shume ngadal po ecën dhe procesi i zëvendësimit të shtetësinë serbe me atë kosovare po ecën me hapa shume të ngadalshë, jo ashtu siq ishte pritur. Cka sipas burimeve tona në Në Zvicër edhe  152.136 kosovarë me pasaporta serb ?! Sipas buimeve të ngjasjshme  numri i “serbëve” ende  është për 19`910 më i vogël se një vit më parë. Me numër të zvogëluar paraqiten edhe boshnjakët  për 1079, kroatëve (977), shrilankasëve  (955), turqve (264) etj.
 
Sipas z.Marius Widmer “numrin më të madh të të huajve në Zvicër e zënë si gjithnjë italianët- 289’555 (16,3%), gjermanët-272’906 (14,9%),  portugezët -220’446 (12,0%) ), pastaj janë «serbët » -105’737 ((6,9%)), francezezët  (97’288). Pra siq po vërehet në ket listë as që radhiten kosovarët edhe pse në Zvicër dihet publikisht se janë të parët, pas italianëve, me rreth 200.000. Sikur të posedonin gjithë kosovarët pasaprortat e shtetit, sigurisht në ketë radhitje do të ishin të dytët kosovarët të cilit për shkak mungesë së pasaportave, ata eliminohen nga lista pa fajin e institucioneve dhe mediave zvicenare.

Sa i përket procesit të dhënjes së pasaprotave z. Benjamin.Nikoliqi, konul në konsulatën e republikës së Kosovës në gjenvë për agjencinë informative “Preshva jonë” është shprehur se “gradualsiht ne q enga maji i këtij viti kemi filluar tge furnizojmë qyetarët tanë në Zvicër me pasaporta të shtetit tonë. Për përshpejtimin eb këtij procesi nuk mvaret e tëra vetëm tek ne, por edhe tek poseduesit e pasaportave. Ne përpiqemi të bëjmë punën tonë maksimale, t’i përgjigjemi me kohë dhe shpejtë nevojave të mërgimtarëve  tanë jo vetëm me furnizmin e pasaportave dhe dokumenteve tjera identifikuese, por edhe në gjitha cështjet tjera  adminsitartive..Deri më tash ne kemi arritur që të lëshojmë  mbi 6 00 pasaporta,. normale, por ende jo ato biometrik..Pak a shumë qëta janë.”.

Sipas burimeve tona një shifër e tillë mund të jetë edhe në Bernë si dhe në Zurich, megjithse  në këtë të fundit mund të kap shifren 1000 për shkak dendësisë së madhe të qytetarëve tanë në atë kanton. Dhe nëse i vejmë lapsi, personli i republikës së Kosovës në zvcër deri tash ka arriutur të furnizoj qytetarët e Kosovës vetëm me 3000 apo 3.500 pasaporta. Por, falë gjetirusë se mërgmitarëve, të cilët janë gjindur asdhut si munden dhe kanë shfrytëzuar pushimet për t’u pasisur me documentación percates, këshut që sot në Zvicër qytetarët tanë të posedojnë mbi 17.800 pasporta.


Në majin  e ketij viti kishim alarmuar se vetëm 63 196 qytetarë kishin privilegj të marrin  pasaportën e Republikës së Kosovës pas 3 vitesh pamvarësie ?! “Numri i serbëve në Zvicër nuk është zvogëluar, por numri i shtetasve kosovarë me pasaporta te rinje ka shënuar  rritje në krahasim me vitin  e kaluar për vetëm me 17`864 persona..” kanë deklaruar per agjencinë infromative “Presheva Jonë” burimet nga Zyra Federale e Statistikave (OFS) ne Neuchatele. Dhe, nëse vazhdon me këte tempo furnizimi i kosovarëve me pasapota të shtetit, për të justifikur shifrën 200 mijë sish në Zvicër, nevoiten së paku edhe dhjetë vjetë, na tha në tryzarë nga Berna ?! Nëse vazhdohet me këta hapa te ngdalashëm për të furnizuar me apspaorta mergimtarët tanë në Zvicër jo se ende jemi larg për të bindur zviceranët se jemi 200 mijë shqiptarë në territorin helvetik,  por edhe vështirë se do të jetë apo do të kishim mundur të ndalosh trafikantët dhe njerzit të tjerëvt të trokasin dyerve të ambasadave e konsulateve serbe për përt t’i bërë qare vetes, duke u shfrytëzuar me pasaporta serbe edhe pas 28 shkurtit të 2008-ës ?! 

SHPËRNDAJE