emsc-openingHage, 22 shkurt -Europol ka nisur Qendrën e re evropiane Migrant Kontrabanda (EMSC). Qëllimi i Qendrës është të mbështesë në mënyrë aktive shtetet anëtare të BE-së në çmontimin e rrjeteve kriminale të përfshirë në kontrabandën e migrantëve të organizuar. Qendra do të përqëndrohet në pikat e nxehta gjeografike kriminale, dhe do të ndërtojë një aftësi të mirë në të gjithë BE për të luftuar kontrabandimin e njerëzve rrjete. Sipas Europol në vitin 2015, trafikantët mbledhur 6 miliardë euro, transemton agjencia  e lajmeve “Presheva Jonë”.

 


Dimitris Avramopoulos, Komisioneri i BE-së për Migrim, Çështje të Brendshme dhe Shtetësinë, ka thënë: “Lufta kundër kontrabandimit të emigrantëve është një prioritet kyç për Bashkimin Evropian në adresimin e krizës së refugjatëve. Me qëllim për të rritur dhe për të koordinuar përpjekjet e të gjithë shteteve anëtare, Komisioni Europian njoftoi krijimin e një Qendre Evropiane kontrabandimit të emigrantëve me Europol-in në agjendën e saj evropiane për Migracionin. Lansimi i kësaj qendre do të përforcojë bashkëpunimin me shtetet anëtare, organizatat ndërkombëtare, aktorëve kombëtarë dhe agjencitë evropiane, me një përgjegjësi për të luftuar kontrabandimin e migrantëve. “

 


Rob Wainwright, Drejtor i Europol-it; tha: “Hulumtimi Europol tregon 90% e emigrantëve që vijnë në Evropë kanë udhëtimin e tyre të lehtësuar nga një organizatë kriminale. Trajtimi këtë popull të mëdha të kontrabandës e tregtisë, për këtë arsye, është bërë një pjesë thelbësore e përgjigjes së BE-së ndaj krizës emigrantëve. Qendra Evropiane Kontrabanda Migrant do të ofrojë platformën e nevojshme me të cilat Shtetet Anëtare mund të përmirësojnë shkëmbimin e informacionit dhe koordinimin operacional në luftën kundër kontrabandimit të emigrantëve të organizuar. “, transemton agjencia  e lajmeve “Presheva Jonë”

 


Qendra Evropiane Kontrabanda Migrant do të udhëhiqet nga Robert Crepinko i cili ka thënë: “EMSC do të luajë një rol vendimtar në mënyrë aktive mbështetjen e Shteteve Anëtare për të synuar dhe shpërbërë rrjetet e krimit të organizuar të përfshirë në kontrabandën e migrantëve. Duke vepruar si një qendër informacioni, kjo qendër do të mbështesë Task Forca Rajonale të BE-së dhe punën e agjencive të tjera partnere. “


Rritja eksponenciale e fluksit migrator dhe përfshirja e krimit të organizuar në një shkallë të madhe, së bashku me numrin e kërkesave për mbështetje operacionale nga shtetet anëtare të BE-së, bëri thirrje për një përgjigje adekuate dhe të koordinuar evropiane.


Prandaj Europol filloi të re të stilit Qendra Migrant Kontrabanda Evropian, modeluar përgjatë vijave të iniciativave të ngjashme të tilla si Qendra Europiane për kriminalitet kompjuterik (EC3) dhe Qendrës Europiane Kundër Terrorizmit (ECTC), të dyja priti në Europol. Nisja e Qendrës pasqyron statusin prioritet të lartë se kontrabanda migrant ka fituar tani.

 


Një pjesë e Qendrës Emigrantëve Evropiane Kontrabandë është modeli hotspot i Task Forcës Rajonale të BE-së rekomanduar nga Axhenda e Komisionit Evropian për Migracionin. Qëllimi nga pikat e nxehta të rajonit është që të ndihmojë autoritetet kombëtare në fushën e identifikimit, mbështetje për azil, ndarjen e inteligjencës, hetimet penale dhe ndjekjen e rrjeteve kriminale të trafikantëve të njerëzve. Deri më tani dy pikat e nxehta të ekzistojnë në Catania, Itali dhe në Pire, Greqi.

 

Në mars 2015 Europol nisur Përbashkët Operacionale Ekipi Mare (JOT mare). JOT MARE, priti në selinë e Europolit, është një ekip i specializuar ekspertësh qëllimi i të cilave është për të luftuar njerëzit kontrabandës me anë të lëvizjeve të tyre të mëvonshme të mesme Mesdhe dhe për vendet e destinacionit. Forcimi i mbaj Mare, duke e bërë atë një pjesë thelbësore e EMSC ri, dhe përmirësimin e të gjitha aktiviteteve të Europolit në këtë fushë, mbështesin krijimin e Qendrës së re Migrant Kontrabandës Evropian. Ajo gjithashtu bazohet në punën e Europolit gjatë dhjetë vjetëve të fundit ose më shumë në luftimin e kontrabandimit të emigrantëve në Evropë, gjatë të cilit janë identifikuar pothuajse 40.000 kontrabandistë të dyshuar dhe 1,551 hetimet ndërkufitare janë mbështetur vetëm në vitin 2015 të organizuar.

 

Nisja e Qendrës Emigrantëve Evropian Kontrabandë pasoi një vendim nga ministrat e BE-së Drejtësisë dhe të Punëve të Brendshme nga nëntori 2015. Europol u ftua nga ministrat e drejtësisë dhe të punëve të brendshme për të përshpejtuar ngritjen e kontrabandës Qendrës Emigrantëve Evropian dhe për të forcuar kapacitetin e saj për të mbështetur Shtetet Anëtare në më mirë parandalimin dhe luftimin e kontrabandës migrantëve.
Nisja e Qendrës Emigrantëve Evropiane Kontrabandë u zhvillua gjatë Europol 2 dhe INTERPOL Forumit Operacional në Luftuar Networks Migrant kontrabandës.

SHPËRNDAJE