Që nga fillimi i vitit, në komunat e Kosovës veriore jane dhurra rreth pesde mije, apo me sdaktesisht  4,889 leje shoferi, persona keta  që kanë kaluar provën e vozitjes në sistemin serb në mes të qershorit 1999 dhe shtatorit 2016,  njofton agjencia e lajmeve “Presheva Jonë”  duke ju referuar burimeve te Kosev.

Vendimi i Qeverisë së Kosovës në dhjetor të vitit 2017 mundësoi çështjen e licencave shoferit Kosovës për shoferët të cilët kanë një test ngarje në sistemin serb të përcaktuara me 14 shtator të vitit 2016 dhe të vendimeve të vlefshme, shoferët janë patenta serbe do të mund të zëvendësojë Kosovën vetëm nëse ata kanë kaluar një test ngarje Kumanovës pra, deri më 10 qershor 1999.

Vendimi i ri i Qeverisë së Kosovës, mundësuar lëshimin e patentë shoferit Kosovës dhe shoferët që janë në sistemin serb kaluar testin e vozitjes në mes të 10 qershorit 1999 dhe Marrëveshjes së Kumanovës dhe më 14 shtator 2016, më 5 marrëveshjes së Brukselit për lirinë e lëvizjes

Sipas të dhënave te paraqitur nga Ministria e Punëve të Brendshme të Kosovës, që nga fillimi i janarit deri në 3 tetor 2018 në veri të Kosovës ka lëshuar 4,889 leje të vozitjes sipas kësaj procedure, dhe shumica e tyre të marra në Leposaviq – 1,830.

Në pjesën veriore të Mitrovicës janë lëshuar 1.132 licenca të Kosovës, Zubin Potok 1.027, dhe në Zveçan – 900.

Në përputhje me politikën e re, për nëntë muaj të këtij viti përcakton pothuajse 300.000 gjoba për shkelje të ndryshme të trafikut. Nga një total prej 294,938 gjobash të shqiptuara, pjesa më e madhe – 283,852, gjobitet deri në 500 euro. Nga 4892 imponuar ndalimin, shumica e tyre janë tremujore, ndërsa 45 shoferët në Kosovë mbesin pa licencë deri në një vit.

SHPËRNDAJE