serijajajaPRESHEVË, korrik  -Humbjet vjetore në rritjen e popullsisë së Serbisë janë mbi 30 mijë njerëz, që do të thotë se Serbia për cdo vit “humb” një qwytet.  Nga shifra e publikuara sot nga Enti Republikan i Statistikave (ERS) ne Beograd del se Serbia për cdo vit e humb nga nje qytet sa Presheva, kurse Lugina e Preshevës për cdo vit e fiton nga një katund, njofton agjencia e lajmeve “Presheva Jonë”.

 

Në Serbi për cdo vit vdesin nga 30 mijë persona, apo zhduket nga nje qytet, sa  Presheva

Sipas Zyres republikane serbe për statistika, numri me i vogël i vogel i vdekjev dhe numri më i madh i shtimit të popullsisë eshte ne Luginen e Preshevës. Nga shifra e publikuara  nga ERS ne Beograd del se Serbia për cdo vit e humb nga nje qytet, kurse Lugina e Preshvës për cdo vit e futon nga nje katund

 

Në Serbi, vetëm ne Luginën e Preshevës njerezit vdesin me pak,  e me shumë lindin

bnebeee1Numri i lindjeve në Serbi  në vitin 2013 ishte 65.554, ndërsa numri i vdekjeve është pothuajse dy herë më të lartë (100.300), kështu që trendi i rritjes merr kahje negative , e cila arrin në -4.8 promila, kanë pohuar sot Zyrët e Byrosë së Statistikavnë Serbi. Ne serbi cdo vid humb nga nje komunë, alarmon Enti Republikan i Staisitkave, transmeton agjencia e lajmeve “Presheva Jonë”.

Vetëm tetë komuna në Serbi të ketë rritje pozitive të popullsisë. Kjo rritje e popullise vërhet dukshëm në  Preshevë (4.5), Bujanoc (2.6), Novi Pazar , atëherë Tutin  etj…

Numri më i madh i fëmijëve të lindur nënat e moshës 25-29 vjeç dhe mosha mesatare e nënave 29.1 vjet.  Mosha mesatare e vdekjeve në Serbi është 74 vjeç dhe mosha e 75-84 vjet. Ndahen sipas gjinisë, njerëzit e kësaj moshe më shumë gra vdesin se meshkujt.

Shkaku kryesor i vdekjes në të dy gjinitë janë sëmundjet e sistemit të qarkullimit të gjakut (53, 6 për qind e vdekjeve), ndërsa vdekja e dytë nga kanceri (21.5 për qind e vdekjeve, por shkaku i vdekjes ishte më i shpeshtë, me një tendencë të rritje të mëtejshme.prshevaaaa

 

 

 

 

SHPËRNDAJE