Gjenevë, 25 prill  -Mbi në mijë autorë zviceranë dhe të huaj priten në Panairin e Librit të Gjenevës nga 25 deri më 29 prill, duke përfshirë Joel Dicker dhe Douglas Kennedy të Zvicrës. Por sivjet, per here te pare mungon libri shqip ne Gjeneve prej 30 mije shqiptaresh apo ne Zvicren prej 300.000 shqiptaresh ?!, njofton agjencia e lajmeve “Presheva Jonë” nga Zvicra

 

Ne salonin nderkombetar ne Gjenevë mungon libri shqip per 30 mije shqiptaret ne Gjeneve dhe 300.000 në Zvicër

Po lutemi qe te m’os vleje per ne thenia, me trego sa lexoni, ju tregoj kush jeni?!.. ka shkruar gazetari i agjenice se lajmeve “Presheva Jonë” drejtpersedrejti nga Saloni Nderkombetar i librit dhe shtypi qe eshte hapur ne Palexpo të Gjenevës. 

Çdo vit nga fundi i prillit deri në fillim të majit, Libri i Gjenevës dhe Panairi i Shtypit, panairi i dytë më i madh në Francë në botë dhe më i madhi në Zvicër, tërheq 100,000 tifozë të fjalës së shtypur dhe një autorë mbresëlënës 1,000! Mbi pesë ditë, ngjarja mblidhet lexuesit, shkrimtarët, botuesit, libraritë dhe mediat në një atmosferë të këndshme ku fokusi është mbi kënaqësinë, ndërveprimin dhe emocionet e zbulimit.

 

Nje stog libra, mijera e mijera tekste asnje shqip?! Rurp, turp per shtet tona, turp per shtëpite tona botuese te cilat ne Shqiperi e Kosove jane me dhjetra te tille te cilat me shume mendojne per biznes se sa vertete per femijet tanë, për kulturen shqiptare !!..

Valais është mysafir i nderit i kësaj edicionit të 32-të në një hapësirë prej 500 m2 që pret një skenë të dedikuar për takime dhe një librari për të zbuluar autorë të rrallë të disponueshëm në librari. Nje stog libra, por fatkeqesisht asnje shqip?!. Sivjet, per here te pare mungon libri shqip ne Salonin tradicional Nderkombetar ne Gjeneven prej 30 mije shqiptaresh apo ne Zvicren prej 300.000 shqiptaresh ?!, njofton agjencia e lajmeve “Presheva Jonë” nga Zvicra. K

etu dikush eshte fjator ose shtet tona ose shtëpite tona botuese, megjithëse keto te dyja i fajësojne njera-tjetrit dhe kush viktime? dihet lexuesi shqiptare qe ky abstnim i librit ship ne Zvcer dhe dipasore mund te kete pasoja siodmos per shipatret, gjenerat e rej ne perendim, q epo kersnohet dit e e sa vie nga asimilimi i fëmijeve tane. Nese kemi mik librin, dhe ky mungon ne keto salone nderkombetare ne qendrat boterore ku shqiptaret jane prezent dendesisht, atëhere armiku yne po mbetet ose shteti ose shtëpitë botuese, meqe po na e vrasin mikun tone, librin, ka shkruar agjencia e lajmeve “Presheva jonë” nga Zvicra

Ndarë në fusha tematike, duke përfshirë një librari, një zonë nënshkrim librash, një podium për diskutime dhe takime midis autorëve dhe lexuesve të tyre, dhe më në fund një bar apo restorant që shërbejnë për një qëllim të ngjashëm, panairi do të sigurojë një sfond për shumë takime dhe shkëmbime unike. Do të jetë një rast për të shijuar të gjitha format dhe stilet e shkrimit, nga Wellness në letërsinë zvicerane, filozofia, komike, shkrimi i udhëtimit afrikan, librat që synojnë të rinjtë dhe librat e librit të sotëm.

Çdo vit, panairi pret disa ekspozita, dhe në vitin 2015 gjithashtu paraqiti një hapësirë ​​interaktive për krijimtarinë letrare, të quajtur “fabrika”. Do të ketë pothuajse 2,300 ngjarje për vizitorët e rinj dhe të rritur, duke përfshirë nënshkrimet e librave, intervistat, tryezat e rrumbullakëta, leximet publike, leximet me ose pa interpretim të pëshpëritur, punëtori, leksione dhe syze të ndryshme.

Duke pasur më parë Armeninë, Marokun, Meksikën, Japoninë, Rusinë, Tunizi dhe Quebec, mysafir i nderit në panairin e vitit 2018 do të jetë Valais.

Së fundi, çdo vit, panairi i librit siguron gjithashtu një sfond për ceremonitë e shumta të shpërblimit.

Edicioni i 32-të i Librit të Gjenevës dhe Panairit të Shtypit do të zhvillohet në Palexpo nga 25 deri më 29 prill 2018.

SHPËRNDAJE