Ne shume vende botërore dhe ne Evrope kjo ditë shënohet qofte me protesta apo aktiviteteve te ndryshme. Por ne Luginën e Preshevës deri ne këto qaste asgjë ne këtë Dite ndërkombëtare, madje as me nje raport formal, edhe pse ky rajon konsiderohet mjedisi me i diskriminuar ne këtë pjesë te Evropës edhe pse ne komunat drejtohet nga kryetare shqiptare madje ne rajon ka edhe OJQ (ONG) e këshilla qe merren me te “drejtat e njeriut” por heshtja e tyre është e pa kuptueshme, derisa një zyrtar i larte serb ne Beograd merr guximi dhe e thotë troç se: Jankoviç: Serbia shkel të drejtat e njeriut. (Država gazi ljudska prava), ka shkruar sot agjencia e lajmeve “Presheva Jone”

 

Sipas lidereve te Presheves, ne Lugine nuk ka njerez, vec shqiptare. Nuk e shenojne dite e te Drejtave te Njetriut, te cilen e shenon e tere bota, bile edhe Serbia. Duket se Beogradi mire i ka “disiplinuar” liderët).

Ndryshe edhe shefi i BE-së Fabrizi, para ca ditesh,  ne viziten e pare Bujanoc ka shprehur shqtesimet e BE për ngecjen e të drejtat e shqiptareve në Luginë, duke kerkuar nga Beogrdai te zbatohet plani shtate pikesh i propozuar nga shqiptaret!

Related imageSipas gazetës Danas “Serbia është një vend ku të drejtat e njeriut janë shkelur çdo ditë dhe ky sistem e bën shtetin, ka thënë lideri i Lëvizjes së Lirë Qytetarëve (PSG) Sasha Jankoviç në Ditën Ndërkombëtare të Drejtave të Njeriut dhe paralajmëroi se të gjithë e Serbisë u bë i prekshëm.” Serbia është një vend ku të drejtat e njeriut janë shkelur çdo ditë dhe ky sistem e bën shtetin (Srbija je zemlja u kojoj se ljudska prava gaze svaki dan… ka thënë lideri i Lëvizjes së Lirë Qytetarëve (PSG) Sasha Jankoviç në Ditën Ndërkombëtare të të Drejtave të Njeriut dhe paralajmëroi se ne të gjithë Serbinë eshte e pranishme.  Nes ekjo dite nuk eshte shnuar ne Lugine del vetevetu se sipas lidereve te Presheves, ne Lugine nuk ka njerez, vec shqiptare dhe karriga (lufta per pushtet lokal)  Nuk e shenojne dite e te Drejtave te Njetriut, te cilen e shenon e tere bota, bile edhe Serbia, ka shkruar agjencia e lajemeve “Presheva Jone”

Do përkujtuar se sot me 10 dhjetor është dita ndërkombëtare e te drejtave te njeriut ne botë. Jankoviç: Shteti shkel të drejtat e njeriut (“Janković: Država gazi ljudska prava”) është ky titulli i gazetës se Beogradit Danas (FoNet), duke u referuar një bisedës me Sasha Jankoviç, lideri i Lëvizjes së Lirë Qytetarëve (PSG), transmeton agjencia e lajmeve “Presheva Jone”. Kur është fjala këtu, Jankovic ka plotësisht te drejte, nëse kemi parasysh diskriminimin e shqiptareve ne Luginën e Preshevës, kërcënimet dhe ndjekjet e gazetareve, me metoda te ndryshme te kërcënimeve.. për çka janë te njohura tashme edhe ndërkombëtarët (Reporters sans Frontieres, FIJ, BE ne Burskel, pastaj Interpol , OSBE etj..) etj…

Se eshte keshut sigurisht shqiptaret e Lugines sot nuk do te konsiderohej rajoni me i varfur ne Serbi dhe me i diskriminuar ne Evropë te cileve ju muhohen te drjtat e tyre elemanare te garantuar nga Keshilli Evripian si flamuri, tektset shkollore ne gjuhen shqipe, diplomat etj.. Ky diskrminim stetmatik, ka bere qe qytetaret  e Lugines, kryesisht te rinjt te largohen nga ky rajon nga mosperespeketiva. Ndrzshe edhe shefi i BE-së Sam Fabrizi nuk do t’i kishte thene ne Bujanoc se Beogradi duhet te krijoj kushte, perspektiva  ne Luginë, për qytetaret te ndjehen si ne vendin e vetë.

SHPËRNDAJE