Lugina e Presheves diteve te fundit sa ishte e “gezuar” se eshte shtuar edhe per nje banore, me nje shqiptare, motra jone nga Shqiperia, por ky gezim nuk zgjati per Presheven sidomos per familjen  ..vic nnga fshati Bushtran.

“Shqiptare për pesë milionë dinarë”; “Martesa e parë në Serbi  me shqiptare në Kurshumli”; “Nuset shqiptare mirëpriten në rajonin e Valjevës”. Këto vetëm disa tituj që arritëm të shkëpusim nga gazetat serbe të cilat muajt e fundit kanë shkruar për martesat e serbëve me vajza shqiptare, madje duke i blerë ato deri në 5 mijë euro”, jane ket tituj qe i kemi hasem ditve te fundit ne mediat serbe.

 

Ajo, burrit serb ,  ja len that jo vetem shtratin por edhe arken me alltan dhe pare

Agjencie  e lajmeve “Presheva Jone” ka mesuar se se fundit nje nuse shqiptare (25) vjeqare i ka ikur burrit te saj serb (55 vjecar) nga Bushtrani. E reja shqiptare burrit serb  that jo vetem shtratin por edhe arken me alltan dhe pare. Bile sipas disa informaconeve vete burri i saj ja kishte paguar  taxin deri ne Kumanove ku kishte nje takim ne nje “mikeshe” apo jaranin e vete, nje lum i Zot e din se kush e priste andej kufirit. Burri serb kishte mbeture me gishta ngoj. Ai ka mbetur as pa nuse as pa ar, ishte bere me fol vet me vete…te shkretit leje qe i shkoj nusja por edhe malli, ari e pare (rreth 7-8 mije euro).

Fshataret kan degjuar burrin serb (55 vjecar) duke thene “svaka cuda tri dana”. Ky rast nuk eshte i vetem i nuseve shqiptare qe ja kthejne shpinden burrave serbe. Fmiklja qe humbi nusen shqiptare ngshellon vetevten me fjalen “mesim per herave tjera”.

Para maretesave me dnermjetes shume femra shqipotare sigurisht  kishin pare tv serbe, Beogradin si Parisi. Dhe keto nuse qe i gjasojne me shume te jene si “argat” sot ne Serbi perdoren per pune fizike. Fundja ata duhet t’i nxjerrin ata pare qe i kanme blere nusen pak per shtrat e pak per fushe me prashit e me kosit  eduikuhs bile edhe per te lavruar.

Ka disa nuse nga Shqiperia na vijn ne Presheve me flamur serb ne krah te burrit te saj serb. Ajo ka “sakrifikuar” duke  udhetuar  rreth  520 km nga Shqiperia nene..deri ne Presheve (“Snajka stigla iz Albanije“) ka shkruar agjencia e lajmeve “Presheva Jone”.

“Çmimi” që duhet të pagujë një burrë mbi 35 vjeç nga Serbia për t’u martuar me një vajzë shqiptare arrin deri në pesë milionë dinarë (5 mijë euro). Vojislav Palija as që nuk kishte ëndërruar  një biznes të tillë të suksesshëm. Ai thotë me krenari se nga Shqipëria ka sjellë 5 vajza.

Edhe ky lajm intersant per shqiptaret e Presheves me  99 per qind shqiptar, por jo edhe per ata ne  Nish, Kraleve, Valeve apo Beograd ku sot atje ka jo qindra por mijera femra shqiptsare te martuar me serbe te cilat po i kontribuojn demografise,  popullimit te Serbise. mdryshe fares serbe e cila eshte  ne rrezik te zhduket per shkak zvogelimit , zhukjes se ketij “mileti” ne ballkan.

Kete panike e kane shprehur dite me pare edhe autoritetet serbe te Begradit,permes entit te statisikave ku nder tjera eshte thene se ne Serbi gati per cdo vit humb nga nje komune, kuptomte banura me rreth 30 mije qytetare.

 

SHPËRNDAJE