L’image contient peut-être : 20 personnes, dont Leme Xhema, Ragmi Mustafa et Florim Sahiti, personnes assises et plein air“Takimet e vendlindjes” është manifestimi i vetëm kulturorë që shënon tubimin e shqiptarëve të Medvegjës dhe atyre të viseve të tjera të Krahinës së Luginës dhe Kosovës, me një maj në fshatin Topallë.

 

Topallë, 2 maj -Dje në “kryeqytetin” e Medvegjës ne Topallë, vendlindje kjo e akademik Idriz Ajetit dhe Jim Xhemes u mbaj me manifestimi tradicional, “Takimet e Vendlindjes-2019” ku tuboi qindra te rinje e te reja shqiptare nga ane e kand Lugina e Presheves, nga KJosova, sqhiperia e Maqedonia si dhe nga diaspora shqiptare. Ne kete menifestim pos krereve te Medvegjës, Leme Xhema (nenkretare e Komunes) dhe Florim Sahiti, zevendes kryetar i Kuvendit) mori pjese edhe kryetari KKSH-së Ragmi Mustafa dhe drejtoresha e shkolles Arlinda Kadriu etj..

Ne kete manifestim gjthkombëtar nuk munguan, por ranë në sy mospjesëmarrja jo vetem e serbëve (Nebojsha Arsiq, dicka e pritur) por edhe ajo e kryetarit të Presheves (Shqiprim Arifi) dhe Bujanocit (Shaip Kamberi)  njofton agjencia e lajmeve “Presheva Jonë”

Kur flamuri dhe kënga shqipe ne Medvegjë bashkon shqiptaret nga gjiotah viset 

Fillimisht te pranishmëve ju dretjua zv.kryetarja e komunes se Medvegjës Leme Xhema  e cila tha nder tjera,  se jemi duke punuar intensivisht duke punuar ne riatdhesimin e bashkekombasve tane permes bashkepunimit dhe zhvllimit ekonomik. Kemi mundesi per avancimin ekonomik dhe krjimin e vendeve te reja te punes ne Banjën e Siharinës, pastaj ketu kemi miniera e fabrika, nje toke pjellore  mundesi tjeter per blektoret dhe agrikulutren  si dhe biznese te ndryshme.

Duke folur per riatdhesuimin e shqiptareve ne Medvegje ketu u permend edhe roli dhe kontributi ne kete drejtim i biznesmenit te njohur shqiptare Muharrem Salihu i cili ka hapur fabriken “Medinvest”  ku deri në fazën e fundit, në ketë fabrikë, pritet të punësohen deri 500 te rinje e te reja, njofton agjencia e lajmeve “Presheva jonë”

Manifestimi tradicional takimet e vendlindjes ka bashkuar sot të gjithë banorët e Medvegjës që jetojnë në trojet të ndryshme. Një numër i madh i banorëve të Medvegjsë që jetojnë në Kosovë por dhe nga diaspora u bënë bashkë për të treguar se dikur medvegja kishte më shumë shqiptarë , por që situata e brishtë politike dhe presionet nga forcat serbe i detyruan ata të shprëngulen për një jetë më të mirë. Zv kryetarja e komunës së Medvegjës Leme Xhema thotë se është duke u punuar vazhdimisht për rikthimin e banorëve për mes zhvillimit ekonomik. Po ashtu te pranishmit ka pershëndetur edhe nenkyretari i Kuvendit te Medvegjës z.Florim Sahiti.

U verejt sed ne kete manifstimi kombëtar u bojkotua nga serbët dhe e kryetari i Presheves dhe Bujanocit. Keta te fundit jane jusitfikuar se Medvegja qenka pak si larg, shmanget edhe pse per cdo jave ata i shef ne Beogradin e “afert” ?!

Ragmi Mustafa: Medvegja duhet t’na bashkojë e jo ta na ndajë, siq po e shifni sot

L’image contient peut-être : 3 personnes, dont Ragmi Mustafa, personnes souriantes, personnes debout et plein air“Ruajtja dhe mbrojtja e identitetit kombëtar janë të veçanta në Medvegjën e shtypur dhe të harruar. Siç është e veçantë qëndresa e jashtëzakonshme e shqiptarëve të Medvegjës.
Në Medvegjë, më shumë se kudo ndjehet nevoja e domosdoshme për t’i bashkuar forcat dhe kapacitetet.  Shpopullimi i Medvegjës ka emëruesin e tij. Papunësia, varfëria dhe mungesa e investimeve kanë adresën e tyre.  Medvegja është sot ndërgjegja jonë kolektive…” tha nder tjera kryetari i KKSH-së Ragmi Mustafa.

Manifestimi “Takimet e Vendlijes” ne Topalle te Medvegjës ebene edhe me madheshtore kenga dhe vallja shqipe te cilave ju printe flamuri kuqezi ne ballë. Manifestimi ne fjlaë pop ashut ihstze i pasur me mjaft akivitete dhe risi kultore e sportive.

Shtatë ekipe, pesë nga Medvegja dhe Lugina e Preshvës, morën pjesë në turneun tradicional të futbollit në fshatin shqiptar Tupale në komunën e Medvegjës.

Futbolli më i mirë duket se ende luan në Medvegjë, nga e cila tre ekipet më të mira, të parat të përbërë nga shqiptarë, të dyti të vendosura nga serbët dhe të tretët nga shqiptarët

Ekipi fitues në turne mori dy shperblime dhe një çmim prej 240 euro, tha Flroim Sahiti, zëvendëskryetar i Asamblesë Komunale të Medvegjës, i cili është gjithashtu organizatori i këtij turneu.

Per fund do përkuijtuar se dikur në vendlindjen e akademikut Idrtiz Ajeti dhe biznismenit te njohur shqiptare ne Amerikë Xhim Xhema, ne Medvegjë shqiptaret dikur ne kete komune te Kraines së Presheves ishin shumice (mbi 20.000)  kurse sot jane vetem 8 atobuse shqiptare apo vetem 400 apo 500 ?! ka shkruar ne fund agjencia  e lajmeve “Presheva Jonë”.L’image contient peut-être : 5 personnes, dont Marco Saljihu, personnes debout, ciel, costume et plein airL’image contient peut-être : 4 personnes, dont Ragmi Mustafa et Leme Xhema, personnes debout et plein airL’image contient peut-être : 16 personnes, personnes souriantes, ciel et plein air

L’image contient peut-être : 8 personnes, dont Ragmi Mustafa, personnes souriantes, personnes debout et plein airL’image contient peut-être : 5 personnes, ciel, arbre, foule, chaussures et plein air

SHPËRNDAJE