Preshevë, 3 jkanar  -Për shkak të të ardhurave të ulëta mjekët kërcënuar largimin nga Luigna e Preshevës.  Që nga viti 2001, me propozim të Trupit Koordinues për Preshevë, Bujanoc dhe Medvegjë Qeveria serbe miratoi një dekret që mjekët dhe punëtorët shëndetësorë pagave të rregullta plus një shtesë prej 50 për qind për shkak të kushteve të vështira të punë.

 

Ndodhe edhe kjo, dentistet ne Pesheve bejne synet…Po fatkqesisht per keta dentist që njeriu nuk i ka 32… dhembe de., deshem të themi :-)) 

Koheve te fundit shume mjeke largohen  ose japin dorëheqje nga fusnkionet e tyre en Shtëpine e Shendetit. Bile shume  dentist edher spe nuk jane “gjarrah” ne disa raste bejne synet se ne Presheve ka renë puna per shkak konkurercnes dhe numrit te madh te dentistëve, ku atje jane mbi 20 sish, kabinete” me dy karriga e dy pale dane dhe nje pale gersherë..cka jane shume për nje grusht qytetaresh. Ndodhe edhe kjo, dentistet ne Pesheve bejne synet…Po fatkqesisht per keta dentist që njeriu nuk i ka 32… dhembe de., deshem të themi :-))  shkruan agjencia e lajmeve “Presheva Jonë”

Para përfundimit të vitit, Gjykata Kushtetuese e Serbisë ka anuluar këtë dekret, dhe mjekët në qendrat shëndetësore në komunat e të ardhurave të barabartë me kolegët e tyre në komunat tjera në Serbi.

“Vetëm në qendrën e shëndetit në Bujanoc ka të punësuar 56 mjekë. Kur sapo qeveria serbe paraqiti një pjesë stimul të ardhurave të tyre nga rajonet e tjera ka qenë 29 mjekë nga Nishi dhe qyteteve të tjera në jug të Serbisë. Përsëri ne të kthehet për ndihmë koordinues për Preshevë, Bujanoc dhe Medvegjë. Ne presim që Qeveria e Serbisë e kuptojnë, sepse mjekët të vërtetë punojnë në kushte të vështira, të veçanta. Ne kërkojmë për të na ndihmuar për të mbajtur ekzistuese tonë dhe për të sjellë mjekët të reja, përndryshe ajo mund të ndodhë që ne të drejtuar nga ekspertë..” shpjegon drejtori i institucioneve shëndetësore Bujanocit Dr. Lela Jovanovic për gazeten “Danas”

Për shkak të Rregullores viteve grevë kërcënimit mbetur në fuqi deri tani në vendimin përfundimtar të Gjykatës Kushtetuese. Kundër vendimit për rritjen e pagave të homologëve të tyre në Bujanoc dhe Preshevë, është ankuar vazhdimisht për mjekët dhe qendra rajonale shëndetësore në Vranjë, duke pasur parasysh se, pasi që ata janë një institucion reference për bashkitë Pcinjit, kohë dhe Bujanocit dhe Preshevës dhe ata kanë të drejtë rritja e pagave, i cili nuk u pranua.

– Ne mirëpresim vendimin e Gjykatës Kushtetuese, sepse ne nuk e kuptoj pse kolegët në Preshevë dhe Bujanoc 50 për qind marrë paga më të larta. Pse janë kushtet e punës në Preshevë dhe në Bujanoc më e vështirë se sa në Vranjë? Mjekët e përgjithshëm në Vranjë qenë në pritje për vite për të marrë një specializim, por serb i Shëndetësisë thuhet se nuk kishte para. Si ka para për paga më të larta dhe asnjë trajnim profesional për mjekët – mjekët nga qëndrimi i Qendrës Shëndetësore Spitalore Përgjithshme në Vranjë.

SHPËRNDAJE