Shkruan: Refik HASANI

Në bisedimet dhe në arritjen e një marrëveshje finale në mesë të Prishtinës dhe Beogradit, është e pashmangshme edhe çështja e pazgjidhur e shqiptarëve në Komunat, Medvegjë, Bujanoc dhe Preshevë. Nuk mund të kërkohet arritja e një marrëveshje finale në mes të Prishtinës dhe Beogradit, deri sa shqiptarët vazhdojn të mbetën të diskriminuar në tri komuna e Krahinës son.

Reciprociteti është dashur të vlen që nga fillimi i bisedimeve, por kjo nuk ka ndodhur nëmungesë të një platform dhe strategji të hartuar  nga epspertëtë eminent.  Prishtina zyrtare tërësisht do të duhej ndërroj qasjen dhe kursin e ndjekur  ndaj raportit me Beogradin. Deri më tani nu ka patur asnjë  qëndrim të ndërtuar lidhur me Refendumim dhe luftën e UÇPMB-ës  dhe dëbimin, zhvendosja  nga kjo Krahinë Shqiptare.

Nuk jan të lehta bisedimet dhe mbyllja e një konflikti herë i ngrir  dhe herë i armatosur. Finaljen në mes  Prishtinës e Beogradit nuk ka si mbyllet pa u përfshir edhe shumë çështje që ndërlidhen në mesë të dy popujve më të mëdhenjë  në numër në  këtë pjesë të Ballkanit dhe më gjërë.

Raportet shqiptaro-serbe, ende jan një armëpushimi shekullor i pa shpallur!?. 

SHPËRNDAJE