Ish-deputeti i Lidhjes Demokratike të Dardanisë, Gani Geci dje pas përfundimit të ceremonisë së varrimit të Ahmet Krasniqit dhe Qazim Jakupit, në varrezat e dëshmorëve në Velani të Prishtinës tha se “do të dëshmojë në Gjykatën Speciale, për krimet me motive politike që i ka bërë Hashim Thaçi”

Gani Geci tha se Hashim Thaçi, sot president i Kosovës, është përgjegjës për krimet politike në Kosovë. Sipas tij, Thaçi qëndron pas vrasjes së ish ministrit të Mbrojtjes, Ahmet Krasniqit, Bekim Kastratit, Besim Dajakut e Smajl Hajdarajt, kane raportuar mediat kosovare.

Nderkombetaret: Eulex, Policia e Kosove dhe AKI ta ruajne Gani Gecin

Related image

Gjykatat e Hages vazhdimisht kanë dështuar në garantimin e sigurisë për dëshmitarët e krimeve të luftës në Kosovë. Prandaj sipas Dick Martyt “tani Gjykata e re Speciale me bazë në Hagë besojme se ka marrru mesim nga pesimet, cka duhet të mbrojë ata që dëshmojnë kundër të pandehurve të fuqishëm.”

Pos Martyt edhe zyrtare tjere tjere nga Brukseli dhe Haga alarmojne nderkombëtaret, se deshimtaret jane në rrezik në Kosovë. Të vehen ata nen siguri dhe protektorat nderkombëtar!.

Sipas z.Marty “Me themelimin e Tribunalit per krime në Kosovë, padyshim Kosoves do t’i hapë perspektiva te reja te integrimeve. Kjo gjykate e cila ne te mire te Kosoves dhe qytetareve te saj, nuk mendoj se do te jete kundër Kosoves apo UCK-së, por abuzuesve te saj gjate dhe pas luftes në rajon. Besoj se këte e dinë mirefilli edhe një pjese e politikajve kosovar, sidomos ata me duart e papastra. ”

Raportuesi i Këshillit të Evropës, Dick Marty ka deklaruar lidhur me akuzat për krime, vrasjet gjate e pas lufte te cilat u bene me motive politike ndak kundershtareve politik  “nuk do të japë asnjë informacion të rëndësishëm, si identiteti i dëshmitarëve apo deklaratat e tyre, nëse më parë nuk ka “garanci absolute” se ato do të ruhen.

 

Haga do te mbledh “peshqit e medhnj” te krimeve pas nenshkshkrimit eventual te marreveshjes mes Serbise dhe Kosoves 

Sipas ish-prokurores së ICTY-së, Carla Del Ponte, “hetimi i luftëtarëve të UÇK-së ishte një ndër më të frustruese nga të gjitha hetimet e kryera nga ICTY-ja”.

Del Ponte ishte e para që foli hapur për problemet me kanosjen e dëshmitarëve me të cilat ajo dhe ekipi i saj u përball në këto raste.

Pas luftës së vitit 1999, Kosova nuk kishte një forcë policore dhe misioni i KFOR-it dhe UMNIK-ut nuk arrinin të garantonin dot siguri.

“Ata që ishin të gatshëm të dëshmonin duhej të transferoheshin në vende të tjera me gjithë familjet e tyre dhe shumë shtete nuk ishin të gatshëm t’i pranonin ata,” tha Del Ponte.

Bashkebiseduesi yne nga Haga rrefen per agjencine e lajmeve “Presheva jone” se eksodi i para tri-kater vitesh nga Kosova ne vendet perendimore nuk ishte bash i rastesishem, per cka shume deshmitare paten “fatin’ te largohen dhe sigurohet strehimi i tyre ne kto vende ne BE-se qe sot jane me te sigurt dhe jeta e tyre nuk  eshte ne rrezik, siq mund te jete sot ajo e Gani Gecit, deshmitarit te speciales.

 

Problemin me te madh me Kosovë, sipas hetuesit zviceran, e kemi me ceshtje e deshmitarëve te cilet nuk kane siguri absolute.  “Posedojme infomacione se deri tash jane vrare disa sish për te humbur gjurmet e krimit. Policia e Kosovës apo AKI nese nuk eshte në gjendje t’i mbroje deshmitaret për krime, t’i strehojne jashtë vendit. Ndryshe deshmitaret duhet te vehen neperkujdesin e Eulex-it dhe policise nderkombëtare. ” ka shtuar ai.

“As une e as raporti im nuk nuk jemi kunder UCK-së por kunder abuzuesve te luftës dhe mos harroni se hetmet dhe akuzat jane nje permbledhje jo vetem nga raproti im, por edhe nga Carla del Ponte dhe raporutesi amerikan, mikut të shqiptarëve prokurori John Clint Williamson i cili për keto hetuesi ka vizituar disa here jo vetem Kosovën por edhe Shqipërine..”,  ka thëne ne fund për “Presheva Jonë”  zvicerani Dick Marty.

Në 18 vitet e fundit që kur lufta në Kosovë përfundoi, tregime të ngjashme janë dëgjuar nga dëshmitarët e shumtë që guxuan të jepnin dëshmi në lidhje me konfliktin i cili më shumë se 11,000 bashke me ta edhe dhjetra vrasje me motive politike , ndaj kundershtareve politik, sidomos kunder atyre intelektualeve, politikajve e gazetareve pro Rugoves  te cilet ishin te angazhuar per pamvaresin e  Kosoves.

Gjykata, e cila do të fillojë punën para dy vitesh, do të ketë një vend në Kosovë dhe do të jetë e përbërë nga gjyqtarë dhe prokurorë ndërkombëtarë, por do të veprojë sipas ligjeve të Kosovës. Arrestimet epara do te nisin kete vit lkurse “peshqit e medhnje” pas marrveshjes eventuale mes Serbise deh Kosoves ne dialogun e Burkselit

Sipas eksperteve dhe vëzhguesve nderkombetar, një nga arsyet kryesore pse gjykata speciale shuje mseanca jane zhvlluar jashta Kosovës, është per shkak dështimit  të gjitha misioneve të mëparshme dhe vetë qeverisë së Kosovës për mbrojtjen e dëshmitarëve.

 

 

SHPËRNDAJE