NASA konfirmoi të hënën praninë e një planeti motër e Tokës jashtë sistemit tonë diellor, zbuluar në 2009 nga hetimi Kepler, duke e çuar në tre numrin e eksoplanetëve të këtij lloji ekzistimi i të cilëve është konfirmuar nga bashkësia ndërkombëtare shkencore.

Për herë të parë që Kepler hetim, me një teleskop të fuqishëm, ka konfirmuar praninë e një planeti rrotullohet rreth një ylli të tjera se Dielli dhe karakteristikat e të cilit janë të favorshme për shfaqjen e jetës.

Prania e ujit

Ky konfirmim do të thotë se astronautët NASA kanë pasur për të shpenzuar tre herë në muaj para yllin e tij exoplanet. Megjithatë, ata nuk mund të them nëse disa forma të jetës është atje, por vetëm se kushtet e nevojshme që ajo të zhvillohet.

Planetet e tilla janë në distancë të drejtë nga ylli e tyre për një prani të mundshme të ujit në formë të lëngshme. Për më tepër temperatura e tyre dhe atmosferë janë të favorshme për shfaqjen e jetës dhe evoluimin e saj.

“Ne jemi të sigurt se është në një zonë të banueshme,” tha Bill gazetarëve Borucki, ekspert i agjencisë amerikane të hapësirës për exoplanet Kepler 22.

Motrat Kërko planetin Tokë

Ky i fundit, 2,4 herë më të madh se Toka, është në një distancë prej rreth 600 vjet dritë (1 vit drite = 9460000000000 km)  dhe orbita yllin e saj në 290 ditë. Temperatura pranë sipërfaqes së tokës do të jetë 22 gradë Celsius. Shkencëtarët e dinë, megjithatë, nëse ajo përbëhet nga, gazit shkëmb ose të lëngshme.

SHPËRNDAJE