ternavvaaPreshevë, 25 maj  -Pavarësisht nga marrëdhëniet e tensionuara në mes të Beogradit dhe Prishtinës pas shpalljes së pavarësisë së Kosovës të shkritn e vitit 2008, shqiptaret e  Lugines së Preshevës qe i tkaojne komuniteti muslimanë, kane qenë në gjendje të mbajë lidhjet e saj historikisht të forta me Bashkësisë Islame të Kosovës.

Lugina e Preshevës me rreth 50 xhami me mbi 100 imamë e hoxhallarë shikimin e kanë kah Pristina e Tirana. Ata qe duan te shkojne me Beogradin janë të lire!…

Shumica e imamëve, janë të shkolluar, edukuar mire ne frymen islame ne shkolla , medrese apo universitet te ndryshme boterore nga ato ne Prishtinë, Tirane, Shkup, Istamboll apo qendra tjera të të vendeve arabe.

 

Bashkesia Islame e Kosoves po percjell me vemendje zhvillimet, madje edhe peqarjet ne Lugine. Kreu i BIK Naim Ternava ne nje bisede për agjencinë e lajmeve “Presheva jone” mosamrreveshjet mes hoxjallarev ne Lguinen e Presheves nuk i ka quajtur «percarje» por si dicka gje normale per demekracine dhe pluralizmin e mendimit.

 

«Mospajtimet e disa hoxhallareve ne Kosoven Lindore apo ju siq i thoni atje  Lugine e Preshevës nuk munde t’i quajme peqarje, por me shume si potere së koti nga njerez te Beogradit te cilet bejne zhurmë per interesa të tyre indivduale me qellime te caktara. Tham se s’jane perqarje sepse shumica e popullates shqipatre e dime jane me Kosoven dhe nje grup i vogel nuk mund te shkeputet nga shumica dhe  nga vullneti i tyre te konfirmuar ne  Referendumin gjithpopullor te 1-2 marsit  1992 », ka thenë fillimisht Myftiu nga Prishtina Ternava.

 

Ne vazhdim njeriu numer nje i Bashkesise Islame te Kosovës per « Presheba Jonë » ka phuar se  «Une Naim Ternava sa te jem gall, sa t’me rrahin nje damar, nuk ju le Presheven shkive dhe pikë.. Prandaj, perpesktiva e shqiptarëve të Lugines s’eshte Siria as Serbia, por Kosova.. »

 

Imamet dhe hoxhaller e Lugines se Preshevës kane përshëndetur vendimin e Tërnaves

bik-presheve (1)1122Bashkësia Islame e Kosovës shpallë zgjedhjet për Këshill të Bashkësisë Islame në Preshevë. Me këte rast imamet dhe hoxhaller e Lugines se Preshevës kane përshëndetur vendimin e Tërnaves, sipas te cileve myaftiu kosovar ka lidhur dhe unifikuar edhe më shume shqiptaret (muslimane) e Lugines së Preshevës sipas te cileve perepsktiva jone kombëtare dhe fetar eshte kah Prishtina e Tirana e jo nga Beogradi apo Bagdadi. Por ata qe jane bere merak me shku me Beogradin, mund te shkojnë,  janë të lire!…

 

Bashkësia Islame e Kosovës ka shpallur zgjedhjet për këshillin në Preshevë dhe me këtë rast ka njoftuar opinionin publik se pesëmbëdhjetë imamët që janë deklaruar për mbajtjen e zgjedhjeve në Këshillin e Bashkësisë Islame në Preshevë pas vendimit për t’i shpallur ato Bashkësisë Islame të Kosovës qe qe kaloi janë takuar me Kryesinë e BIK – ut dhe Myftiun Mr. Naim ef. Tërnavën.

 

«Vendimi i Naim Tërnavës e kemi mripritur sespe na duket serioz dhe me sinqeritet te madh duka bashkuar dhe foruar edhe me shume xhematin tone en luginë, perveq atyre nostaligjkeve te Jugoslavisë dhe Sebrisë aktuale.. » kane thene imame dhe hoxhallret e Lugines për agjencine elajemeve « Presheva Jonë »

 

Në këtë takim është konfirmuar nga Myftiu Naim ef. Tërnava fuqishëm vendimi për mbajtjen e zgjedhjeve në Këshillin e Bashkësisë Islame në Preshevë dhe më pastaj, si rezultat i këtyre zgjedhjeve konstituimi dhe funksionimi normal i këtij Këshilli.

 

Si rezultat i këtij takimi më datë 17. 05. 2016 (ditë e martë) Bashkësia Islame lëshon vendimin me numër protokolli 680 /16 ku emërohet Këshilli i Përkohshëm në Këshillin e Bashkësisë Islame në Preshevë prej tre nëpunësve: hfz. Nexhat ef. Jashari, kryetarë, Sevdail Jakupi dhe Nexhmedin Ademi anëtarë. Në vendim shkruhet se Këshilli i Përkohshëm ka të gjitha kompetencat për veprim në përputhje me Kushtetutën e Bashkësisë Islame të Kosovës, Rregulloren e Këshillit, dispozitat tjera normative dhe të ligjit, e në veçanti do të angazhohet në organizimin dhe mbajtjen e zgjedhjeve të Këshillit gjatë këtij muaji.

Me këtë vendim janë njoftuar Këshilli i Bashkësisë Islame në Preshevë, respektivisht Jahja ef Ahmeti, sekretarë, anëtarët e Këshillit të përkohshëm, dhe një kopje ka mbetur në arshivën e Kryesisë së BIK – ut.

Bashkësia Islame e Kosovës dhe imamët që ishin prezent bëjnë thirrje që në këtë proces zgjedhorë të përfshihen të gjithë imamët e territorit të Komunës së Preshevës, pa asnjë përjashtim në mënyrë që të krijohen kushte normale për kthimin e stabilitetit dhe funksionimit normal të institucionit të Këshillit të Bashkësisë Islame në Preshevë.Flamuri-Lugina

SHPËRNDAJE