OTVARA SE FABRIKA ČARAPA Posao za stanovnike Medveđe i okoline, konkurs u tokuMedvegjë, 27 korrik -Kompania “Medinvest” nga Medvegja do të fillojë prodhimin relativisht shpejt. Në gjysmën e parë të muajit gusht do të bëhet nga stafi, dhe në gjashtë muajt e ardhshëm, drejtuesit e fabrikës, në këtë komunë në Luginen e Preshevës , do të vazhdojnë të marrin punëtorë nga Medvegja e Idriz Ajetiti dhe Jim Xhemës, fabrike kjo e corapave e cila pretendon te pushtoj tregjet e Evropës dhe Amerikës së Jugut, njofton agjencia e lajmeve “Presheva Jonë”

 

Patroni i fabikres “Medinvest” Muharrem Salihu: Pretendojme qe popullates sone t’ja sjellim ne Medvegjë,  në prag te shtëpise Italine, Zvicrën, Gjermaninë…

Patroni i fabrikes se re “Medinvest” Muharrem Salihu  nga Tupalla e Medvegjës, fshat ky i cili “prodhoi” shume burra te vyeshem,  bleu ndërtesën shkatërruar e ish “Nitex” prej rreth 3000 metra katrorë në zonën industriale Medvegjës, dhe rindërtimi i saj po vjen në një fund. Përndryshe, është investimi i parë në fushën e prodhimit industrial në gjysmën e fundit të shekullit dhe fabrika ne fjalë eshte e parë ne këte rajon.

 

Fillimisht ne kete fabrike do aplikojne deri mbi 140 punëtore nga territori i Medvegjës me rrethinë. Me “Medinvest” ne Medvejgë, Salihu ju sjellë popullates në prag te shtëpisë Italine, Zvicrën, Gjermaninë..

“Kompania jonë ka vendosur të rindërtojë objektin e ish fabrikës së tekstilit të braktisur tani në Medvegjë. Qëllimi ynë nuk është vetëm për të rivendosur një ndërtesë që përfaqëson një shembull të qartë dhe të bukur të arkitekturës industriale të viteve ’60 të shekullit të kaluar dhe që sigurisht nuk e meriton të mbetet e lënë pas dore, por edhe për të siguruar një punë të qëndrueshme dhe të sigurt për të rinjtë në këtë qytet, në mënyrë për të parandaluar eksodin e tyre. Pretendojme qe popullates sone t’ja sjellim ne Medvegjë, në prag te shtëpise Italine, Zvicrën, Gjermaninë.. Per mua ka me shume rednesi  dhe peshe te investosh ne vendlindje,  se sa jashte…” thotë pronari i “Medinvest” z.Salihu, trandmeton agjencia e lajmeve “Presheva Jonë”

Salih i cili ka lindur në Medvegjë, arsimin fillor dhe të mesëm në vend, një arsim të lartë jashtë vendit, të investojnë kapitalin e tyre, të fituara jashtë vendit, në Venecia, ku ai të angazhuar në hotelieri dhe në vende të tjera të Bashkimit Evropian e cila është e angazhuar në pasuri të patundshme dhe industri të tjera. Grupi Mela Holding, i kryesuar nga z. Salihu, është kreu i të gjitha kjetyre sukseseve.

“Në Medvegjë, domethënë, ne Tupallë kane jetuar deri tani të paret e mi, prindërit e mi, vëllai im dhe familja ime jetojnë ketu. Diçka më tërhoqi prapa, dëshira për vendin tim të lindjes dhe nostalgjia, sepse kam marrë mjaft përtej kufirit atje. Qëllimi im i fundit është krijimi i kesaj fabrike për prodhimin e çorapëve të cilat do të njihen si në Serbi ashtu edhe në botën e tekstilit evropiane”, shpjegon ne vazhdim Salihu.

“Ne kemi importuar 110 makina të tilla dhe është planifikuar të instalojmë një tjetër 140, me qëllim që të përfundojmë projektin e 250 makinave prodhuese. Këto makina janë fjala përfundimtare e teknikës. Një çorapë prodhohen në 2 m

inuta dhe janë të dizajnuara për punë 24 orëshe “, shton Salihu.

Dhe ky është një investitor serioz është fakti se eksportet me vlerë 8 milionë euro për vitin e ardhshëm tashmë është rënë dakord, dhe se konkursin e shpallur kohët e fundit për rekrutim, e cila shkon deri në 10 gusht. Ka shumë interes. Per investitorin, biznesmenin e e sukseseshem shqiptare i cli jeotn dhe veproin ne Venezia te Italise kane shkruar edhe mediat italiane, madje edhe ato serbe (Jugmedia) dhe tashe medumi i pare shqiptar,  agjencia e lajmeve “Presheva Jonë”.

“Ne nuk mund të fillojmë prodhimin me një minimum prej 50 punëtorësh. Fuqia punëtore do të trajnohet këtu dhe jo jashtë vendit, dhe do të marrë në mënyrë të suksesshme. Çdo punëtor i trajnuar do të trajnojë një punëtor tjetër të ri. Në tre muajt kemi në plan për të formuar një ndryshim të plotë, dhe më vonë kemi nevojë për dy muaj të tjerë që të kemi të gjitha tre ndërrime. E gjithë kjo kërkon 500 punëtorë. Ne kemi planifikuar të eksportojmë sasitë e para të kontraktuara, më të vogla që nga shtatori” thotë per Jugmedia  bashkëbiseduesi Muharrem Salihu

Qëndrimet ndaj punëtorëve të ardhmen do të Salihu si ajo ka për ata që janë në Venecia, për shembull, ku njerëzit që punojnë e kombeve të ndryshme dhe feve, duke përfshirë shqiptarët dhe serbët nga tërë territorin e ish-Jugosllavisë.

Në “Medinvest”, në fillim, do të prodhohen të gjitha llojet e çorapave të burrave, e më pas fëmijët, me qëllim që të kalojnë më vonë në prodhime dhe çorape të grave.

“Programi ynë i prodhimit në fillim nuk do të përmbajë huliganë, por çorape dhe dollakë të pambukut, leshit, fijeve teknike, si sportivë dhe ato për përdorim të përditshëm. Parku i fundit i makinerive gjeneruese për produkte me cilësi të lartë dhe makina themelore për prodhimin bazë do të instalohen në fabrikë sipas kritereve moderne të instalimit, me vëmendje për mirëqenien e punëtorëve dhe për t’u kujdesur për to “, shpjegon Salihu.

Rruga nga qendra e Medvegjës në fabrikë është shtrembër, e cila, përveç kësaj, tani edhe jashtë terrenit të rregulluar, lë një përshtypje të keqe. Salihu thotë se është i gatshëm të financojë një shtresë të re të asfaltit, por për një gjë të tillë është e nevojshme të merret pëlqimi nga institucionet kompetente.

“Ju e dini, kam sjellë këtu në Medvegjë disa herë partnerët e mi të biznesit nga jashtë, të gatshëm për të investuar. Me këtë investim dëshiroja të tregoja se Medvegja është një mjedis i favorshëm afarist “, thotë Salihu.

SHPËRNDAJE