EKSKLUZIVE për “Presheva Jonë” flet shefi i dipmlaacisë ksovare enver Hoxhaj për vizitën e tij të parë në Zvicër si diplomat shqiptar

Gjenevë, 10  nëntor/AIK-Presheva Jonë

Presheva Jonë: z.minister sa ishin ne sesioni e nradhës të Asamblesë së përgjithmme të OKB gjatë takimeveve me përfaqësues të venda avnëtare të kësaj ogranizate ndërkombëtare keni lobuar parelelisht për njohje dhe anëtarësim të Kosovës në OKB. Mendoni se Kosova se shpejti do të jetë anëtare e OKB-së, keni ndonje datë vit, ndoshta vitin e ardhshëm ?

ENVER HOXHAJ:  Siq e dini me daljen publike të propozimit të Marti Ahtisarit  rreth Koovës, ku jo të gjithe anëatrërt e KS të OKB-së u pajtuan me ketë plan edhe pse  diploamti njohur Ahtisari ishte i dërguar special i OKB-së,i skretarit  Ban Ki-Moon në Kosovë dhe përkundër faktit se Kosova dhe Serbia kishin një proces negociues mes viteve 2005 dhe 2007 që synonte jo vetem vënine nën  krnizë të shtetësisë së Kosovës, por edhe integrimin e minoriteteve.  Realisht kjo  situatë e ka bërë një cik kompleks rrugën e anëtarësimit të Kosovës në OKB. Por, megjithatë mendoj se neve na mbet obligim të punojmë dhe avancojmë numrin e njohjeve, mbi të gjitha  proceset duke krijuar kushte dhe ambientë demkratik dhe të tolerancës në vendin tonë ku do të funksiononte shteti juridik, për të dëshmuar se dimë të ndërtojmë dhe mabjmë shtet dhe padyshim duke rrespektuar  normat ndërkombëtare dhe gradualsiht t’i ofrohemi qëllimeve tona, integrimeve në BE që një ditë edhe anëtare e OKB-së. Rasti i Palestinës dihet dhe besoj se Kosova nuk do ta përjetoj një fat të tillë, të pritjes së gjatë dhe shumë shpejtë do të jemi anëtare e kësaj organizate ndërkombëtare, besjomë një të afërt jo të largët.

 

HOXHAJ: QEVERIA JONË NË CDO PËLLËMBË TË TERRITORIT TË KOSOVËS DO TË VË NË FUNKSION SHTETIN NË TË MIRË TË GJITHË QYTETARËVE TË SAJ

Presheva Jonë: Kalojmë në Kosovë, ku në veri po vazhdojnë provokimet serbe të nxitura nga Bogradi për destabilizim rajoni. Lidhur me ketë edhe ifehs i  OKB-së Ban Ki-Moon në intervistën e fundiite për agjencinë informative « Presheveva Jonë » ka shprehuur shqetësimet e tij për destabilizim  të sitaatës në veri të vendit. Qeveria e Kosovës, ka stregji për venien e stabilitetit edhe rendit në këtë pjesë te Kosovës.?

 ENVER HOXHAJ:  Pas korrikut të këtij viti Kosova edhe më shumë e ka fuqizuar shtetësinë e vete dhe është e vensosurtë shtrijë qeverisjen në cdo përllëmbë të territroit të saj, pamvarësisht nga provokimet të grupeve kriminale apo ndokush tjetër në Veri të Kosovës.  Ndërhyrja agresive e Qeverisë së Serbisë, përmes strukturave paralele në Kosovë sihin pjesë e një agjende politike dhe publike e prezantuar 6 muajt e
fundit nga vet presidenti Tadic dhe gjithë zyrtaret serb për ndarje të territorit të Kosovës. Gjatë takimit time me shefin e OKB-së, ai më siguroi se ngjarjet e fundit në veri të Kosovës nuk duhet të shihen të izoluara, por janë pjesë e një agjende politike të Serbisë për ndarje të një pjesë të territorit të Kosovës dhe inkorporimin e saj në Serbi.
Por, mesazhi i kancelares gjermane zonjës Merkel sikur edhe diplomatëve tjerë ndërkombëtarë nga Brukseli e Uashingtoni ditëve të fundit dretjuar beogradit është i qartë, për eliminimin e struktuarve paralele dhe bandave serbe në Kosovë dhe hapjen e rregëve për zgjidhjen e problemeve teknike përmes negociatave të  filluaar mes Prishtinës dhe Beogradit.  Në dialogun në mes Republikës së Kosovës dhe Republikës së Serbisë i cili lehtësohet nga BE, ndër çështjet urgjente që janë diskutuar në mënyrë permanente ka qenë zgjidhja e problemit të marrëdhënieve tregtare në përputhje me standardet evropiane dhe marrëveshjen CEFTA si dhe çështja e pranimit të vilave të doganës së Kosovë nga autoritet e Serbisë. Meqë Serbia në këtë takim nuk mori pjesë dhe nuk ishte e gatshme që të pranojë propozimin e BE-së, Qeveria e Republikës së Kosovës ka vendosur që të rrespektohen masat e reciprocitetit për mallrat që hynë nga Serbia dhe Bosnja në Kosovë. Qeveria e Kosovës ka ndërmarr veprime që në gjithë territorin e Republikës së Kosovës të respektohet një vendim i tillë, duke përfshirë këtu edhe pikat kufitare 1 dhe 31. Pra, qeveria jonë është mëse e vendsour të rrespektoj vendosjen e sundimit dhe ligjit në tërë territorin e republikës së Kosovës.

MICHELINE CALMY-REY PËR  POPULLIN SHQIPTARË ËSHTË DHE MBETET AMBASADORE E PAQES DHE DEMOKRACISË NË KOSOVË

Presheva Jonë:  z.Ministër cfarë mund të nas thoni mbi marëdhëniet e Kosovës me Zvicrën dhe si e keni pritur largimin e zonjës Calmy-Rey  nga politika.Mendonik së shpejti ta vizitonin Zvicrën  ?

ENVER HOXHAJ:  Lajmi për tërheqjen nga poltiika e pesidentes dhe shefes së diplomacisë zvicerane zonjës Calmi-Rey nuk e  kemi pritur mirë. Largimi i Calmy-Rey si një militante e të drejtave të njeriut nga skena politike për ne don të thotë një zbrazëti e madhe në proceset demokaratike, sidomos në ato vende ku mungon toleranca.  Zvicra dhe emri i zonjës Calmy-Rey për ne shqiptaret mbetet sinonim i paqes dhe stabilitetit, demokracisë dhe tolerancës. Sa herë që vinte ajo në Kosovë, nga këshillat e saj kemi mësuar shumë, në ndertimin e shtetit demokratik dhe sundimit të ligjit. Të flasim tash pë rolin apo meritat e Zvcrës në Kosovë, sigurisht nuk do të na premtonte koha. Por do të kisha përkujtuar se Zvicra është një vend i ynë mik, madje për mjiëra shqwipatre edhe vendlindje.Prandaj ne jemi mirnjohës dhe falnderojmë qaverinë zvbciedrane popullin zvcieran që në momentet më të vështira naështe¨è gjetur afër. Tek ne nuk thonë rastësisht se miku i mirë shifet në ditë të vështira. E ketë e ka dëshmuar Zv icra si paar ashtu edhe aghjtë deh pas luftës në Kosovë nga strehimi i 60 mjë refugjatëve të luftës, pastaj angazhimi i saj humanitar, saimushtarak , përmes misonit të Swisscoy-it e deri tek njohja e shtetit të Kosovës nga qevria zvcierane më 17 mars 2008, ku pasoi me hapjen e ambasadës së Zvicrës në Prishtinë e më vonë edhe të ambasadës sonë në Bernë. Po ashtu jemi mirnjohës  se sot në Kosovë një e katërta e popllsisë mbahet nga djersët e punëtorëve, mërgimtarët tanë në Zvicër. Sa i përket vizitës sime në Zvicër, besojmë se gjatë këtij viti do të realizojmë një vizitë të tillë në kuadër të bashkëpunimi mes dy vendeve mike.

Presheva Jonë:  Zoti ministër sigurisht jeni dijeni se stafii i Agjencisë “Presheva Jonë”, kët vit në përgjedhjen e  persoonallivete ndërkombëtare , sivjett  ka  zgjedhur për të shpërblyer për persontilEat të  vvitit  2011,  presidenten aktuale të Zvvicrës znj.Calmy-Rey, njëkohësish duke propozuar që në të ardhmen një rrugë, shesh apo institucion në Prishtinë apo Kosovë të mbaj emrin e saj për angazhimin  dhe  meritat e saj në vendin tonë. Lidhur me propizimn  e „Preshva Jonë“ që kishte jehonë të madhe në mediat zvicerane,  ju z.ministër pajtoheni ?

ENVER HOXHAJ: Idea dhe propozimi eshtë  mjaft i qëlluar nga ana e agjencisë  informative „Presheva Jonë“.  Pas clirimit të Kosovës , siq e dini Kosova, qeveria jonë e ka parë të udhës që personalitete jo vetëm kombëtare por edhe ndërkombëtare t’i nderoj me cmime, coftë edhe modeste, që një nga rrugët apo nga sheshet  tona në kryeqytetit apo Kosovë të mbajnë emrat  e tyre, duke vlerësaur rolin dhe angazhimin e tyre në pamvarësinë e Kosovës, siq është sheshi i presidentit Clinton. Pra, edhe propozimin e agjencisë së juaj e përkarhim dhe padyshim një ditë në Prishtinë, Kosovë apo pse jo diku në Tharandë ku vepron misioni i ushtarëve të  Zvicrës–Swisscoy t’mos e mbaj  emrin e presidentes së Zvicrës Micheline Calmy-Rey. Qeveria jonë tash ka parasysh  propozimin dhe tash kjo cështje mbetet në duart, nën komptencat e organeve përkatëse  që ta shqyrtojnë dhe ta realizojnë propozimin në fjalë, duke u merrur vesh për vendin dhe kohë se kur në Kosovë do të kemi një shesh apo rrugë me  emrin e  Calmy-Rey. 

VAZHDON…NESËR…

SHPËRNDAJE