burkhhBernë, 9 Nëntor (Nga Nefail Maliqi)  -Ashtu siq kishim paralajmeruar sot në kryeqytetin e Konfederates Helvetike ne Bernë shefi i diplomacisë së Kosovës ka zhvilluar një takim me homologun e tij zviceran Didier Burkhalter, njofton agjencia  e lajmeve “Presheva Jonë” nga Zvicra.

Nga ky takim i shefit të  diplomacise zvicerane Didier Burkhalter me minsitrin Hoxhaj  kane diskutuan disa çështje lidhur me marrëdhëniet e ngushta bilaterale ndërmjet Zvicrës dhe Kosovës, veçanërisht në drejtim të interesave të ndërsjella në fushën e migrimit dhe zhvillimit të bashkëpunimit. Konteksti rajonal – marrëdhëniet me shtetet fqinje dhe të procesit të normalizimit të marrëdhënieve me Serbinë – si dhe çështjet ndërkombëtare dhe multilaterale artistikisht edhe në rendin e ditës.

Gjatë takimit me homologun e tij të Kosovës z Burkhalter theksoi se Zvicra vlerëson marrëdhëniet e mira që ka me Kosovën. Këto janë karakterizuar në mënyrë të veçantë nga marrëdhënie të rëndësishme njerëzore që rezultojnë në shumë çështje me interes të përbashkët sociale, ekonomike dhe politike, të cilat ishin në qendër të diskutimeve. Z. Burkhalter shkaktuar partneritetin migrimit shembull i cili përfitojnë të dy vendet dhe përshëndeti shkëmbime të rregullta dhe bashkëpunimin mes autoriteteve zvicerane dhe të Kosovës, në veçanti në fushën e ripranimit.
hoxhaj-2-780x439Agjencia e lajmeve “Presheva jonë” nga Zvcira qe ndoci persefafërmi ket takim, ka mesuar se dy ministrat po ashut sot ne Berne gjithashtu kane diksutuar mbi sfidat ende të cilat përballet Kosova tetë vjet pas pavarësisë. Diplomatgi zvceran  Burkhalter theksoi nevojën për forcimin e institucioneve demokratike dhe dialog politik për të siguruar stabilitet të qëndrueshëm.

Zvicra, e cila është e angazhuar që nga viti 1998 në këtë vend, një nga partnerët kryesorë dhe donatorëve në vend. Sipas interes të përbashkët se ky angazhim është kryer, ajo beson se përfshirja më e madhe e autoriteteve të Kosovës në reformat e vazhdueshme dhe vendosja e sundimit të ligjit është thelbësor.

 

Z. Burkhalter e siguroi z Hoxhaj se Zvicra është e gatshme të vazhdojë mbështetjen e përpjekjeve të Kosovës për sa i përket qeverisjes. Për të arritur integrimin rajonal dhe evropian të Kosovës, Zvicra është gjithashtu aktive së bashku me komunitetin ndërkombëtar në këtë vend duke mbështetur projekte që lidhen me zhvillimin ekonomik dhe formimin profesional, sistemet e ujit dhe shëndetësore. Në këto zona, Switzerland përshëndeti përparimin që është bërë, sidomos në aksesin e të rinjve në aftësimin profesional dhe qasje në ujë për popullsinë rurale.

Z. Burkhalter është takuar edhe me homologun e tij nga gjendja në rajon. Kreu i FDFA gjithashtu theksoi këtu rëndësinë e stabilitetit, duke theksuar se pjesëmarrja e Zvicrës në misionin ndërkombëtar të mbështetjes së paqes të Forcave të Kosovës (KFOR) ishte angazhimi i saj më e madhe ushtarake jashtë vendit. Marrëdhëniet mes Kosovës dhe vendeve fqinje, Serbia e përfshirë, kanë qenë gjithashtu në axhendë. Z. Burkhalter është i informuar për thirrësit se si Kosova panë gjërat veçanërisht në lidhje me çështjen e ndjeshme të disa kufijve dhe mundësive zhbllokimin. Edhe në fazat e para të procesit të normalizimit marrëdhëniet mes Beogradit dhe Prishtinës.

Në fund të ketij tkami me mnistrin kosovar z Hoxhaj Burkhalter ka folur edhe për perspektivën evropiane të Kosovës, si dhe integrimin  e Kosovës në organizatat ndërkombëtare dhe institucionet europiane si për shembull Organizata për Siguri dhe Bashkëpunim në Evropë (OSBE) dhe të Këshillit të Evropës.

Diaspora kosovare në Zvicër me nje numer prej  200,000 dhe 250,000 pjesetar dhe ofron mbështetje të rëndësishme ekonomike për shtetin e ri. Tregtia midis Zvicrës dhe Kosovës, megjithatë, mbetet modest dhe tranzicionit të vendit në një ekonomi konkurruese dhe funksionale të tregut mbetet një sfidë

 

 

 

SHPËRNDAJE