Preshevë, 28 prill  -“Mbështesim Tiranën dhe Prishtinën për bashkimin e Shqipërisë dhe Kosovës, por jo pa Preshevën!..” kjo deklaratë e të parit të Lugines së Preshevës Jonuz Musliut gjate nje interviste per agjencinë e lajmeve “Presheva jonë” me 20 prill, te ketij viti, qe dy jave rresht ka çuar peshë Serbinë me një ser reagimesh e deklaratesh madje edhe kërcnime me burg apo me vdekje pasi ai këmbëngul në bashkimin e Luginës me shtetin amë të Kosovës, konform vullnetit të popullit etnik shqiptar të Medvegjës dhe Bujanocit në Referendumin gjithpopullor të 1 e 2 marsit 1992.”

Deklaratat dhe mediat serb ne Boegrda nuk ndalen, ato ende flasin për Musliun, Shkrimi me i ri i mediave serbe eshte tiotulluar sot “Jonuz Musliu,. Shiptarui radikal” (“Jonuz Musliu: Albanian Radical”)

Musliu duket se është berë nje faktorë politikë ky jo vetem ne në mesin e shqiptarëve në jug të Serbisë por edhe ne Balkan me deklaratat e tij janë aktuale për ribahskimin e Lugines se Preshevës si pjesë e Kosovës dhe Shqiperisë, kanë shkruar mediat e Beogradit duke shtuar se “deklaratat e tija ndezëse te diteve te fundit po ndërton kryesisht imazhin e tij politik me përkrahësit e ideve radikale per t ju bashkangjitur Shqipërisë së Madhe edhe Kosovën Lindore nje territor i jugut të Serbisë..”.

Keto deklerata te Musliut po qojne peshë, jane marrë parasysh nga fakti se ai është president aktual i Këshillit Kombëtar të Shqiptarëve (KKSH) dhe ndikimi ne aprtine e tij Lëvizjes për Progres Demokratik (LPD).

Ndritja dhe promovimi i tij në publik e Jonuz Musliu me eprvoje dirkete nisi në fillim të vitit 2000, gjatë përleshjeve etnike në komunat e Bujanovcit, Preshevës dhe Medvegjës me sforcat serbe Emri i tij përmendet për herë të parë, kur ai u largua në Ushtrinë Çlirimtare (UÇPMB) duke e parqitur atë si komisar politik, shkar gazeat serbe “Danas”

Sipas kësaj gazete te beogradit “që atëherë, edhe pse ai fle tper bashkimin e Lugfines me Kosovën, ai kurrë nuk e kishte mbështetjen e duhur te kolegevbe te tij lokal, politikanëve të tjerë shqiptarë në radhë të parë Partia e Riza Halimi.

Ai përdor çdo mundësi, për tekstet shkollore në gjuhën shqipe, për pozitën e avancuar të shqiptarëve në jug të Serbisë, për bashkim kombëtar, te ciliat ide dhe deklaat jane provokuese per publikun serbe.

Analistet e Preshvës i kande deklaruar agjencinse së lajmeve “Presheva Jonë” se “deklartata e Musliut janë e historitke, por hisotorike janë edhe reagimet autoriteteve dhe shrimet e serike dhe te perditshme te mediate serbe t ecilat keto dy javet e fundit po mereren vetëm e me deklartatat e Jonuzit apo Edi Ramës.

A kaq shume i dogjen Serbisë deklaratat e lideri tonë Jonuz Misliut ? te cilat edhe pas dy jave, mediat serbe nuk ndalet se sjhkruari.

Ai nuk kerkoi Kralevën e as Begradin, por toka e veta?!..” Sipas “Presheva Jonë” kurrë ne historinë e reagimëve kundër një lideri shiptare ne luginenë e Preshvës nuk kam pasur nga Boegrdai dhe mediat serbe, sikur keto te fundit me liderin Jonuz Musliut, qe vetme keto dy javet e fundit kas pasur mbi 700 shkrime e deklarata për e kunder Jonuz Musliut.

Gjurmeve te deklaratave te”Mulsliut pos mediave po merren edhe hetuesit serbe dhe lokal.

Kurse ata ne Beograd mendojne se deklaratat e Musliut për bashkimimin e Preshevës, Bujanoc dhe Medvegjës si pjesë e Kosovës akoma nuk kërkojnë vëmendjen e prokurorisë, as vëmendjen e policisë dhe BIA.

Dhe deklaratat e Musliut sipas tyre “nuk janë në zonën kriminogjenisë”.

SHPËRNDAJE