Preshevë, 26 shkurt -Pas një deklarates tashme te njohur të Presidentit të Kosovës Hashim Thaçi për bashkimin te Bujanovcit, Preshevës dhe Medvegjës me territorin e Kosovës, si dhe në një referendum të mundshëm për këtë çështje autoritet lokale ne Luginen e Preshevës jane kapur rreth kesja pike.

 

Kamberi: Nuk merrem me spekulime

Thaçi ka njoftuar dorëheqjen e tij nëse nuk pranohet ideja e thirrjes për një referendum të Kosovës, në të cilin qytetarët do të deklaronin mundësinë e bashkimit me tri komunat shqiptare ne Serbine Jugore me Kosovën.

” Askush nuk ka qëndruar zyrtarisht prapa kësaj iniciative të fundit, dhe për këtë arsye do të ishte qesharake për mua për të komentuar..” ju tha gazetarëve kryetari Bujanocit Shaip Kamberi, n jherit kryetar i Partisë për Veprim Demokratik (PVD), citon gazeta Danas, transmeton agjenciae lajmeve “Presheva Jonë”

Ai nuk pranoi të komentojë dokumentin prej 22 pikash pulbikuar nga agjencisë së lajmeve “Presheva Jonë” dhe gazeta gjermane “Frankfurter Rundschau” qe ben fjalë për “korrgjmin e kufirin mes Kosovës dhe Serbisë.

Sipas dokumentit ne fjalë puiblikuar nga mediat serbe e me vone ato shqiptare në ballkan, duke ju referuar agjencise se lajmeve “Presheva Jonë” parashikon për “korrigjimin e kufirit midis Serbisë dhe Kosovës,” dhe në një pjesë të territorit përgjatë vijës administrative me Kosovën mbi të cilat mbështetet komunën e Bujanocit, Preshevës dhe Medvegjës. Sipas këtij dokumenti, supozohet se Bujanoci ka një “status të veçantë nën juridiksionin e BE”.

Lidhur me këte Kryetari i Këshillit Kombëtar të Shqiptarëve (KKSH) Ragmi Mustafa, pavarësisht se kjo çështje nuk është në fushën e veprimtarisë së këtij organi, ai shprehu “interes në këtë çështje të rëndësishme.”

“Në referendumin në vitin 1992, ne shprehëm pikëpamjen tonë për këtë çështje. Në mënyrë të veçantë, në korrik të vitit të kaluar ne kemi një takim të të gjithë deputetëve shqiptarë nga tri komunat miratuan një deklaratë, në të cilën ne kërkojmë që çështja e statusit të Luginës së Preshevës ishte në tryezë diplomatike në Bruksel, dhe bëhet një pjesë integrale e dialogut mes Beogradit dhe Prishtinës – tha Mustafa për Danas. Ai specifikon se çështja e korrigjimeve të mundshme kufitare është “një masë e madhe përtej ndikimit të politikanëve lokalë, madje edhe atyre në Beograd dhe Prishtinë”.

Ragmi Mustafa  nga KKSH beson në mundësinë e gjetjes së një zgjidhjeje demokratike, të dy Prishtinës dhe Beogradit u kthye për të ardhmen, qe sipas tij “kjo mund te jete barrë dhe do te na pengonte zgjidhjen e shumë probleme të tjera ekzistenciale njëzet vitet e fundit qe ne po perballmi ketu..”

Për Dr. Zoran Stankoviq, kryetar i Trupit Koordinues të Qeverisë për tri komunat shqiptare në jug të Serbisë tge njohura botrisht sik Lugine e Preshevës  behet me shume fjalë për “spekulime” të zakonshme, pa asnjë mundësi të ndonjë “bashkimit të këtyre komunave multietnike në Kosovë.”

Deklaratat e tilla vetëm të sjellë trazira të tjera në mesin e popullatës së Serbisë jugore dhe mund të rezultojë në ndërprerjen e marrëdhënieve shumë të mira në bashkëjetesën e ndërsjellë në mes të serbëve dhe shqiptarëve – tha Stankovic.

 

SHPËRNDAJE