Preshevë, 8 mars -Vizita e djeshme e presidentit te Republikes se Shqiperise Bujar Nushanit ne Luginen e Presheves dhe takimet me lideret atje, pos mediave shiptare dhe serbe pati jehon edhe ne ato boterore.

 

Observatori italiane: Bujanoca vishet në kuqezi për presidentin shquptar Bujar Nishani

 

Keshtu gjencia  e njohur italiane ANSA titull  ertpaorti te saj nga Presheva e ka titulluar: “President i Shqipërisë në rajonin e jugut ne mesin e  shqiptarëve ne rajonin e Serbise jugore” (“Presidente Albania in regione sud abitata da albanesi“) transmerton agjencia  e lajmeve “Presheva Jonë”

Shqiperia, Vizitë hisorike  Nishanit në Luginën e Preshevës, Bujanoci vishet në kuq e zi”, ka shkruar Observatori italiane (“Albania, Nishani visita storica nella Valle di Presevo, Bujanoci si veste di rosso e nero“)

 

“Presidenti i Shqipërisë Bujar Nishani ka vizituat  Bujanocin dhe Preshevënm, qendra keto  kryesore të një rajoni në jug të Serbisë të banuar kryesisht me popullsi të madhe etnike shqiptare te”fesë myslimane. Qëllimi i vizitës për  “të realizuar kushtet e jetesës të banorëve lokalë, të cilët kërkojnë autonomi më të madhe nga qeveria qendrore në Beogradit.

“Vizita e Nishanit në Luginën e Preshevës fillon me takime në Bujanoc” shkruan portali evropian European Westernbalkans, duek ju rferuar agjencise se lajmev ATSH dhe “Presheva jonë”

Presidenti shqiptare i, Bujar Nishani, nisi të martën një vizitë në komunat e Bujanocit dhe Preshevës në Serbi, me qellim t epjedsëmarrjes ne  130 vjetorin e shkollës së parë në gjuhën shqipe, si dhe aktivitete të tjera në ditën e Mësuesit, raporton ATSH dhe “Presheva jonë”, ka shkruar European Westernbalkans

Sipas agjencisë Presheva Jonë, mijëra qytetarë Bujanoc brohorisnin për Presidentin shqiptar i cili arriti në qytet, në orët e pasdites. (Albanian President, Bujar Nishani, started Tuesday a visit to the municipalities of Bujanovac and Presevo in Serbia. According to Presheva Jonë agency, thousands of Bujanovac citizens cheered for the Albanian President who arrived in the city in the afternoon hours.)

Sipas  European Westernbalkans “Vizita një-ditore e Nishani në Preshevë nisi me një takim me kryetarin e komunës së Bujanocit, Shaip Kamberi i cili u përqëndrua në situatën aktuale politike dhe ekonomike, si dhe respektimin e të drejtave të shqiptarëve në Luginën.”

“Gjithashtu të pranishëm të takimit me presidentin Nishani ka qenë kryetar i Këshillit Nacional të Shqiptarëve (KKSH) Jonuz Musliu, Kryetarja e Kuvendit të Bujanocit, Fatmir Hasani, ligjvënësit shqiptarë në parlamentin e Serbisë, dhe të tjerët.”ka shrkuar European Westernbalkans

Kurse agjencia tjeter italiane Agenzia Nova ka sjellur raportin e vete me titullin “Serbi-Shqipëri: Presidenti shqiptar Nishani vizitë në jug të vendit” (“Serbia-Albania: presidente albanese Nishani in visita nel sud del paese“)shkruan se presidenti i Shqipërisë, Bujar Nishani, po viziton Serbinë jugore, venbanime keto te banuara me nje numer të madh te shptareve etnik.”

“Presidenti shqiptar Nishani vjen për të vizituar shqiptarët, për shkak se Kushtetuta (Albanian) parashikon se Shqipëria po mbron të drejtat e shqiptarëve” ka skruar ne vazhdim Agenzia Nova duke cituar  Jonuz Musliu , kyretar i KKSH-së

Sipa sagjencixse iztalaine Agenzia Nova Vizita e Nishanit është i dyti në Serbi e kreut të shtetit shqiptar, ndodhe pas 69 vitesh, kur Enver Hoxhës në vitin 1948 kishte vizituar per here e pare ket vend.

Për herë të parë Presidenti i Republikës, Bujar Nishani do të vizitojë Luginën e Preshevës në Serbi. Në kuadër të vizitës së tij zyrtare, Presidenti Nishani do të jetë i mirëpritur nga zyrtarët vendorë nga komuna përbëhet nga një shumicë shqiptare. Takimi do të fillojë në qytetin e Bujanocit, ku kreu i shtetit do të jetë i mirëpritur nga kryetari i komunës, Shaip Kamberi.

Për zgjidhjen e çështjes së Kosovës, të cilën Serbia nuk e njeh, palet kae kontradikta me sveti rreth  propozimin  per një shkëmbim terrtitoreve me serbet  e Veriut ne Kosovë dhe shqiptaret ne Jug te Serbisë, ka  shkruar ne fund ANSA.

 

 

 

SHPËRNDAJE