pastrrtttPRESHEVË, -Mirmgjesi, a jeni qu me ly, a keni pastrue se neser Shingjergji (Shën Gjergji) ? Ështe kjo pyetja standarde per diten e sotme  qe degjohet mer s eshpeshit përmes telefonave apo gjate takimit te shqiptarve jo vetem ne Presheve por gjithkah ku flitet shqip. Nga kjo del se Dita  e Shen Gjergjit qe fillon neser nder shqiptaret me shum pritet si nje dite pune me ly e me pastrue shtëpinë, me e hjek  llomin dhe mikrobet e dimrit me ardhjen e stines se re, pranverës, shkuan agjencia e lajmeve “Presheva Jonë”

 
pastttddDita e Shën Gjergjit tradicionalisht shqiptaret e  festojnë më 6 maj edhe ate jo kush edine për cfare qellimi, thjesht për t equar me ly, me pastrue, me i bere punet e shtëpise  njofton  agjencia e lajmeve “Presheva jonë”

Nder shqiptaret  shën Gjergjit  nise me 6 maj, dita kur ka lindur Gjergj Kastriot Skender Beu

skenndndFestimi i Ditës së Shën Gjergjit në Preshevë dhe gjetiu, tek shqiptarët ndodhi dhjete dite , duke filluar nnga 6 maji deri me 15 maj. Ndersa magjupt e shenojne kete dite 24 orë perpara shqiiptareve,me 5 maj, , shkruar agjencia e lajmeve “Presheva jonë” duke ju referuar burimeve shkencore dhe traditat historike. Bazuar ne kalendarët kanonike ortodokse, dita e Shën Gjergjit është 23 Prilli. Meqë ka lindur brenda kësaj periudhe emri Gjergj ju vendos heroit tone kombëtar. Gjergj Kastrioti Skënderbeu lindi me 6 Maj 1405, për këtë arsye dita e Shën Gjergjit nga popullata myslimane madje edhe ajo e krishtere, kremtohet me 6 Maj ndryshe nga kalendari zyrtar ortodoks. Kjo feste duket se ka me shume karakter kombëtar dhe kulturor, me shume sesa fetar, pasi populli shqiptar e lidh këtë dite me Gjergjin e Madh te Kastrioteve, “mbretin e madh” sipas gojëdhënave.

 

Mireupafshim nesër te kroi i keq i Presheves me u stërrpik me ujë..hitha e kakureka..

Çezma-e-Kroit-të-KeqDita e Shën Gjergjit festohet për t’a përjetuar ndaljen e dimrit dhe ardhjen e stinës së verës. Fillon me 6 maj vazhdon deri me 15 maj. Karakterizohet me lojëra të shumta, me fluks të madh të shqiptarëve në fusha të gjëra, pranë tyrbeve, apo ndonjë vendbanimi të lashtë.

Gjurmët shkojnë larg në lashtësinë ilire atëherë kur ata besonin në shumë perëndi. Megjithatë, qe disa qarqe mundohen ta mitizojnë këtë dite, kjo është shfaqur diku pas ardhjes se krishterimit ne trevat e Ballkanit dhe Azisë se Vogël. Te gjithë popujt e Ballkanit (sidomos ato te përkatësisë fetare ortodokse) e festojnë këtë dhe e emërojnë këtë feste si Djurdjevden ne Serbi, Hidireles ne Turqi etj. Pra, kjo nuk ka te beje ekskluzivisht me popullin shqiptare.

Dihet që kjo festë deri në vitet e vona (1980-1985 në Gjakovë) është mbajtur. Në anën tjetër në Prishtinë po në ato vite shumë fëmijë nga ana e Kosovës e kanë parë këtë si ditë festive të maxhypëve dhe serbëvesoqaadd

SHPËRNDAJE