Punë ilegale, apo siq thuhet juridikisht punë të padeklaruar sot në Zvicër punonë cdo i shtati person në këtë vend. Për specialistin Friedrich Schneide kjo nuk eshte mirë për ekonominë e Zvcrës. Sipas llogaritjeve të tij, rreth 1.1 milion njerëz në Zvicër sot punojnë në “të zezë”.?! Këto janë shpesh njerëz të cilët marrin punë të larmishme që njihen si profiterë.  Kjo punë ilegale sipas “20 minutes”  kontribuon në krijimin e pasurisë, si paratë e mbledhura është pa marrëveshje dhe sot dy të tretat e këtyre mjeteve nuk hynë në buxhetin e shtetit zviceran. Ky fenomen  është refelktuar negativisht tek  adminsitarta publike,sidomos  tatimet private dhe taksat mbi pagat, kanë konstatuar espkertët.

SHPËRNDAJE