Neser, më 15 mars do te mbahen zgjedhjet per Parlamentin e Kantonit tjetër të Zvicrës lindore, atij të Thurgaut si dhe zgjedhjet për asambletë komunale në Kantonin e Gjenevës. Në të gjitha komunat e Kantonit të Gjenevës, 45 sosh, prezentohen 24 kandidatë me origine shqiptare që garojnë për një vend në asamble, njofton agjencia e lajmeve “Presheva Jonë” nga Zvicra.

 

Kandidatet shqiptare hyne ne zgjdhje te papergatirur me shume per reklame, sesa per te fituar. Për fat të keq asnjë kandidatë nga Kosova nuk do të fitojë në zgjedhje

Pas nje ser zgjedhjejes, të paktën tri palë zgjedhjet për Parlamentin Nacional shqiptaret gjithnje kane qene kandidat por fatkeqesisht ende nuk ka asnjë shqiptar qe ka fituar në legjislativin e Zvicrës?! Se ashte turp apo jo, ju gjykone per nje komunitet me te madh ne Zvicer me 300 mijë shqiptare, ape me mbi 160 mije prej tyre me pasaportë zvicerane. Keto a eshte ne pyetje niveli i shkollimit apo mosintegirmi  i tyre ne Zvicer, aty ka dicka apo ndoshta te dyja mund te jenë?! Merre me mend sivjet garojne serish 24 kandidatë vetem ne kantonin e Gjenvës  me  45 komuna.

Kandidatët për këshilltarë kumunal thonë se pavarësisht integrimit të mirë të tyre përfaqësimi në nivele udhëheqëse është shumë me rëndësi për komunitetin shqiptar atje. Ndryshe, autoritetet zvicerane thonë se pjesëmarrja dhe fitorja e shqiptarëve në këto zgjedhje është shumë e rëndësishme për ngritjen e zërit të tyre dhe realizimin e objektivave si komunitet me rëndësi në Zvicër.

 

Leuenberger: Shqiptaret para se te hyjne kandidat duhet ta mbasin mire!..

Bildergebnis für ueli leuenbergerShqiptaret ne Zvicer duhet te kene kujdes dhe te dijne aftesite e tyre, para se te jene kandidate. Shtrohet  pyetja, shgiptaret pse kandidojne në zgjedhje per deputet pa pergatitur (a vetem per me dalur nepër gazeta?) apo pa nivel, kur e dine se nuk fitojne, vetem kompremtojne imazhin e shqiptareve, duke lene pershtypje te keqe tek zviceranet se shqiptaret ende nuk jane te afte ose jo të integruar mire ?!

E veçanta e këtyre zgjedhjeve është se konkurrojnë mbi 100 kandidatë shqiptarë (kryesisht nga Kosova) dhe vendet tjera të Ballkanit. Por sipas politikanëve zviceranë, nuk do të fitojnë asnjë.

Lidhur me kete edhe ambasadori i komuniteti shqiptareve ne Zvicer Ueli Leuenberger (të Gjelbrit) pas dymbëdhjetë vjetësh në Keshillin Nacional (Parlamentin zvceran)  eshte treguar pesimist se nuk ka gjasa te medha per te fituar shqiptaret si zakonisht, as ne keto zgjedhje. “Partitë politike në Zvicër në prag të zgjedhjeve të 18 tetorit, përmes këtyre kandidatëve nga Kosova, kanë më shumë qëllime për të tërhequr votat e shqiptarëve…” ka thenë z.Leuemberger per agjencine e lajmeve “Presheva jonë” ne Zvicër.

Per dund do tjhoshim se kandidatet shqiptare hyne ne zgjdhje te papergatirur me shume per reklame, sesa per te fituar, fati i disa portaleve per te fituar ndonje frange nga keta kandidat. Por, për fat të keq asnjë kandidatë nga Kosova nuk do të fitojë në zgjedhje

 

SHPËRNDAJE