Organizatat ndërkombëtare të gazetarëve në Bruksel  kanë kërkuar që specialja të përfshijë edhe me vrasjen e gazetarëve në Kosovë

 

Résultat de recherche d'images pour "ifj bruxelles"Lisbone, 7 qershor  -Federata Evropiane të Gazetarëve (EFJ) me seli ne Bruksel ka mbajtur Kuvendin e saj te radhe ne Lisbon ku miratoi njëzëri një rezolutë per Kosovën, ku ekrkohet nga autoritet vendore dhe dnerkombërtare hetim efektiv vrasjet dhe rrëmbimet e 14 gazetarëve në Kosovë në periudhën prej vitit 1998 deri në vitin 2005, njofton agjencia e lajmeve “Presheva Jonë”

Shoqata e Gazetarëve Shqiptare ne Zvcer (Asociacionit të Gazetarëve Shqiptare në Zvicër dhe Evropë-AJASE) viteve te fuindit ne Bruksel si pratntere e IFJ dhe Reportes Sans Froniteres kishet sensibnilzuar dhge kekruar nga keto organiazat te nderrmarin urgjent qofte edhe nje rezolute për te kerkuar nga autoritet vendore dhe nderkombetare ne Kosovë te zbardhin raste te vrasjeve te gazetareve ne rajon.

Brukseli: Mos arrestimi i vrasësve të gazetarëve në Kosovë nga policia, frikë nga mafia, janë të korruptuar apo solidarizim me kriminelët!

Ky dokument është e nevojshme dhe se EULEX-i dhe Kombet e Bashkuara të kryejnë vendimet e Komisionit Këshillimor të të Drejtave të Njeriut e Kombeve të Bashkuara kërkojnë zgjidhjen e këty

re rasteve dhe kompensimin e familjeve.

Rezoluta kërkon bashkëpunimin e prokurorëve në Beograd dhe Prishtinë për të zgjidhur këto raste, mandati i Gjykatës Speciale për krime lufte të kryera në Kosovë përfshijnë rastet e vrarë dhe të kidnapuar gazetarëve dhe mediave punëtorëve, si dhe në Prishtinë formojnë një Komision Hetimor në vrasjet dhe rrëmbimet e gazetarëve dhe punëtorët e mediave në Kosovë nga viti 1998 deri në vitin 2005, i cili do të pajiset me një shtyp.

Sipas raporteve te IFJ, Reporters sans Frontieres dhe AJASE (Asociacionit të Gazetarëve Shqiptare në Zvicër dhe Evropë) në Kosovën e pas luftës ka pasur mbi 200 kërcënime dhe 4 gazetarë të vrarë, kryesisht të gazetës  “Bota Sot” por sot e kësaj dite përveç  deklaratave “të ashpra” askush nuk është  arrestuar për këto akte kriminale.

Sipas agjencise s elajemeve “Presheva Jonë” kërkohet hetim më efikas për rrëmbimin e gazetarëve Gjuro Slavuj e Ranko Pereniq, vrasjn e Afrim Maliqit, Enver Malokut, Aleksandar Simoviqit, Kristë Gegajt, Momir Stokuqas, Shefki Popovës, Xhemal Mustafës, Bekim Kastratit dhe Bardhyl Ajetit dhe zhdukjen e Lubomir Knezheviqit dhe Marjan Melonashit si dhe rrëmbimin e Mila Buleviqit.

Organizatat ndërkombëtare të gazetarëve në Bruksel  kanë kërkuar që specialja të përfshijë edhe me vrasjen e gazetarëve në Kosovë

Image associée

IFJ dhe organizata tjera ndërkombëtare kanë pohuar se është kërkuar nga  specialja për krime  në Kosovë të merret jo vetëm me krimet dhe vrasje të kundërshtarëve politik të arkitketit të pavarësisë së Kosovës dr.Ibrai Rugovës, por edhe për  likuidimin  e gazetarëve shqiptarë në Kosovën e pas luftës.

Zyrtarët e IFJ, Reporters sans Fronitieres dhe AJASE në Bruksel janë të shqetësuar për heshtjen dhe  shprehin habinë se si RTK tashmë e njohur si një TV i Hashim Thaçit si dhe shoqatat e gazetarëve në Kosovë kanë reaguar shpesh për kërcnime te gazetarëve, fyerjeve apo tentim-vrasje, por jo edhe për atentatet, vrasjet e tyre?! Këtë e dëshmojnë edhe  përfaqësuesit e këtyre organizatave ndërkombëtare në Bruksel, të cilët kanë konfirmuar se këto vrasje asnjë reagim as letër nuk kanë marrë nga Prishtina?!

“Për IFJ në Bruksel shqetësuese mbetet liria e shtypit në Kosovë, sidomos vrasjet dhe kërcnimet e vazhdueshme të gazetarëve, çka policia vendore dhe EULEX-i duhet të bëjë më shumë,  të identifikojë autorët dhe të jap dënimin e merituar. Ndryshe, mos arrestimi i tyre mund  të kuptohet frikë nga mafia, janë të korruptuar ose solidarizohen me kriminelët që do të inkurajonte, trimëronte kërcënuesit dhe vrasësit e tjerë në rajon”, kështu ka thënë shefi i Federatës Ndërkombëtare të Gazetarëve (IF) Evropën me seli në Bruksel, Ernest Sagaga.

 

SHPËRNDAJE