Intervistë me Nagip Bektashin, kryetar i OVL të UCPMB-së me seli në Preshevë

 

“Një pjesë të kësaj barre për këtë gjendje të mjerueshme drastike të shqiptarëve në Preshevë, Bujanoc dhe Medvegjë  pa dyshim ne nuk drejtiojmë gishtin vetëm kah Beogradi, por edhe kah faktori shqiptarë në komunat tona,..sepse mungon bashkëpunimi i ndërsjelltë dhe si pasojë e mungesës së unifikimit politik dhe strategjise për avancimin e të drejtave te popullatës në këtë rajon të banuar kryesisht me shiqptarë etnik…rajon ky më i diskrimnuari dhe më i pazhvilluari në Evropë dhe ballkan..”  ka  deklaruar sot për AIK “Presheva Jonë”  njeriu numër një OVL së UCMB-së z.Nagim Bektashi

Preshevë, 18 janar / AIK Presheva Jonë

 

POPULLATA E PRESHEVËS, BUJANOCIT DHE MEDVEGJËS NUK E MERITOJNË TË JETOJNË NË KËTË GJENDJE KAOTIKE, TË DISKMINUAR, TË NDJEKUR, PA  PUNË, PA UNIVESTITET, PA PERSPKTIVË !…

Presheva Jonë: z.Bektashi, fiollimisht mund të na thoni  cila është situata aktuale në Kosovën Lindore, pra në trojet etnike shqiptare: Preshvë, Bujaoc dhe Medvegjë ?

NAGIP BEKTASHI: Situata në Kosovën Lindore gjegjësisht në  Preshevë, Medvegjë, Bujanoc është në një gjendje kaotike ose me mirë të themi në situate te mjerueshme; si ne aspektin ekonomik, politik, social ashut edhe të sigurisë. 

Presheva Jonë: Meqë  thate se shqipatrët e Preshvës, Buajncoit de Medvejgës janë të diskriminura dhe viktë e vazhdueshme rejgimit serbë. Mendoni se faktori shqiptarë në këto rjon nuk vepron apo s është aktiv sa duhet në favor të  avancjimit të të  drejtave të popullatës në rajon ?

NAGIP BEKTASHI:.Për këtë gjë faji nuk mbetet vetëm tek pushteti serb, por, një pjesë të kësaj barre për ektë gjendje drastike, pa dyshim i bie edhe faktorit shqiptarë,.sepse mungon bashkëpunimi i ndërsjelltë dhe si pasojë e mungesës së unifikimit politik dhe strategjisë për avancimin e të drejtave të popullatës në këtë rajon të banuar kryesisht me shiptarë etnik…

Presheva Jonë:  Kur përmendëm strategjinë, kjo politike unike nga ana e liderëtëve të Kosovës Lindore është  e domsoosdoshme sidomos tash kur flitet për dialogun mes Beogardit dhe Prishtinës, në cilin proces duhet trajtuar edhe cështje e shqiptarevenë Serbi, nëse pakica serbe participon në të ?  Madje, këytre diotëve një  ish-komandant i UCPB-sëka leshuar nje mesazhe BG dhe BE-së se rast mos përfshirje të  e cështjes shqiptare në dialogune ardhshëm, mund të kete pasoja të destabilitetit në  situates në rajon ?

NAGIP BEKTASHI: Ne si Organiaztë e Veteranëve të luftës  ne Preshevë e më gjerë  mendojme se tani është koha qe aspiratat tona që t’i realizojme përmes pendës dhe dialogut gjithmonë duke qenë shtytës që Presheva t’mos mbetet jashtë dialogut , jashta  këtij procesi  të rënsësishëm për perspktivën tonë dhe mabrë rajonit.

Presheva Jonë: z.Bektashi dihet mirëfillisikur për Serbinë po ashut edhe për faktorin ndërkombëatrë se pse  UCPMB kishte marrur armët në dorë..Pra luftoi për liri deh demokarci për qytatarët të jenë të sigurt pa dhunë deh pa diskriminim, për universitet dhe për flamr, për punësim dhe mos sastirme etnike. I  keni sot të gjitha këiosot  në Kosovën Lindore ?

NAGIP BEKTASHI: Diihet se luftën që e zhvilloi Ushtri jonë e Kosovës Lindore (UCPMB) gjatë periudës kohore 2000-2001 u bërë padyshim   për liri, për demokraci dhepër më shumë të  drejtat të shqiptareve në trojet tona. .Qëllimi ynë ka qenë I qartë vancimi imte¨d rejatve të shqiptarëve në gjitha sferat, duke fillar nga hapja e vendeve te reja te punes, hapja e Universitetit, hapja e spitalit cka do të thotë që asnjehere mos të largohej popullata gjegjesisht rinia jonë nga këto troje sic po ndodh fatkeqesisht me komunën e Medvegjes  e cila deri pa ca vites shqipatrët aty ishin shumice, ndërsa sot janë pakicë?!

KUNDER RAPORTIT SPEKULATIV  DICK MARTYT  PRESHEVA PROTESTOI ME 6000 SHQIPTARË !

Presheva Jonë: Si është gjendje ekonomike dh sociale  ish-komandantëve dhe ish-luftëtarëve, sdomos e familhjeve të 28 dëshmorëve që rnaë për liri ? !eshtë rrespektuar  amnesty-a për ish-luftëtarët e UPMB-së ?


NAGIP BEKTASHI:
Amnestia…?! Pikësëpari në asnjë vend të botës fajtori nuk e falë të pafajshmin. Amnestia për ish-luftetarët e UCPMB-së është  siperfaësore, ose më mirë të themi ,sa për sy e faqe. Pra, gjitnjë me dyshimin se  mos vallë a do të përfundojme edhe ne nesër në burgjet e Serbisë.

Presheva Jonë: Ditë më parë  nga burgjet serbe u liruan pesë shqiptarë nga 9 të arrestuar kohë më parë. Për cka flet kjo Beogradi tolerante apo dështoi drejtësia e Serbisë, apo ata po përderin edne këtë vend për interesa të tyre, për integrime siq the një lider i Preshvës ditë më parë ?

NAGIP BEKTASHI: ishe nnjë lajm I mire, sidomos për familjarët, miqtë dhe siptarët lirimi me kusht I 5 shqiptarëve nga 9 të arrestuarit kohë më pare. Ne kete e kemi ditur ashtu keshtu se do t elirohet dhe se nuk dote thoja se Beogradi ishte zemergjere apo  tolerant apo deshtoi drejtesia e Serbise e as per shkak te integrimit te Serbise ne BE por per vet faktin se ata djem ishin te pafajshem dhe te gjitha akuzat ndaj tyre ishin të pa baza.

Presheva Jonë: Si e keni prituar apo vleresuar raportin e senatorit zvcierane Dick Martin rreth Kosoves dhe UCK-së. Si duket Presheva ju ësehtë përgjigjur mirë përmes petecionit, apo jo ?

NAGIP BEKTASHI: Raportin e senatorit zvicerian Dick Marty rreth mveshjes se akuzave të pabaza ndaj USHTRISE CLIRIMTARE dhe ish-ushtarëve tanë e kemi pritur në mënyre shumë të thjeshte duke ju përgjigjur me mbi 6000 nënshkrime të firmosur peticionin përgjatë një jave organizuar nga OVL e UCK-se me seli në Prishtinë m e të cilin peticion edhe ne u solidarizuam për shkak se  raporti në fjalë ishte i pabazë dhe i padrejtë  i njeanshëm i cili shërben vetëm si tentim për njollosjen e  gjitha vlerave dhe rolit të luftëtarëve të lirisë, të cilëve lufta ju kishte imponuar nga regjimi serb  dhe ushtria shqiptare si andej edhe këndej kihste të vetmin synim: për clirimin gjithkombëtar !

SHPËRNDAJE