Presheve, 26 dhjetor (AIK-Presheva Jone)

 

BOTIME TE REJA PER KOSOVEN LINDORE :

 
Promovohet libri « Presheva me rrethinë në zhvillimin arkitektonik urbanistik » nga e Burbuqe Agushi. Në librin e e posabotuar te znj.Agushi karakteristike e vecat mund te verehet se qyteti shqiptar Presheva, më i vjetër ne rajon, ndershmohet permes arktitaktures te ndërtimeve kohes se Ilireve

Kushtrim MALIQI

Bibliotekat shqiptare ketyre ditev jane pasur ruar edhe me nje liber nga kosva Lindore te autres Burbuqe Agushi. “Presheva me rrethinë në zhvillimin arkitektonik urbanistik” quhet libri monografik i autores Agushi i cili është prmovuar në Preshevë në pranin e një numri të madhë të krijuesisht dhe personalitet te kultres dhe politike që kishin ardhur edhe nga jo vetem nga Presgheva, Bujanoci e Medvejgsa por edhe nga Kosova. “Ky është libër edhe pse i pari posedon sepcifikat e veta me vlere t emedha artistike Presheva ka nevojë për dokumente të tilla që sjellin historin zhvillimore të Preshevës..” ka deklaruar ne mes tjerash para të pranishmëve kryetari i komunës së Preshevs Ragmi Mustafa.

Më pas Ilir Gjinolli profesor i arkitekturës në Prishtinë referoi një vështrim shekncor mbi libri ne posa botuar te autores Burbuqe Agushi. Përmes leximit , shfletimit të fotografive dhe skicimeve lexuesit do të krijojnë imazhin dhe do të ndjehen“ sikurse të gjendet në tokat etnike shqiptare ne Preshevë “.

Në këtë libër të autores Burbuqe Agushi fillimisht prezentohen disa njohuri me karaktersitikat gjeomorfologjike të teritorit të komunës sonë, pastaj trajtohen disa objekte të ndërtuara, përfshire ketu edhe stilin dhe mënyrën e banimit të kohërave më të hershme dhe banimet aktuale, te sotme. Në këtë promovim fjalën e morën edhe poeti Jonuz Fetahu , Kryetari klubit letrar Feniks Biladh Maliqi , Dr profesor Jahi Staneci, pastaj profesorët Sadete Presheva, Zeqirja Fazliu dhe Avni Presheva. Autorja e librit Presheva me rrethinë në zhvillimin arkitektonik urbanistik.

Do shtuar se, në librin e e posabotuar te Burbuqe Agushi karakteristike e vecat mund te verehet se qyteti shqiptar Presheva, më i vjetër ne rajon, ndershmohet permes arktitaktures te ndërtimeve kohes se Ilireve të ilustruara me nje ser fotografishe nga rajoni si dhe pershkrime tjera qe perputhen me kulturen dhe traditen tone te lasht kombetare.

Dy fjale per autren e librit Burbiqe Agushin

Burbuqe Agushi (Mehmedi) ka lindur më 1960 në fshatin Rahovicë (Persheve). Shkollën fillore dhe atë mesmen i ka mabruar ne QAMO “Skenderbeu” në Preshevë. Ndersa ka diploamuar ne Fakultetin e Arkitekturës në Prishtinë. Në Drejtorinë e Urbanizmit në Kuvendin Komunal të Preshevës punoi për 13 vite. Aktualisht punon në Drejtorinë e Urbanizmit , Kadastrit dhe Mbrojtjes së Mjedisit në Kuvendin Komunal të Prishtinës, si dhe koordinatore në hartimin e Planeve Rregulluese të Prishtinës si dhe zbatimin e procedurave për realizimin e tyre. 

 

SHPËRNDAJE