BEslabeGazeta prestigjoioze “Le Monde” sot eshte marrrur me perblemin e disa vedndeve ballkanike pas “Brexit” te cila pretendojn t ejene nje dite anetare e Bashkimi Evropian. Cfare BE do parashef Brukseli cfare do të jete ajo nesër, nëse vendet më te medha apo me te besueshme te kesaj BE-je i kthene hspinen, largohen nesër ?! Dhe kjo BE a mund të zevendsohet vetem me vende shumice sllave ?!, shkruan agjencia e lajmeve “Presheva jonë” duke ju referuar mediave botërore.
Kryetarët e Shteteve dhe Qeverive të gjashtë vendeve, apo kandidatët që tashmë ka filluar negociatat e tyre të pranimit (Serbia,  Shqiperia, Bosnja.  Kosova, Maqedonia e Mali i Zi) derisa disa vende veropiane kane nisur t’i kthjne shpiunden BE-së. Nën presionin e opinionit publik, Brukseli dhe shumica e kryeqyteteve të Bashkimit Evropian janë gjithnjë të gatshëm për të integruar anëtarë të rinj, të detyruar të duhet të presin gjatë për kufijtë e BE-së. ka shkruar “Le Monde”
“Ishte e rëndësishme për të ripohuar shumë të qartë se vendimi britanike nuk ka në asnjë fjalë mënyrë angazhimet drejt vendeve të rajonit të Ballkanit,” tha Presidenti Francois Hollande. Kandidatët ose tashmë kanë filluar negociatat e tyre të pranimit (Shqipëria, Bosnja dhe Hercegovina, Kosova, Maqedonia, Mali i Zi, Serbi) drejt BE-se¨, por cfare BE do parashef Brukseli cfare do të jete ajo nesër, nëse vendet më te medha apo me te besueshme te kesaj BE-je i kthene hspinen, largohen nesër ?! Dhe kjo BE a mund të zevendsohet vetem me vende shumice sllave ?!

 

Sipas “Le Monde” sa mu d t earrihen bjektivat e vendeve te ballaknit apo te ish-jugosllavise te cilatperballen edne me krimin e orgnaizuar dhe korrupcionin te jene antare te BE-së edhe spe me vonesë.  Frontline gjatë krizës së refugjatëve, këto vende ndajnë ekonomitë në apati me papunësi rekord (60% e të rinjve të papunë ne Kosovë)

Vec kesaj plagët jane ende te freskëta nga luftërat e fundit që kanë shënuar shpërbërjen e ish-Jugosllavisë, edhe pse është bërë progres i madh. Gazeta franceze “Le Monde” transmeton disa dekletrata te kyremnistirt shqiptar. “Sot, në Ballkan, po kalon një periudhë ku ne të bashkëpunojnë dhe të flasim”, ka thënë kryeministri shqiptar, Edi Rama. Serbia ende megjithatë refuzon të njohë pavarësinë e Kosovës, një ish-rajonin autonom populluar kryesisht nga shqiptarët etnikë, edhe pse që nga viti 2011 një normalizim në mes të Beogradit dhe Prishtinës është iniciuar nën kujdesin e Bashkimit . Mosmarrëveshja gjithashtu vazhdon në mes të Maqedonisë, e njohur zyrtarisht me emrin e ish-Republikës Jugosllave të Maqedonisë (IRJM) dhe Greqia, e cila e konsideron pjesën emrin e trashëgimisë së saj.

Do perkujtuar se Agjencia e Statistikave të Kosovës (ASK) ka publikuar “Rezultatet e Anketës së Fuqisë Punëtore 2014” në Kosovë. Qe sipas kësaj agjencie aleate e ngushtë e qeverise se Kosovës “shkalla e papunësisë në Kosovë qenka 35.3 për qind.” shifer kjo e cila nuk përputhet me organizatat ndërkombëtare dhe mediat botërore.

Gjurmëve te kësaj shifre agjencia e lajmeve “Presheva Jonë” ne Gjenevë ka kontaktuar zyrtaret e organizatës Ndërkombëtare te Punës (ILO) te cilët duke demantuar Prishtinën zyrtare kane pohuar se “papunësia ne Kosove me 45 %, është sot me e larta ne Evropë.

Ndryshe sipas gazetës “Tribune de Geneve “, që nga fillimi i vitit 2014, një eksod masiv, ka zbrazur vendin dukshëm nga banorët e saj. Midis 200 000 njerëz – ose gati 10% e popullsisë së këtij shteti të 1.7 milion njerëz – kanë ikur në vendet e Bashkimit Evropian (BE), kryesisht në Gjermani..

SHPËRNDAJE