Qeveria Thaçi të kompensoi prodhuesit e patates për humbjet të shkaktuara nga vendosja e çmimeve referente me Shqipërinë

Këshilli i Ekspertëve për Bujqësi dhe Zhvillim Rural i LDK-së, shpreh shqetësimin për gjendjen e krijuar me prodhuesit e patates në Kosovë. MBPZHR po merret me probleme vetëm kur po has në reagime të bujqve, siç ishte rasti më herët me prodhuesit e rrushit. Tani po përsëritet e njëjta situatë edhe me prodhuesit e patates. Kjo tregon për mungesën e politikave afatgjate dhe të qëndrueshme për sektorin e bujqësisë nga ana e Qeverisë Thaçi.

Çmimet e larta referente prej 26 cent për kg për patate janë vendosur nga ana e Shqipërisë qysh në vjeshtë të vitit 2011. Kjo ka bërë që për gjithë muajt e dimrit, prodhuesit e patates nga Kosova të jenë jokonkurent në tregun e Shqipërisë. Ulja e çmimeve referent në 14 cent për kg që u vendos këto ditë është tepër e vonshme. Kjo pasi koha e shitjes së patateve të vjetra është shumë e shkurt, ngase për disa javë këto patate mund te jenë të papërdorshme për shkak të motit të ngrohtë. Po ashtu, tregu i Shqipërisë së shpejti do të mbushet me patate të reja që kultivohen në klimën e ngrohtë bregdetare të Shqipërisë, dhe se patatet e prodhuesve kosovarë do të hedhen në mbeturina.

Është tepër e dëmshme kjo qaje e Ministrisë ndaj prodhuesve të patates, kur dihet se ky sektor është ndër më premtuesit për zhvillimin e bujqësisë në Kosovë. Me këto politika dhe këtë qasje neglizhente të Ministrisë, është vënë në pikëpyetje prodhimi i mëtejshëm nga bujqit. Humbjet që u janë shkaktuar bujqve sivjet nga neglizhenca e Ministrisë për të reaguar me kohë ndaj çmimeve larta referente do të duhen kohë për tu kompensuar.

LDK apelon që Ministria të mos i neglizhoj kërkesat e fermerëve dhe së bashku me ta të shqyrtojnë zgjedhjen e problemeve të tyre me kohë.

LDK kërkon që Ministria të marrë përgjegjësinë dhe të kompensoi humbjet e shkaktuara ndaj bujqve për shkak të neglizhencës saj në heqjen e çmimeve referente.

LDK kërkon që sektori i bujqësisë të shikohet me prioritet.

LDK kërkon që sa më parë të bëhet ulja e TVSH-së për produkte dhe inpute bujqësore, pasi kjo do të kishte efekt të vogël të drejtpërdrejt në buxhetin e shtetit, ndërkohë që do të shumëfishonte prodhimin bujqësorë. Kjo do të bënte që vlera neto në buxhetin e shtetit nga ulja e tillë e TVSH-së të ishte pozitive, në ndërkohë që do të rritej punësimi dhe të ardhurat për shumë të papunë në zonat rurale dhe në gjithë zingjirin prodhues dhe tregtar për produkte bujqësore. BS

SHPËRNDAJE