Ballina Teknologji Lansohet për herë të parë në Kosovë prototipi i nanosatelitit CubeSat

Lansohet për herë të parë në Kosovë prototipi i nanosatelitit CubeSat

0

Përbrenda UBT-së sukseset nuk kanë të ndalur, suksese këto që tejkalojnë kufijtë e me vete e marrin edhe imazhin e Kosovës.

Ekipi i robotikës i përbërë nga Elta Bajrami, Vlera Saraçi, Riona Krosa, Alba Ratkoceri dhe Mërgita Alija që po përfaqësojnë Kosovën në garën ndërkombëtare të robotikës, FIRST Global Challenge, nën monitorimin e Elita Hajrizit dhe me asistim të mentorëve Ron Kasemi dhe Arxhend Jetullahu kanë lansuar prototipin e nanosatelitit CubeSat, i pari i ndërtuar dhe i lansuar në Kosovë.

CubeSat ka kaluar lartësinë e fluturimit të aeroplanëve komercialë duke kaluar troposferën dhe duke arritur në stratosferë, teksa në përbërje ky lloj i prototipit i cili është i bazuar në Arduino CubeSat ka një mikrokontrollues, aparat fotografik, si dhe senzor mjedisor.

CubeSat u hartua dhe ndërtua në laboratorin e mekatronikës në UBT, me asistimin e mentorëve të UBT-së, me ndihmën e pajisjeve më të sofistikuara që posedon ky institucion inovativ.

Edhe këtë vit Kosova do të përfaqësohet përmes UBT-së në garën më të madhe të robotikës, FIRST Global Challenge, në një garë me 170 shtete pjesëmarrëse në të cilën Kosova përfaqësohet dhe kërkon triumfin përmes një ekipi inovatorësh të rinj.

SHPËRNDAJE