imammaNishEKSKLUZIVE -Redaksia e Agjencisë së Lajmeve “Presheva Jonë” ka vizituar xhamin “Islam Begu” në qytetin e Nishit, xhami kjo që daton siq thuhet në tablon e xhamis qysh prej shekullit XVIII-të. Gjatë një vizite në Xhaminë “Islam Begu” në qytetin e Nishit, qytet ky i dyti më i madhë për kah numri i banorëve në Serbi, gazetari i Agjencisë “Presheva Jonë” ka biseduar me imamin shqiptarë të kësaj Xhamie ef.Irfan Rekajn nga fshati Neredime i Komunës Ferizaj e Republikës së Kosovës.

 

“Presheva Jone” vizite shqiptareve ne Nish dhe xhamine me imam nga Kosova

Imami kosovar i serbeve ju thote shkie n midis Nishit, kurse jo vetem medsiat por politkajt në Prishtine i thone aytre “miqte tanë serbe”.

Ne bisede e siper biseduar me imamin kosvar n mdis Nishit, se si ndodhi që ai të vie imam në këtë qytet,  ef. Rekaj tregoi se nga Ferizaj ishte shperngulur qysh në vitin 1995 për të studiuar së pari në Novi Pazar, pastaj kishte qenë si imam i Ramazaneve nëpër qytete të ndryshme dhe tash është imam i kësaj Xhamie nën ombrellën e BI të Republikës së Serbisë.

 

Do perkujtuar se ne Serbi dikur kishte mbi 3000 xhami. Vetem ne  Beograd, ne  shekullin e  XVI-të kishte mbi 300 xhami, kurse sot vetem një?!  Sipas udhëpërshkruesit të madh osman, Evlia Çelebi, i cili në vitin 1660 ka vizituar Beogradin, ky qytet ka pasur në atë kohë rreth 98.000 banor, mijera sih edhe shqiptar, Nga ky nume ri banreve te boegrdait vetem 21.000 nuk ishin myslimanë.

“Ne Nish ka rreth 20 mije mulsimane, ne esij  eytre edhe shiptare. Xhami në të cilën unë jam imam është e dyta më e madhe në Nish, është edhe një tjetër më e madhe se kjo, xhematin kryesisht i kemi boshnjak, truq, rome dhe pak serb për të mos thënë fare. Probleme nuk kemi zakonisht nuk kemi, pos në rastet kur kemi trazira ndër etnike në Kosovë, ato reflektohen edhe tek ne, disa herë na e kanë djeg minaren neve por edhe xhamisë tjetër, por pra janë rregulluar. Raste e fundit shkiet naj kallen xhamine ne Boegrda dhe tash se fundit kishim je provokim ne te tille ne Nish ” tha ndër tjera ef.Irfan Reklaj i cili në fillim hezitoi të fliste shqip e të tregonte që është shqiptar.

SHPËRNDAJE